avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparații al blocului nu mai există de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparații al blocului nu mai există de foarte mult timp, dar abia acum ne-am dat seama. Mai are rost să dăm în judecată pe cineva sau fapta s-a prescris?

După cît timp se prescrie furtul din (sau mare parte din) fondul de reparatii de către admistrator la un bloc de locuințe? Mai precis, de către administrator, dar sub semnătura președintelui, bineînțeles; se presupune. Cert este că reparatii nu s-au văzut, dar FR nu mai exista. Asta se petrece de 10-15 ani. Nimeni nu s-a interesat dintre proprietari, dar acum toți își dau seama că s-a furat. Mai are rost sa dam in judecata pe cineva, sau s-a prescris? Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Mulțumesc pt sugestie. Dar cum raminine cu prescripție furtului după trei ani și cu obligativitatea păstrării facturilor și documentelor justificative numai 5 ani? Că furturile cele mai mari au fost în decursul a 7-10 ani. Iar în ultimii 2-3 ani și băgat facturi la greu că sa acopere. ? Degeaba se tine arhiva 10 ani, dacă documentele justificative nu se păstrează în mod obligatoriu mai mult de 5 ani. Poate mă face cineva sa înțeleg acest paradox. Mulțumesc.

anatiti a scris:

Conform legii 196/2018 aveti dreptul sa va adresati serviciului care se ocupa cu asociatiile de proprietari si sa cereti controlul financiar la asociatie. Primaria este obligata sa raspunda acestei solicitari. Apoi puteti sa va luati un avocat si sa dati in judecata nominal presedintele, membrii comitetului executiv si administratorul. Asociatia este obligata sa aiba registrul fondului de reparatii defalcat pe fiecare proprietar: cat s-a strans si cat s-a cheltuit cu mentionarea lucrarii si a facturilor si chitantelor de plata, aferente, pentru fiecare lucrare. Deci cititi legea si gasiti raspunsurile.

Daca vor fi cercetati penal atunci prescriptia intervine...
Art. 154: Termenele de prescripţie a răspunderii penale

(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. în cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.
buna ziua "gabriela constantinescu".

Cel mai simplu si rapid lucru pe cere-l puteti face este o sesizare, IN SCRIS, in doua exemplare (dintre care unul pentru dumneavoastra, cu numarul si data inregistrarii), adresata catre "Biroul pentru coordonarea si supravegherea activitatii asociatiilor de proprietari/locatari" din cadrul primariei din proximitate.
Nu va costa nimic (cu exceptia hartiei).
Specificati in detaliu problema prezentata.

Daca mai sunt si alti vecini nemultumiti puteti sa redactati sesizarea si in numele acestora, cu conditia sa accepte mentionarea numelui, prenumelui, adresa exacta si semnatura.

Daca aveti posibilitatea, atasati o copie a ultimului tabel privind repartizarea cheltuielilor din care sa rezulte ca si in prezent se colecteaza sumele aferente FR.

In termen de 30 zile primiti un raspuns scris.

Nu neglijati aceasta sugestie. Cunosc multe cazuri ce si-au gasit rezolvarea, utilizand aceasta varianta.

In plus, in urma controlului se aplica (daca este cazul) amenzi substantiale "cu dedicatie" (persoanelor din conducerea asociatiei, pentru perioada in care au fost in functie si au semnat documente).

In functie de raspunsul pe care il veti primi, putem discuta despre eventualele cai de recuperare a prejudiciului.

In situatia in care considerati ca este necesar, si eu va pot face copy/paste din legislatia romana inca in vigoare.

Pentru orice alte intrebari conexe la speta prezentata, va stau la dispozitie.

Va doresc mult succes.



Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@gabriela constantinescu

Aveți 110 articole din Legea nr. 196/2018 și puteți găsit măcar două-trei mai explicite, să nu existe nicio șansă de a scăpa de amenzi !
Cel puțin pentru art. 102, alin. 1, litera e, aveți multe articole eludate pentru a acționa.
Iar dacă Primăria refuză controlul serios, dați în judecată primăria în Contencios Administrativ pentru refuzul de a aplica cel puțin art. 10, alin. 4 din Legea nr. 196/2018.
Când invocați mai multe articole de legi încălcate, veți câștiga așa cum eu am câștigat 3 procese, fără a avea vreodată un avocat !
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Manuela Rășină, administrator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune pe lege !! Ion Artene Ion Artene Buna Ziua. Situatie - Asociatia de Proprietari / prin presedinte / nu pune la dispozitie proprietarului ,copii dupa documente ale asociatiei .Care este ... (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc botezclaudia botezclaudia Unde se poate reclama faptul că administratorul de bloc și nici comitetul nu vor să afișeze copii după atestatul și calificarea administratorului? Noi, ... (vezi toată discuția)
In data de 10.10.2022 am achitat intretinerea lunii august prin ... ComN ComN In data de 10.10.2022 am achitat intretinerea lunii august prin banca. La afisarea urmatoarei liste am fost trecuta cu restanta si penalizare. Administratora ... (vezi toată discuția)