avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. Este legal ce mi se pretinde?

Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision din partea CEC in fiecare luna cate 5 lei (adica 20 lei a patru luni ) .Intrebarea mea este ,Este legal ! Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:11, 17 Noiembrie 2019
2 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
2 din persoanele care au sustinut platirea individuala a comisionului respectiv w_v_w_v (presedinteate) cat si eu Ricadinas (cenzor) au doar posibilitatea platii intretineriii direct in contfara caserie proprie in asociatie
Doamna din 2009 si eu din 2012.

Se referea la articolul din ordinul 1058/2019 privind.... asociatiile de
4)Prin grija preşedintelui, proprietarii din condominiu au acces la extrasele de cont, emise automat conform contractului de cont curent al asociaţiei de proprietari.
(5) În cazul în care unul sau mai mulţi proprietari solicită accesul la extrase de cont, altele decât cele prevăzute la alin. (4), aceştia vor suporta costul emiterii extraselor de cont,

Poate asa va reveniti cu ideile astea ca totul e comun.
Cine determina aparitia unui cost(conform contractului de cont curent) daca vrea extras pe 5 luni? cel care il cere
Cine determina aparitia unoi cost (conform contractului de cont curent) de incasare daca transfera bani? cel care ilface

Daca nu ati inteles similitudinea ca cine genereaza un cost suplimentar =ala plateste atunci nu prea mai am ce sa va spun.
Cate face atatea costuri genereaza.

. Comision de incasare la BRD doamna v-a spus ca nu exista.Incerca doar sa lamureasca pe domnul cu intrebarea.Comisionul de depunere atat la Raiffeisen cat si BRD ea -a eliminat facandu-le delegatii tuturor.
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc de aprecieri. Puteti merge la CEC, insa n-o sa aflati nimic nou, intr-adevar comisionul bancar la incasare pentru persoane juridice (asociatia) este de 5 RON.

Vinovata nu e banca, ci asociatia dvs. care aplica ilegal repartizarea cheltuielii legate de comisionul bancar.

Nu trebuie sa ajungeti la judecata, trebuie sa depuneti o reclamatie la ANPC, sau DGAF (directia anti frauda de la ANAF). Se aplica art.180 din OUG 113/2009:
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 181 se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, respectiv de către Garda Financiară, la sesizarea consumatorilor, a asociaţiilor de consumatori, a utilizatorilor persoane juridice ori din oficiu, în cazul în care, prin încălcarea prevederilor legale, sunt sau pot fi afectate interesele acestora.

Detalii: [ link extern ]

Art.181
(1) Constituie contravenții încălcarea dispozițiilor din cadrul titlului III referitoare la transparența pentru condiții și cerințe de informare, precum și încălcarea dispozițiilor art. 115 - art. 122 alin. (2) și (3),[...], care se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Se incalca art. 116 si 117 din prezenta ordonanta:

Art. 116.
În cazul în care o operațiune de plată nu implică nicio conversie monetară, beneficiarul plății suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată.

Art. 117. -
Beneficiarul plății nu poate solicita plătitorului un preț suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.

Beneficiarul este persoana juridica Asociatia dvs. si va taxeaza suplimentar cu suma de 5 RON, valoarea comisionului bancar la incasare, care face parte doar din contractul sau cu banca sa, respectiv CEC Bank.

Dvs. trebuie sa suportati doar costurile bancii dvs., Unicredit, cu care aveti contract astfel incit suma care pleaca din contul dvs. sa fie egala cu suma de plata lunara a intretinerii afisate lunar la avizier.

Puteti sa le prezentati organelor dvs. reprezentative din asociatie mai intai , ce prevede aceasta ordonanta.

codrutz2007 a scris:

Buna seara tuturor !Va multumesc mult pt acesta dezbatere ,care a fost pro si contra !Nu am decat sa-mi fac timp de a merge la giseul CEC pt. a ma lamuri cu acest comision lunar de 5 lei ,care in conditiile date la banca Unicredit unde am cardul am comision 0 ! I-am solicitat sa ma de-a in judecata ca sa isi recupereze bani ,Tin sa precizez ca asociatia este defectoasa ,abia am scos codul IBAN al asociatiei !!! Va multumesc mult tuturor pt acet topic ,domnului latka si celorlalti !

Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2019
latka, utilizator
Va multumesc domnul latka! Am sa va tin la curent !!
Propuneți migrarea contului asociatie la o bancă modernă care nu percepe acest tip de comision ( vezi ING) .

Plata comisionului mi se pare normal sa se efectueze de către asociatie nu de către cel care facilitează administrația de la o plimbare cu sacoșa de bani la banca.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Danielcc,
Nu ati citit toate postarile. Sunt situatii in teren cand banca la care faceti referire nu este in zona. La mine sunt 500m pana acolo, dar am vazut o postare in care se afirma ca banca este la o distanta de 4-5 km. de "locul faptei"...
Apoi, "migrarea" contului trebuie discutata si aprobata de membrii asociatiei, nu o face cine si cum vrea. Astazi este bine la ING, dar nu poti sa ne garantezi ca si poimane va fi la fel. Nu mai vorbesc de proprietari - unii au cont la o banca, altii la alta, pe unii nu-i deranjeaza 5 lei, pe altii i-ai rupt la buzunar. Bancile, toate vor sa castige cat mai mult - nu trebuie sa va explic eu ce si cum, uitati-va numai la comisioane si dobanzi.
Multa lume vorbeste despre acest topic in necunostinta de cauza. Daca ati fi in locul celor de la asociatii, va garantez ca discutiile ar fi altele. A merge la banca cu 6000-7000 lei in buzunar, nu este nicio placere, plus o multime de hartii ce trebuiesc completate, inregistrate. Unii "vad" avantaje la cei care umbla cu "cascavalul" la purtator. Poate ca stiu ei ceva,
Fericiti sunt cei care au banca chiar la parterul blocului, poti stabili/negocia proceduri convenabile, dar vedeti, aceste cazuri sunt foarte putine.

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Comision tranzactie cu cardul pasata de la comerciant la platitor Asthazar Asthazar Buna ziua. Fiecare tranzactie bancara este comisionata, iar acest comision il suporta comerciantul, din cate stiu eu, Comerciantul cu care am eu de-a ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)