CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:
Si eu va sugerez sa nu instrainati bunul dobandit prin mostenire, acesta avand calitatea de bun propriu.
Proprietatea devalmasa ( anume bunurile dobandite de soti ) este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre coproprietari nu are individualizata o cota -parte din dreptul de proprietate.
Cota-parte va fi definita prin imparteala.
Aveti in vedere faptul ca, in cazul sotilor, functioneaza o prezumtie de contributie egala, la dobandirea bunurilor, prezumtie, care, insa, nu este una irefragrabila, ci poate fi combatura prin orice proba contrara.
Pe cale de consecinta, daca ati instraina bunul, si ati plati ratele bancare din pretul remis, situatia juridica ar fi incerta.
Asadar, eu va sugerez sa partajati atat bunurile , cat si datoriile.
Solutie identificata de dvs. nu apare ca fiind avantajoasa.
Cateva clarificari:
- din mostenire am platit doar avansul la casa - se poate dovedi prin actul de vanzare si transfer bancar,
- in acea perioada sotia nu a detinut nicun loc de munca.
Mai am un apartament proprietate personala, pe care doream sa il vand si sa inchid o mare parte din creditul ramas la casa luata impreuna. Din sfaturile primite aici, am inteles ca nu este in regula sa fac acest lucru pana nu rezolvam partajul.
Intrebarea mea este: pot eventual pastra in cont bancar personal aceasta suma provenita din vanzarea apartamentului meu, sau exista si aici un risc?
Mentionez ca am un client decis care imi da pretul corect si as fi dorit sa profit de oportunitatea asta. Sau este mai sigur sa pastrez acea suma in cash sau la o cutie de valori?
Ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat si o zi cat mai frumoasa !