am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ,au obligatia sa-mi aduca decizia si cm.?Si as mai avea o intrebare, atunci cand se face lichidarea ,se da toate drepturile banesti, dar...patroana noastra,, nu are" bani zice domnia sa, si spune ca ne va da banii pe concedii atunci cand va ...avea...acum intreb eu...este bine sa semnam noi lichidarea daca nu sunt toate drepturile noastre banesti(concediile pe anul 2008 si 2009)?? in cazul in care se depaseste timpul legal de aducere a cartii de munca de catre inteprindere ,respectiv deciziei de incetare a activitatii putem da in judecata firma ?este litigiu de munca, si nu se plateste? multumesc mult pt. timpul acordat, si pt. raspunsurile dumneavoastra.
art 65, adica aveti dreptul la somaj. spuneti-i angajatorului ca odata cu eliberarea carnetului de munca are obligatia sa va elibereze o adeverinta cu stagiul de cotizare pentru perioada lucrata sa puteti beneficia de somaj.
daca nu depuneti dosarul de somaj luna aceasta pana pe 14 dec pierdeti o luna din totalul perioadei cuvenite. Puteti sa trimiteti angajatorului o adresa prin posta cu confirmare de primire sa va elibereze actele pt a depune dosarul de somaj in timp util.
Trebuie facuta distinctia clara, inca de la inceput daca carnetele de munca au fost pastrate la societatea unde ati lucrat sau la ITM.
In primul caz, Decretul 92/1976 privind privind carnetul de munca specifica ca se inmanareaza angajatului la data incetarii activitatii, cu toate inscrisurile la zi.
In cazul in care sunt pastrate la ITM, atunci avem o alta situatie, pentru ca ITM-urile din tara lucreaza intr-un ritm propriu, ca orice alta institutie a statului de altfel iar eliberarea carnetului poate dura de la la cateva zile pana la...cateva luni. Angajatorul nu are nici o vina in acest caz.
Tot in cazul in care carnetele de munca sunt tinute la ITM, la terminarea raporturilor de munca anagajtorul nu are obligatia legala de-a recupera carnetele de la ITM si-a le da fostilor angajati. De multe ori asa se intampla, insa o face (si cu imputernicire scrisa de la angajat) nu pentru ca este obligat ci pentru a ajuta fostii angajati, mai ales in cazurile in care sediile sociale sunt in alte orase decat orasul de domiciliu al angajatilor.
Legat de concediile restante, aici asa cum au punctat si colegii anterior, toate drepturile salariale restante trebuiesc achitate, fara exceptie, la incetarea contractului.
Art. 6. - (1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor.
(2) In termenul prevazut la alin. (1), socotit de la data prezentarii actului, se inscriu si schimbarile intervenite in ceea ce priveste starea civila, pregatirea scolara si pregatirea profesionala a titularului. Actele care atesta astfel de schimbari vor fi prezentate de catre titular in termen de 15 zile de la data producerii schimbarii.
(3) Personalul insarcinat cu intocmirea si completarea carnetului de munca este obligat sa efectueze inscrierile la termenele prevazute in alineatele precedente, sa le certifice prin semnatura si prin aplicarea parafei cu numele si functia detinuta, la locul prevazut in formularul carnetului de munca si sa pastreze carnetele in bune conditii. In caz de schimbare a acestui personal, predarea carnetelor de munca se va face pe baza de proces-verbal, fiind descarcat de pastrarea si evidenta acestora numai dupa aprobarea procesuluiverbal de catre conducatorul unitatii sau de persoana delegata de conducerea unitatii.
Trebuie sa subliniez faptul ca atunci cand carnetele de munca sunt completate de catre functionarii de la ITM contra unui comision platit de societatea care le " detine" se aplica decretul exact ca si in cazul societatilor care detin carnetele la sediul lor. perioada de 15 zile e valabila pt a trece modificarile in carnete si sa fie inchis carnetul tot o modificare este. Dupa ce e inchis carnetul el merge la ITM care certifica inscrisurile din carnet tot intr-o perioada de aproximativ 15 zile. nu are nici o baza legala sa tina carnetul de munca mai mult decat e specificat in lege nici macar ITM-ul. Poti sa depui plangere la Tribunal si impotriva ITM -ului . Drepturile incalcate sunt ale titularului carnetului nu ale societatii sau instituiei.
DECI: maxim 30 de zile!!!!!!!! nu mai mult
"Decizia de concediere se comunica salariatului in termen de 5 zile de la data emiterii"
Puteti sa imi spuneti ce articol de lege prevede obligatia angajatorului de a-mi comunica decizia de concediere in termen de 5 zile. Nu am gasit niciunde termenul de 5 zile.