avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... in cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

in cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal)

am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ,au obligatia sa-mi aduca decizia si cm.?Si as mai avea o intrebare, atunci cand se face lichidarea ,se da toate drepturile banesti, dar...patroana noastra,, nu are" bani zice domnia sa, si spune ca ne va da banii pe concedii atunci cand va ...avea...acum intreb eu...este bine sa semnam noi lichidarea daca nu sunt toate drepturile noastre banesti(concediile pe anul 2008 si 2009)?? in cazul in care se depaseste timpul legal de aducere a cartii de munca de catre inteprindere ,respectiv deciziei de incetare a activitatii putem da in judecata firma ?este litigiu de munca, si nu se plateste? multumesc mult pt. timpul acordat, si pt. raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:24, 18 Februarie 2010
In Codul muncii este prevazut la articolul 75 ca, decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
Se poate observa ca in conditiile acestui articol, obligaţia angajatorului de a comunica decizia de concediere nu este ţărmurită de un termen special.

In schimb, deciziile de sanctionare sau de desfacere disciplinara a c.i.m. se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării, potrivit art.268 alin.3 C.mun.
Multumesc free!

art 75 il stiam insa ma gandeam ca poate mai exista un alt articol care prevede termenul de 5 zile :hm:

O zi buna!
In mod normal da, atata vreme cat incalca drepturile celor care platesc comisioane pt servicii. Asa m-a intrebat si cineva de la casa de pensii si ei considera ca fiind insitutie de stat autonoma nimeni nu le poate spune lor ce trebuie sa faca si incalca legislatia. din constitutia Romaniei nimeni nu e mai presus de lege, nu?
in ceea ce priveste termenul de comunicare a deciziei de incetare a contractului de munca, aceasta se emite dupa ce contractul de munca a incetat la o data anume.
Cu privire la emiterea deciziei de concediere.... se ia in calcul ultima zi de preaviz si decizia trebuie emisa cu data ultimei zile de preaviz sau ziua in care s-a hotarat desfacerea contractului de munca. Se aplica aceleasi reguli ca si la decizia de cercetare disciplinara adica 5 zile dar daca nu se respecta se ia in calcul ultima zi de preaviz si se calculeaza 15 zile lucratoare de la data respectiva pt primirea prin posta a deciziei de concediere. Totusi pe langa decizia de concediere angajatul semneaza instiintarea de concediere inainte de perioada de preaviz. Asadar nu se poate spune ca a fost luat prin surprindere cand primeste decizia de incetare a contractului de munca. In maxim 30 de zile angajatul merge la sediul angajatorului si solicita eliberarea carnetului de munca. Daca i se refuza acest drept face plangere la ITM.
in mod normal ITM-ul este organul de stat care solutioneaza astfel de conflicte dintre angajat si angajator si nu am auzit pana acum sa nu se respecte termenele la ITM.
Parerea mea este ca in cazul art.75 C.mun. se poate aplica termenul general de prescriptie de 3 ani ....:)
Buna ziua am si eu o problema cu cartea de munca mai exact acum o saptamana mi-am depus actele pentru lichidare la o firma dar nu am mai stat in preaviz deoarece am gasit un alt post de munca.Intrebarea mea ar fi in cat timp trebuie sa primesc cartea de munca de la fosta firma?????Problema ar fi ca nu ma pot angaja deoarece nu ma primeste fara cartea de munca in original....Astept raspun :sorry:

Alte discuții în legătură

Lichidarea in caz de somaj. Chiscari Mihai Chiscari Mihai Am lucrat la o societate pana pe data de 2 martie inclusiv , dupa o perioada de preaviz de 15 zile . Desi am predat inventarul si am facut lichidarea la zi mi ... (vezi toată discuția)
primirea deciziei de concediere orber orber In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am ... (vezi toată discuția)
Probleme demisie alexandru.cenusa alexandru.cenusa In data de 18.11.2009, mi-am depus demisia. Am comunicat-o patronilor, iar pentru ca serviciile de contabilitate si de resurse umane sunt externalizate, am ... (vezi toată discuția)