avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am depus o cerere la asociație, iar pentru a mi se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am depus o cerere la asociație, iar pentru a mi se răspunde au angajat un avocat. Ulterior onorariul acestuia a fost trecut doar în dreptul meu pe lista de plată, este legal cum au procedat?

Buna ziua, am o mica nelamurire si anume am depus o cerere catre administratorul asociatiei de proprietari, iar administratorul a contactat un avocat prin care mi-a formulat un raspuns la cererea depusa, fara a ma informa inainte ca este necesara consultarea unui avocat pentru a fi formulat acest raspuns si nici de costul acestuia. Ulterior costul acestui avocat mi-a fost imputat mie in totalitate la plata, evidentiat in lista de plata a lunii urmatoare, la cheltuieli pe beneficiari. Este legal cum a procedat? Nu trebuia mai intai sa ma informeze in scris ca trebuie sa apeleze la un avocat si de costul acestuia?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Prescrierea sumelor se stabileste de catre instanta. Administratorul nu putea sa va scada el pur si simplu aceste sume, pentru simplul fapt ca el nu poate sa constate ca a intervenit prescriptia.

Fiind vorba de o problema care necesita cunostiinte juridice, a procedat corect apeland la un avocat.
Faptul ca dvs. ati platit ulterior toata suma restanta, nu are relevanta, atata timp cat debitul a fost achitat dupa ce Asociatia a contractat serviciile unui avocat pentru a va raspunde la cerere.
Eventual puteti contesta cuantumul onorariului perceput de avocat, in cazul in care este excesiv.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
In prima faza nu trebuia sa-mi formuleze un raspuns prin care sa-mi spuna ca nu este de competenta lor si sa ma informeze ca trebuie consultat un avocat si costul. Atata timp cat eu am platit acest onorariu mi se parea normal sa fiu si eu prezent la consulatie. De unde stiu eu acum daca in cadrul acelei consulatii platite de catre mine nu s-au discutat si alte probleme ale asociatiei. Cum pot contesta suma?
Cum v.am mai spus, discutati cu presedintele.
Din ce cunosc...printre atribuțiile administratorului, cele stipulate în lege, nu se numără și cea de a angaja un avocat.
Si nu cred ca are aceasta atribuite in fișa postului.
Cum ati spus si dvs., nu sti raspunsul...spui ca nu sti si il îndrume in alta parte, daca sti unde,daca nu...Nu te apuci sa consulți un avocat pe banii "sefului" ( si dvs.contribuiti cu un procent la salariul ce.l incaseaza).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Introducerea pe lista de cheltuieli a onorariului avocatului angajat de administrator, pe lista dvs. de cheltuieli este o grosolanie total nelegala.
Cererea dvs. privind explicatii legate de administrarea condominiului este foarte legala, cererea insa trebuia adresata presedintelui:

Articolul 28
(1)Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2)In vederea bunei informari a proprietarilor, asociatia de proprietari amplaseaza la loc vizibil un avizier la care sunt afisate documente, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4)In cazul in care presedintele sau administratorul nu ia toate masurile necesare in scopul facilitarii accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociatiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori. In situatia nesolutionarii sau a solutionarii necorespunzatoare a solicitarilor notificate in termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevazute la art. 10.

Cheltuielile se impart pe proprietari conform art. 75 si urmatoarele:
Articolul 75
(1)Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.
(2)Cheltuielile asociatiilor de proprietari, in functie de modul de calcul si de criteriile de repartizare pe proprietati individuale, sunt urmatoarele:
a)cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b)cheltuieli pe consumuri individuale;
c)cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d)cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e)cheltuieli pe consumatori tehnici;
f)cheltuieli de alta natura.
(3)Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.

Nu exista la descrierea ulterioara a diferitelor repartitii de cheltuieli in lege un astfel de caz. Exista posibilitatea ca asociatia sa contracteze un serviciu de genul acesta (nu adminstratorul), adica pentru consultare si reprezentare juridica a asociatiei, si cheltuielile se impart pe CPI, conform art. 85 (similar unui contract de servicii bancare, unui contract de asigurare).

Ceea ce a facut administratorul este o grosolanie. E adevarat ca prescrierea datoriilor se stabileste in instanta, dar nu sunteti responsabil de cheltuiala facuta de administrator.Putea foarte bine sa mearga sa se informeze la compartimentul specializat din primarie si nu avea nici o cheltuiala.

