avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am depus o cerere la asociație, iar pentru a mi se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am depus o cerere la asociație, iar pentru a mi se răspunde au angajat un avocat. Ulterior onorariul acestuia a fost trecut doar în dreptul meu pe lista de plată, este legal cum au procedat?

Buna ziua, am o mica nelamurire si anume am depus o cerere catre administratorul asociatiei de proprietari, iar administratorul a contactat un avocat prin care mi-a formulat un raspuns la cererea depusa, fara a ma informa inainte ca este necesara consultarea unui avocat pentru a fi formulat acest raspuns si nici de costul acestuia. Ulterior costul acestui avocat mi-a fost imputat mie in totalitate la plata, evidentiat in lista de plata a lunii urmatoare, la cheltuieli pe beneficiari. Este legal cum a procedat? Nu trebuia mai intai sa ma informeze in scris ca trebuie sa apeleze la un avocat si de costul acestuia?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Corect dar nici comportamentul administratorului nu a fost ok, putea gasi alta rezolvare...
Ati discutat pana acum cu presedintele?
Daca da, ce raspuns a dat?
Solicitati presedintelui, daca factura este pe numele asociatiei, sa o imparta la toti proprietari, conform legii.
Daca e pe numele administratorului...puteti negocia o plata jumatate dvs., jumatate adm.
Si tot nu inteleg baza legala in care a facut aceasta consultare...dar fie...
Cat timp nu i s-a cerut acordul nu are ce sa imparta cu administratorul.

Daca cheltuiala este pe asociatie se imparte la toti, asa este legal si nu altcumva.

In fond despre asta e vorba aici si cum au procedat nu este corect.

Contestati lista de plata, cereti in scris sa va prezinte factura cu onorariul sa vedeti pe numele cui este emisa (aveti dreptul sa consultati orice act care tine de activitatea asociatiei) si apoi cereti explicatii in ce baza legala vi s-au impus acele cheltuieli d-voastra.

Apoi faceti frumos plangere la primarie (ar trebui sa aiba si email, la noi se pot face plangeri/sesizari si prin email la primarie) si daca tot nu rezolvati, din pacate va ramane doar varianta instantei dar daca ajungeti acolo, eu zic ca veti castiga fara niciun fel de probleme.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
I0nutz83, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consultarea e perfect legala, repartizarea cheltuielilor nu e legala. Repartizarea a fost făcută ca o cheltuiala pe beneficiar, deși asociația nu a gestionat efectuarea vreunui serviciu individual.

E o cheltuiala care se repartizează pe CPI, asa cum scrie la art. 85 din legea 196 /2018. E aidoma unui contract de servicii bancare, sau contract de asigurare. E un contract de asistență juridica.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
E socant sa vezi unii oameni venind aici și luând bâlbele postate pe aici ca sfat legal pe care își întemeiază acțiunile ulterior.

Si comunitatea asta are rostul ei dar va rog dragilor luați ce se postează aici cu o doza de îndoiala.

Draga Original Poster, nu știu dacă înțelegi situația legală in care te afli dar nu e departe de dreptatea pe care crezi ca o ai.

Poate ești frustrat ca trebuie sa plătești cheltuielile legale ale asociație tale de proprietari in întregime. Și poate pe buna dreptate. Ceea ce s-a întâmplat e anapoda și ar fi bine sa lămurim ce trebuia sa se întâmple ca sa ajungem la un numitor comun.

Și pentru asta trebuie folosită metoda punerii la lucru a celor 6 servitori care nu dau greș, le numele lor mic: Ce, De Ce, Când, Cum, Unde și Cine.

1. Ce?
Tu ai avut o întrebare.

2. De Ce?
Nu ne-ai spus exact dar ai avut motivele tale.

3. Când?
Ca mai sus dar bănuim ca ceva era necesar in cursul unui demers in legătura cu proprietatea.

4. Cum?
Ai adresat-o asociației.

5. Unde?
Irelevant in cazul tău.

6. Cine?
Tu

Asociația nu a știut sa îți dea un răspuns la o întrebare complexa, așa ca a apelat la sfat legal ceea ce era in dreptul ei sa facă.

Numai ca totul e anapoda pentru ca asociația ți-a trimis ție factura primită de la avocat.

Și nu ar fi fost anapoda dacă mergeai tu la un avocat cu întrebarea ta și primeai un sfat legal și o factura in legătura cu asta.

Numai ca sfatul l-a primit asociația și tu doar plătești factura...

Ironic.

Și unele guri pe aici îți spun ca ar trebui sa o plătești. Pe ce baza? Ca nu ai primit nimic de banii aia.

Clientul și beneficiarul sfatului legal e asociația. Nu tu. Factura avocatului are numele asociație pe ea. In consecință, obligația de plata e in sarcina asociației. Și cine va dori sa argumenteze ca la grădinița ca dacă tu nu ai fi pus întrebarea asociația nu ar fi apelat la avocat și prin urmare nu ar fi fost obligată la plata onorariului acestuia îți va pierde timpul inutil. Ca dacă nu ai fi pus tu întrebarea ar fi pus-o mâine altcineva. Și sfatul avocatului ii va folosi asociației pentru orice întrebare similară primită de acum și pana se schimba legea.

Asociația încearcă cinic sa o arunce pe umerii tai. Încercarea moarte n-are. Numai ca nu e obligația ta si tu nu trebuie sa o plătești.

Asociația are personalitate juridică separată de membrii săi. Și orice obligație financiară reținută de asociație pentru orice cauza administrativă sau de organizare și funcționare se impune in cote tuturor membrilor asociației.

Asa ca o simpla contestație ți-ar aduce usurare in situația de fata. Și dacă nu e acționată de asociație o poți rezolva desigur in instanța unde (ignorând unele balbe de pe aici care sustin contrariul), vei avea câștig de cauza.

Și data viitoare poate ar fi mai bine sa mergi tu la avocat și sa afli la prima mâna cum sta treaba cu instituția prescrierii datoriilor. Înainte sa plătești tot ce ți se impune de oameni care bâjbâie cu autoritate.

Și nu uita regula: dacă nu ești tu clientul atunci nu ai de ce plăti.

Alte discuții în legătură

Contestare lista intretinere FLORINA1979 FLORINA1979 Buna ziua, la blocul nostru sunt niste probleme , fostul administrator s-a autopropus presedinte ,a format un CE cu cativa acoliti din bloc ,fara stirea ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sunt administrator imobile si am urmatoarea situatie ... Fireball Fireball Buna seara, Sunt administrator imobile si am urmatoarea situatie : am fost instiintat telefonic la inceput de martie 2023, de un inspector din cadrul ... (vezi toată discuția)