avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. Este legal ce mi se pretinde?

Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision din partea CEC in fiecare luna cate 5 lei (adica 20 lei a patru luni ) .Intrebarea mea este ,Este legal ! Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:11, 17 Noiembrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna dimineata, domnule Latka !
Credeam ca sunteti avocat cu vechime dar vad ca sunteti utilizator , v ati gresit vocatia trebuia sa fiti avocat :)
va rog, as dori un sfat de la dumneavoastra
cum e posibil ca administratorul si comitetul asociatiei proprietari sa nu deschida cont bancar al asociatiei si astfel sa nu pot plati intretinerea in cont bancar ci numai la casierie?
doresc sa platesc prin mobile banking si am postat enorm pe acest site in legatura cu plata intretinerii prin mijloace electronice de plata deoarece salariul il incasez pe card si toate facturile mai putin intretinerea ap bloc le platesc prin internet banking dar nu reusesc sa obtin deschiderea contului bancar desi am sesizat pe toti cei in cauza, primaria, politia, politia locala si acesti "zei in fata legilor ", sefuletii de asociatii nu deschid contul bancar
imi doresc tare mult o platforma digitalproperty.ro dar suntem tare inapoiati
ideea este ca vreau sa platesc on line intretinerea si va rog sa ma invatati cum sa mai procedez
va multumesc si va doresc toate cele bune
Ultima modificare: Marți, 13 August 2019
wazz, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu va prezint ce spune legea 196:

Articolul 10
(1)Autoritatile administratiei publice locale organizeaza in cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat in sprijinirea, indrumarea si controlul asociatiilor de proprietari.
(2)Autoritatile administratiei publice locale, prin compartimentele prevazute la alin. (1), asigura, la cerere, informarea asociatiilor si proprietarilor din condominii cu privire la cadrul normativ privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
(3)Compartimentele prevazute la alin. (1) informeaza asociatiile de proprietari cu privire la interdictiile prevazute in regulamentul local de urbanism sau in regulamentele de interventie aferente zonelor de interventie prioritara, aplicabile condominiilor, stabilite in cadrul programelor multianuale destinate cresterii calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, de reabilitare termica si de reducere a riscului seismic al constructiilor existente, precum si cu privire la obligativitatea montarii contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, conform legislatiei in vigoare.
(4)Compartimentele prevazute la alin. (1) exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.
(5)La propunerea compartimentelor specializate in sprijinirea, indrumarea si controlul asociatiilor de proprietari din cadrul autoritatii administratiei publice locale, primarul, in baza unei hotarari a consiliului local, atesta persoanele fizice in vederea dobandirii calitatii de administrator de condominii.
(6)Atestatul prevazut la alin. (5) se emite in baza urmatoarelor documente:
a)certificatul de calificare profesionala pentru ocupatia de administrator de condominii, conform prevederilor art. 2 lit. f);
b)cazierul judiciar care sa ateste ca nu a suferit nicio condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune de natura economico-financiara;
c)cazierul fiscal.

Articolul 20
(1)Fiecare asociatie de proprietari este obligata sa detina un singur cont bancar.
(2)In vederea platii cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevazut la alin. (1) se comunica tuturor proprietarilor prin afisare la avizier, odata cu lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari.
(3)Prin datele de identificare ale contului bancar mentionate la alin. (2) se intelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala si codul IBAN.

Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
....................
m)utilizarea si gestionarea veniturilor asociatiei de proprietari, altfel decat este prevazut la art. 20, 70 si 74;
......................................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.........................................................
d)faptele prevazute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) si q), cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
...............
(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
....................................................
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);
......................................

In principiu, la o cerere adresata primarului, cu numar de inregistrare, in care sa-i insirati toata aceasta inlantuire de articole ce constituie temeiul legal, ar trebui, cel putin, sa primiti un raspuns.

Nu spun favorabil, posibil ca primarul , sau imputernicitul sau sa fie la fel de breji precum "organele" dvs. de asociatie.

Daca nu va raspund sau isi declina competenta, nu aveti decat sa va angajati un avocat si sa dati in judecata primaria.

De aici incolo nu cred ca va mai pot ajuta, cu sau fara vocatie. Meseria de avocat inseamna mult mai mult decat sa citesti atent textul unei legi.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
sa dau in judecata primaria, de ce primaria si nu administratorul si presedintele asociatiei de proprietari?

va multumesc pentru raspuns domnule Latka
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai reprezentantii asociatiei trebuie sa fie sanctionati contraventional de catre primar sau reprezentant. Daca acestia nu o fac, atunci veti deschide proces impotriva unui functionar public, pentru cel putin neglijenta in serviciu. Asa, ce veti cere instantei, daca dati direct in judecata presedintele de asociatie ? Legea spune sa reclamati organului constatator, pentru a-l sanctiona contraventional pe vinovat.
Plățile online ajuta asociațiile de proprietari sa colecteze bani de la locatarii care muncesc si nu au timp sa achite la administrație.

Administratorul nu se mai care cu sacoșa de bani la banca si se evit riscurile de a se intampla incidente neplăcute .

Se pot verifica rapid circuitul banilor.

Se pot achita direct plățile la furnizori.

Pentru comision zero se schimba banca.

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Comision tranzactie cu cardul pasata de la comerciant la platitor Asthazar Asthazar Buna ziua. Fiecare tranzactie bancara este comisionata, iar acest comision il suporta comerciantul, din cate stiu eu, Comerciantul cu care am eu de-a ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)