avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am depus o cerere la asociație, iar pentru a mi se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am depus o cerere la asociație, iar pentru a mi se răspunde au angajat un avocat. Ulterior onorariul acestuia a fost trecut doar în dreptul meu pe lista de plată, este legal cum au procedat?

Buna ziua, am o mica nelamurire si anume am depus o cerere catre administratorul asociatiei de proprietari, iar administratorul a contactat un avocat prin care mi-a formulat un raspuns la cererea depusa, fara a ma informa inainte ca este necesara consultarea unui avocat pentru a fi formulat acest raspuns si nici de costul acestuia. Ulterior costul acestui avocat mi-a fost imputat mie in totalitate la plata, evidentiat in lista de plata a lunii urmatoare, la cheltuieli pe beneficiari. Este legal cum a procedat? Nu trebuia mai intai sa ma informeze in scris ca trebuie sa apeleze la un avocat si de costul acestuia?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Domnule andreicsm, către cine ați adresat această cerere domnule? Clar și strict ați adresat-o administratorului asociației de proprietari, sau președintelui? Cum ați scris pe ea?
Administratorul asociației de proprietari este un angajat cu atribuții clare în fișa postului. El nu are atribuții de a primi și soluționa cererile proprietarilor, toate aceste cereri sunt primite și soluționate de către președintele asociației de proprietari.
Sfatul meu este să nu vă mai certați cu ei că e degeaba. Știu că e dureros ceea ce vă recomand acum, dar este singura cale prin care aveți șanse să îndreptați această greșealăfăcută de altul dar pe care dumneavoastră o veți plăti dacă situația rămâne așa.
Cererea respectivă ar trebui să aibă număr de înregistrare, așa ar fi trebuit să o depuneți și să fi făcut și dumneavoastră o copie.
Dacă pe cerere scrie ”Domnului administrator al Asociației Cutare de Proprietari” și pe răspunsul scris primit de la asociația dvs, scrie că e de la administratorul acelei asociații, nesemnat de președinte, sau nu există acest răspuns scris, mergeți la biroul din cadrul primăriei care este responsabil cu îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari și faceți o reclamație, înregistrați-o și așteptați răspuns, Cu răspunsul, sau dacă a trecut perioada în care trebuia să primiți răspuns, mergeți în instanță. Știu, e lung, greu și dureros drumul acesta.
De asemenea, înainte de toate revedeți fiecare document citiți cu atenție legea, amintiți-vă fiecare pas din situația asta, puteți merge și la un avocat, (dar acești oameni vor foarte mulți bani și deobicei îți spun doar ce vrei să auzi, gen ”câștigăm sigur!” și te trezești pierdut în instanță pe un viciu de procedură sau altceva), cântăriți cu atenție și dacă sunteți convins că aveți dreptate sau pur și simplu doriți să mergeți până în pânzele albe cu ei indiferent de rezultat, spor și succes vă urez!
Mulți administratori cred că sunt pe moșia lor și tratează proprietarii de pe urma cărora trăiesc ca pe sclavi, ușor ușor e timpul să le arătăm că nu e așa, nu proprietarul e în slujba lor ci invers.
Stimă, succes și toate cele bune vă urez!
Buna ziua, cerera a fost formulata catre "Doamna Administrator", iar opinia juridica este formulata catre Asociatia de proprietari ca raspuns la solicitarea formulata din partea Asociatiei cu urmatoarea tema: Dl. ....... in calitate de persoana interesata a formulat o cerere adresata Asociatiei prin care solicita "recalcularea debitului restant prin scaderea sumelor prescrise .....inainte de luna ..... " Precizez ca, cererea a fost formulata catre " Doamna Administrator"
Raspunsul primit la cererea depusa este o copie dupa aceasta opinie juridica.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2019
andreicsm, utilizator
Deci mergeți în instanță, altă șansă nu aveți. O să dureze dar o să câștigați. D-na administrator nu are competențe în acest sens și cine comandă un serviciu acela trebuie să plătească.
andreicsm a scris:

Buna ziua, cerera a fost formulata catre "Doamna Administrator", iar opinia juridica este formulata catre Asociatia de proprietari ca raspuns la solicitarea formulata din partea Asociatiei cu urmatoarea tema: Dl. ....... in calitate de persoana interesata a formulat o cerere adresata Asociatiei prin care solicita "recalcularea debitului restant prin scaderea sumelor prescrise .....inainte de luna ..... " Precizez ca, cererea a fost formulata catre " Doamna Administrator"
Raspunsul primit la cererea depusa este o copie dupa aceasta opinie juridica.

