avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să închid o parte din creditul la un imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să închid o parte din creditul la un imobil luat în timpul căsătoriei cu bani din vânzarea unui imobil avut anterior. Se împarte această sumă la partaj?

Buna ziua,
Am cateva clarificari referitoare la partaj:
Dupa casatorie am achizitionat un imobil la care am platit avans din vanzarea unui apartament mostenit ca urmare a decesului parintilor mei,
De 1 an de zile sotia a parasit domiciliul comun refuzand sa participe la plata ratelor pentru imobilul liat impreuna.
Eu doresc sa vand un alt apartament le care l-am avut anterior casatoriei si din acesti bani sa mai inchid o parte din rate.
Daca divortam ce pretentii poate avea la partaj?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Va trebui sa cereti o cota majorata si sa dovediti ca ati platit avansul din banii proveniti din vanzarea unui bun propriu si rate, mare parte ati platit tot din vanzarea unui bun propriu. Insa riscati pt ca dovezile sunt indirecte, ca ex dvs puteati sa fi vandut casa, dar banii sa ii fi dat mamei dvs sau i-ati jucat la pacanele si in realitate sotia sa fi platiti avansul cu bani dati de taica-sau.
Si daca platiti ratele singur, din salariu sau alte venituri, aveti in drept mai mare pt ca fiind despartiti in fapt, nu va mai gospodariti impreuna.
Puteti vb cu sotia sa mergeti sa partajati la notar si nu va mai complicati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
Nu ar trebui sa se tina cont de banii platiti pe bunul comun pana la data cand am locuit impreuna? Adica de avans si.6 rate?
Ea a parasit acest imobil in februarie anul trecut.
Asa cum ati zis, fiind despartiti in fapt si ne mai gospodarindu-ne impreuna, restul ratelor si banilor nu ar trebui sa se mai imparta.

gi-jane2 a scris:

Va trebui sa cereti o cota majorata si sa dovediti ca ati platit avansul din banii proveniti din vanzarea unui bun propriu si rate, mare parte ati platit tot din vanzarea unui bun propriu. Insa riscati pt ca dovezile sunt indirecte, ca ex dvs puteati sa fi vandut casa, dar banii sa ii fi dat mamei dvs sau i-ati jucat la pacanele si in realitate sotia sa fi platiti avansul cu bani dati de taica-sau.
Si daca platiti ratele singur, din salariu sau alte venituri, aveti in drept mai mare pt ca fiind despartiti in fapt, nu va mai gospodariti impreuna.
Puteti vb cu sotia sa mergeti sa partajati la notar si nu va mai complicati.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
se tine cont, dar trebuie dovedit. Se pleaca de la prezumtia ca ati contribuit egal, daca nu e asa, cereti o cota majorata , 80-90% si iesiti cu dovezile.
Sotia a cerut ajutor la Protectia sociala de cand a parasit domiciliu ( nu este cetatean roman si nu a avut unde sa se duca), nu stiu exact pe ce motiv si nici vreo ancheta sociala nu s-a facut sa se verifice.
Cota de 50%-50% nu a avut, ca prin cetatenie nu poate detine terenuri in Romania, are doar 50-50 la partea de constructie.
Daca pot dovedi la ambele sume - cea de avans si cea de rambursare la o parte din credit, proveninta banilor prin contractele de vanzare-cumparare ale 2 imobile detinute anterior casatoriei ( unul al parintilor care au decedat si altul achizionat de mine) si prin transferurile bancare, pot exista probleme in instanta referitor la aceste sume?
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
DerLehrer, utilizator
Se poate ca judecătorul să decidă la partaj o cotă egală de 50/50% pentru dumneavoastră și soție. Dacă nu aveți probe clare și credibile, nu veți putea convinge judecătorul ca dvs meritați mai mult de 50%.

Dacă vreți să riscați, rămâne la aprecierea dvs. Judecătorul este suveran și decide așa cum vrea el și după propria lui conștiință.

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar în timpul căsniciei. am aceleași drepturi cu soțul meu dacă nu lucrez, deci nu pot fi codebitor? Shtephie Shtephie Buna ziua! Am si eu nevoie de o informatie. Sotul meu va face credit ipotecar pe numele lui pentru dobandirea unui imobil. Eu inca nu am serviciu si nu pot fi ... (vezi toată discuția)
Partaj ady_dary80 ady_dary80 eu si cei 2 frati am primit de la mama un AP.cu 2 cam, eu despagubindu-i pe cei 2 frati luand un credit cu ipoteca pe acel ap in sept 2008.Sotia a divortat in ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament mancipri mancipri apartament proprietate r.i.a.l. in care locuiesc de 15 ani tatal (divortat ) si fiul . tatal este titular de contract de inchiriere iar fiul , colocatar . ... (vezi toată discuția)