Nu a procedat legal deloc angajind un avocat si punindu-va pe dvs. la plata.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
latka, utilizator
Daca doriti sa vi se raspunda ceea ce doriti sa auziti, atunci este in regula dar daca doriti sa stiti cum ar sta lucrurile in cazul in care ati merge intr-o instanta sa contestati faptul ca Asociatia va raspuns la cerere apeland la un avocat, atunci trebuie sa stiti ca nu s-a incalcat nicio lege.

Faptul ca sunteti directionat catre un link unde gasiti Legea 196/2019, nu va rezolva problema si nu va raspunde la intrebare, legea o gaseati si dvs singur pe net.

Si acum, pentru a intelege mai exact cum stau lucrurile, desi am fost foarte clara, dar juristi sunt multi,

- dvs. ati adresat o cerere Asociatiei, in care ati cerut sa vi se stearga de pe lista de intretinere datoriile prescriese, pe care dvs. le considerati ca prescrise, ca or fi prescrise s-au nu, nu avem de unde sa stim;

- conducerea Asociatiei nu poate stabili singura care datoriii sunt presrise si care datorii nu sunt prescrise , pentru ca nu are astfel de atributii daca o face atunci cu siguranta comite o ilegalitate si isi asuma o mare raspundere;

- conducerea Asociatiei (sunt convinsa ca persoana care a mandatat avocatul nu este administratorul), nu avea de unde sa stie insa despre prescriptie, cum se stabileste, cine o stabileste si cand intervine:
- faptul ca eu v-am raspus ca prescriptia poate fi stabilita doar de instanta este un sfat juridic, care presupune cunostiinte juridice, majoritatea din conducerea Asociatiilor nu au astfel de cunostiinte;
- pentru acest considerent, ii sfatuiesc pe ei care se afla in situatia de a fi presedinte la o Asociatie, inainte de a raspunde unor cereri, sa se informeze exact, pentru ca un raspus de un anumit fel, care nu a fost bine documentat juridic, poate sa le creeze ulterior probleme grave, am intalnit astfel de situatii;
- daca raspunsul nu este corect si exact juridic si lasa loc de interpretari, persoana care a primit un astfel de raspuns se poate adresa ulterior instantei apeland la un avocat care va specula orice inexactitate din raspuns iar Asociatia (ca sa nu spun, conducerea Asociatiei ) poate avea ulterior probleme ;

- expresia asta "administrarea codominiului" este foarte vasta si nu are rost sa o folosim, atat timp cat, stim exat la ce anume se referea cererea;

- multe Asociatii au angajat un consilier juridic sau colaboreaza cu un avocat
- faptul ca Asociatia a formulat prin avocat acel raspuns, nu este ilegal;

Art. care v-a fost prezentat, spune intr-adevar ca:

Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.

dar nu spune ca Asociatia nu poate angaja un avocat pentru a se raspunde la astfel de cereri;

[b]- Asociatia poate a procedat excesiv dar nu nelegal, sunt lucruri diferite, nu vindem aici pielea ursului din padure, vreti sfaturi legale, nu pareri personale;

-latka a scrs: "Nu exista la descrierea ulterioara a diferitelor repartitii de cheltuieli in lege un astfel de caz."

Nu exista, pentru ca o lege nu cuprinde toate notiunile juridice dintr-un sistem de drept, nu poate fi trecut intr-o lege totul, prevederile Legii 196/2018 se interpreteaza avand in vedere si alte dispozitii legale, pe are daca citesti doar legea asta si crezi apoi ca le stii pe toate, gresesti;

- poate unii au citit Legea 196/2018 dar dreptul inseamna mult mai mult, nicio lege nu se aplica singura, fara a a avea legatura si cu alte prevederi legale.


Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Contestare lista intretinere FLORINA1979 FLORINA1979 Buna ziua, la blocul nostru sunt niste probleme , fostul administrator s-a autopropus presedinte ,a format un CE cu cativa acoliti din bloc ,fara stirea ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sunt administrator imobile si am urmatoarea situatie ... Fireball Fireball Buna seara, Sunt administrator imobile si am urmatoarea situatie : am fost instiintat telefonic la inceput de martie 2023, de un inspector din cadrul ... (vezi toată discuția)