avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să închid o parte din creditul la un imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să închid o parte din creditul la un imobil luat în timpul căsătoriei cu bani din vânzarea unui imobil avut anterior. Se împarte această sumă la partaj?

Buna ziua,
Am cateva clarificari referitoare la partaj:
Dupa casatorie am achizitionat un imobil la care am platit avans din vanzarea unui apartament mostenit ca urmare a decesului parintilor mei,
De 1 an de zile sotia a parasit domiciliul comun refuzand sa participe la plata ratelor pentru imobilul liat impreuna.
Eu doresc sa vand un alt apartament le care l-am avut anterior casatoriei si din acesti bani sa mai inchid o parte din rate.
Daca divortam ce pretentii poate avea la partaj?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
DerLehrer a scris:
Sotia a cerut ajutor la Protectia sociala de cand a parasit domiciliu...

Afirmația aceasta îmi lasă, așa, o senzație că ... nici câinele nu pleacă degeaba de la măcelărie.
Ne întrebați dacă pot exista probleme?
Depinde ce avocat își găsește...
Dacă v-am oferit sfatul de a NU face ceea ce v-ați propus să faceți, înseamnă că știu și ce aș face dacă aș fi de cealaltă parte a baricadei.
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2019
romascanu, moderator
Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Afirmația aceasta îmi lasă, așa, o senzație, că ... nici câinele nu pleacă degeaba de la măcelărie.

Stiu, din pacate asa se vede din exterior.
Nu detaliez.
Am inteles. Deci sa stau in banca mea pana se semneaza partajul.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2019
gi-jane2, moderator
Si eu va sugerez sa nu instrainati bunul dobandit prin mostenire, acesta avand calitatea de bun propriu.

Proprietatea devalmasa ( anume bunurile dobandite de soti ) este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre coproprietari nu are individualizata o cota -parte din dreptul de proprietate.

Cota-parte va fi definita prin imparteala.

Aveti in vedere faptul ca, in cazul sotilor, functioneaza o prezumtie de contributie egala, la dobandirea bunurilor, prezumtie, care, insa, nu este una irefragrabila, ci poate fi combatura prin orice proba contrara.

Pe cale de consecinta, daca ati instraina bunul, si ati plati ratele bancare din pretul remis, situatia juridica ar fi incerta.

Asadar, eu va sugerez sa partajati atat bunurile , cat si datoriile.

Solutie identificata de dvs. nu apare ca fiind avantajoasa.

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Si eu va sugerez sa nu instrainati bunul dobandit prin mostenire, acesta avand calitatea de bun propriu.

Proprietatea devalmasa ( anume bunurile dobandite de soti ) este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre coproprietari nu are individualizata o cota -parte din dreptul de proprietate.

Cota-parte va fi definita prin imparteala.

Aveti in vedere faptul ca, in cazul sotilor, functioneaza o prezumtie de contributie egala, la dobandirea bunurilor, prezumtie, care, insa, nu este una irefragrabila, ci poate fi combatura prin orice proba contrara.

Pe cale de consecinta, daca ati instraina bunul, si ati plati ratele bancare din pretul remis, situatia juridica ar fi incerta.

Asadar, eu va sugerez sa partajati atat bunurile , cat si datoriile.

Solutie identificata de dvs. nu apare ca fiind avantajoasa.

Cateva clarificari:
- din mostenire am platit doar avansul la casa - se poate dovedi prin actul de vanzare si transfer bancar,
- in acea perioada sotia nu a detinut nicun loc de munca.

Mai am un apartament proprietate personala, pe care doream sa il vand si sa inchid o mare parte din creditul ramas la casa luata impreuna. Din sfaturile primite aici, am inteles ca nu este in regula sa fac acest lucru pana nu rezolvam partajul.

Intrebarea mea este: pot eventual pastra in cont bancar personal aceasta suma provenita din vanzarea apartamentului meu, sau exista si aici un risc?
Mentionez ca am un client decis care imi da pretul corect si as fi dorit sa profit de oportunitatea asta. Sau este mai sigur sa pastrez acea suma in cash sau la o cutie de valori?
Ce ma sfatuiti?

Multumesc anticipat si o zi cat mai frumoasa !
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2019
DerLehrer, utilizator
Banii păstrați ca economie în contul bancar, sunt considerați bun comun, și intra în masa partajabila, cu prezumția egală de 50/50%.

Astfel, 50% din banii economisiți la Bancă, vor fi transferați soției la partaj.

Mai bine păstrați banii la ciorap, sau la saltea.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2019
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar în timpul căsniciei. am aceleași drepturi cu soțul meu dacă nu lucrez, deci nu pot fi codebitor? Shtephie Shtephie Buna ziua! Am si eu nevoie de o informatie. Sotul meu va face credit ipotecar pe numele lui pentru dobandirea unui imobil. Eu inca nu am serviciu si nu pot fi ... (vezi toată discuția)
Partaj ady_dary80 ady_dary80 eu si cei 2 frati am primit de la mama un AP.cu 2 cam, eu despagubindu-i pe cei 2 frati luand un credit cu ipoteca pe acel ap in sept 2008.Sotia a divortat in ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament mancipri mancipri apartament proprietate r.i.a.l. in care locuiesc de 15 ani tatal (divortat ) si fiul . tatal este titular de contract de inchiriere iar fiul , colocatar . ... (vezi toată discuția)