avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DESFACERE CIM- CONCEDIU MEDICAL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DESFACERE CIM- CONCEDIU MEDICAL

Buna!

Va prezint pe scurt o situatie ivita la o societate.

O persoana a fost data in somaj, i-a fost data instiintarea in legatura cu preavizul.
Persoana respectiva a realizat 18 zile din preaviz, dupa care a adus certificat de concediu medical. Dupa expirarea certificatului si expirarea a celor 2 zile care au mai ramas din preaviz, societatea desface CIM pe art. 65.1 Codul muncii., inregistreaza la ITM decizia si trimite si Revisal.
Insa, peste o saptamana, "fostul " salariat aduce un alt certificat de concediu medical, continuarea primului certificat.
Societatea nu a stiut de existenta acestuia, ce ar trebui facut in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: lipo , utilizator 17:56, 30 Noiembrie 2009
As mai avea o intrebare referitoare la situatia in care se desface CIM in timpul concediului medical si societatea nu stia de existenta certificatului medical, legea prevede vreo sanctiune?
In perioada concediului medical nu se poate interveni asupra nici unei componente a contractului individual de munca, acesta fiind suspendat. In concluzie nu poate fi incetat. cel mai bine este ca atunci cand exista suspiciunea ca angajatul ar putea fi in concediu medical sa fie contactat.
andreadia a scris:

As mai avea o intrebare referitoare la situatia in care se desface CIM in timpul concediului medical si societatea nu stia de existenta certificatului medical, legea prevede vreo sanctiune?


Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;[...]
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Art. 76. Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

Art. 78. (1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
adelaida_07 a scris:
Ceva nu imi este clar. Cu ce data a solicitat incetarea CIM prin acordul patrilor?
Daca prin propria cerere solicita incetarea CIM cu data de 12 nu aveti obligatia de a plati indemniyatia medicala, la acest drept a renuntat de buna voie. Neplata in totalitate a concediului medical o faceti prin specificare pe certificat la care se ataseaza propria cerere de inectare CIM. Nu aveti nici un motiv de contestare a certificatului. Nu interzice nici o lege renuntarea la indemnizatie. Nu exista degeaba o casuta pe certificatul medical in care se inscrie motivatia neplatii indemnizatie. Trebuia sa nu platiti si sa aruncati minigea in ograda angajatului pentru recuperarea sumei la care se credea indreptatit. In plus nici casa de sanatate nu ar trebui sa accepte o plata din buget in corect calculata.
Trebuia solicitata nota scrisa a casei de sanatate cu privire la plata indemizatie pentru o persoana care nu mai detine CIM la unitate, cu indicarea prevedrii legale prin care exista obligativitatea unei astfel de plati.



"Art. 38. Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate."
Da, exista o casuta speciala, dar si reglementari speciale pentru motivele refuzarii la plata.
Cat despre aruncarea mingiei in terenul angajatului, este o decizie pe care eu- ca simplu angajat pot s-o propun, dar nu pot s-o iau, iar angajatorul chiar nu avea nici timp si nici chef sa arunce bani pentru avocati si procese.
Sigur situatii si situatii.
Este drept ca un angajat nu poate renunta la drepturile date prin lege.
Sa analizam putin data la care se naste fiecare drept.
Daca la data cererii de incetare CIM nu exista un certificat medical depus la societate, poate nici eliberat, i se poate refuza plata acestuia, in totalitate chiar.
Daca citim Codul muncii cu atenţie vedem clar ca angajatorul nu poate dispune CONCEDIEREA unui salariat aflat in incapacitate de munca. Atat - CONCEDIEREA. Codul muncii nu interzice incetarea CIM la cerere in timpul incapacitatii temporare, nu este cazul sa facem confuzii.
Nici un art. al legii nu interzice salariatului sa ceara incetarea CIM sau sa demisioneze in timpul incapacitatii temporare. La fel cum nici un art. nu interzice angajatorul sa admita cererea de incetare CIM, sau demisia acestuia.
Si dreptul salariatului de a inceta un CIM sau de a inaita o demisie este tot un drept conferit prin lege.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

C.i.m. Normandia Normandia Buna ziua. Cu respect va solicitam sfatul in urmatoarea problema: Suntem o societate care a desfiintat in baza noii organigrame un post de munca ... (vezi toată discuția)
Contractul individual de munca antonio123 antonio123 MA numesc X mi sa desfacut contractul de munca in timpul cind eram in concediu medical. DESFACEREA contractului individual de munca sa facut conform art 65 ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la concediu medical daca sunt in preaviz conform art 65. alin 2? andreea.buiac andreea.buiac Buna Ziua De curand am fost instiintata ca voi fi concediata conform art 65 alin.1 (datorita situatiei economico - financiare postul meu a fost desfintat) si ... (vezi toată discuția)