Din punct de vedere juridic, lucrurile nu functioneaza ca la restaurant, cine comanda acela plateste, din nefericire pentru unii si din fericire pentru altii, pentru simplu fapt ca nu suntem la restaurant.

V-am spus parearea mea intr-un mesaj anterior, raspunsul fiind formulat prin avocat acesta a stiut cum sa va raspunda, astfel incat sa nu incalce prevederile Legii 196/2018.

Dvs. ati adresat gresit o cerere catre administrator prin care ati solicitat " recalcularea debitului restant prin scaderea sumelor prescrise .....inainte de luna ..... "

Catre cine este adresat raspunsul avocatului, nu cumva catre Asociatie si nu catre administrator ?
Cum suna raspunsul avocatului ? Este mentionat undeva, cuvantul administrator ?

De unde rezulta din ceea ce ati scris dvs. ca, cel care "a comandat” este administratorul ?

Din punct de vedere juridic are relevanta cine a angajat avocatul in numele Asociatiei si nu faptul ca dvs. ati adresat gresit cererea catre administrator, nu faptul ca dvs. ati discutat cu administratorul, etc.
Prin urmare, singurul lucru la care trebuie sa va uitati este cine a angajat avocatul si daca au facut o greseala atat de mare incat contratul cu acesta sa fie semnat de administrator, atunci da, acest lucru are relevanta juridic si angajarea avocatului de catre Asociatie este nelegala.

Sfatul meu este ca ar trebui sa rezolvati problema amiabil cu cei de la Asociatie, sa fiti multumit ca raspunsul formulat prin avocat v-a convinds sa va platiti intretinerea si nu s-a ajuns la un proces unde plateati avocat, taxe de timbru si expertize, deci costuri foarte mari si poate
pierdeati, pentru simplu fapt ca, nu stiati sa va aparat corect si mai plateati si restanta la intretinere. Eu spun ca ati iesit bine din aceasta situatie.
In instanta, faptul ca dvs. ati adresat cererea administratorului (in loc sa o adresati presedintelui) iar Asociatia v-a raspuns prin avocat, nu este un motiv pentru pentru a castiga procesul.
Asa cum v-am spus, legal lucrurile nu funtioneaza ca la carciuma, dupa principiul, cine da comada plateste.

V-am mentionat intr-un raspuns anterior, in cazul in care avocatul a fost angajat de Asociatie prin presedinte, singura greseala facuta de Asociatie este aceea ca v-a obligat doar pe dvs. la plata onorariului de avocat.
Acesta este aspectul pe care trebuie sa il invocati intr-o discutie cu presedintele.

Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
De acord cu colega. Nu este corect ca cel care cere trebuie sa plateasca. Pentru ca eu pot cere servicii juridice pentru sora mea si le pot si achita. Asa cum ii achit masa fiului meu la restaurant. Dar serviciile avocatului toti trebuie sa le achite.

Alte discuții în legătură

Contestare lista intretinere FLORINA1979 FLORINA1979 Buna ziua, la blocul nostru sunt niste probleme , fostul administrator s-a autopropus presedinte ,a format un CE cu cativa acoliti din bloc ,fara stirea ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sunt administrator imobile si am urmatoarea situatie ... Fireball Fireball Buna seara, Sunt administrator imobile si am urmatoarea situatie : am fost instiintat telefonic la inceput de martie 2023, de un inspector din cadrul ... (vezi toată discuția)