avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate încheia o persoană în vârstă de 72 de ani ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate încheia o persoană în vârstă de 72 de ani un contract de întreținere cu drept de proprietate în favoarea unei persoane cu care nu este rudă?

din punct de vedere legal o persoana in varsta de 72 de ani poate incheia un contract de intretinere cu drept de proprietate unei persoane care nu are grad de rudenie?
Mentionez faptul ca dupa decesul sotiei nu sa facut dezbatere succesorala, familia respectiva are 2 fiice din care una locuieste in acelasi imobil.

Poate legaliza un notar un asemenea act daca persoana respectiva nu a dezbatut actiunea succesorala dupa decesul sotiei?

Ce acte sunt necesare pentru asemenea contract, si daca este necesar un membru al familiei la semnarea documentelor!
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:43, 23 Septembrie 2019
Procesul se află pe rol in instanță, pentru a se elucida împrejurările în care sa făcut respectivul act. La încheierea contractului de întreținere cu drept de proprietate sa declarat că proprietarul nu are moștenitori, ceea ce înseamnă fals în declarații. De menționat că una din fiice locuia în acel moment în imobilul respectiv, asta înseamnă că în fața notarului au fost făcute declarații mincinoase.
Daca persoana care are calitatea de proprietar al imobilului are discernamant, intr-adevar, poate perfecta orice act, intrucat dispune de bunurile sale, dupa cum doreste, in timpul vietii.

Fiecare dispune de dreptul de proprietate in mod liber si neingradit.

Daca imobilul care fost transmis catre o terta persoana, prin contract, era propriu, nu era necesara dezbaterea succesorala.

Contractul de intretinere trebuie perfectat in forma notariala, autentica.

Ulterior, se procedeaza la intabularea dreptului de proprietate in CARTEA FUNCIARA, la OCPI.

Daca inscrisurile care au stat la baza perfectarii contractului nu erau in conformitate cu dispozitiile normative ale legii, nu era perfectat contractul.


valeriu avram a scris:

Imobilul a fost bun comun împreună cu soția, care ulterior a decedat. După deces, sotul nu a făcut dezbatere de moștenire și nici acțiunea succesorală. Conform articolului 972 cod civil avea dreptul la 1/4 din imobil, iar restul aparținea moștenitorilor de gradul 1, respectiv cele 2 fiice. Legea 17/2000 spune că acest contract se poate face la notariat cu acordul rudelor de gradul 1 , sau în cazul în care nu există ,un reprezentant al consiliului local.



Legea 17/2000 nu prevede nicăieri acordul rudelor la înstrăinare.
Iar asistarea persoanei vârstnice se face, potrivit art.30 din aceeași lege, la solicitarea acesteia sau din oficiu.
Nicidecum nu este o obligație sau o condiție legală pentru valabilitatea contractului.
Ce acte de proprietate aveau soții pentru imobil?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2019
raluk0207, utilizator
Cine poate stabili daca persoana respectiva avea discernamant sau nu? Persoana care a semnat acel contract era vaduv deoarece sotia decedase, era normal ca dupa decesul sotiei sa aiba loc o dezbatere succesorala urmata de dezbaterea de mostenire, sau devenea automat prorietar cu drepturi depline asupra bunurilor dobandite in urma casatoriei? Cele 2 fiice nu aveau niciun drept legal la bunurile parintilor? Se pare ca si-a insusit drepturile de proprietar deplin fara sa tina cont de consimtamantul membrilor familiei. Articolul 972 din noul cod civil spune clar ca sotul supravietuitor are cota de un sfert cealalta cota de 75% se imparte intre descendentii defunctului. Atunci ma intreb cum a putut face un asemenea act cand legislatia este clara ca nu putea face cu cele 25 de procente. Se pare ca notarul care a legalizat acel contract de intretinere cu drept de proprietate nu a tinut cont de anumite acte. La notariat in afara de cei doi, care instraina acest imobil si cel care urma sa intre in posesie cine mai trebuia sa fie prezent? Legea 17/2000 spune ca la semnarea contractului daca nu exista rude de gradul 1 trebuie sa fie un reprezentant al consiliului local.

Este specificat atunci cand se face un contract de intretinere cu drept de proprietate, acest act normativ a fost modificat tocmai ca multi batrani au ramas pe drumuri din cauza excrocilor, acest act a venit in sprijinul lor.

Dupa decesul sotiei devenea unic proprietar al bunurilor dobandite pe timpul casatoriei? Nu trebuia sa se faca o dezbatere succesorala impreuna cu mostenitorii directi, adica cele 2 fiice. Exista vre-o legislatie care sa-l faca automat proprietar dupa decesul unuia dintre soti? Cum putea sa instraineze un bun dobandit pe timpul casatoriei fara acordul mostenitorilor? Mentionez ca dupa decesul sotiei nu sa facut dezbatere succesorala si nici dezbatere de mostenire. Putea fi unic proprietar in acest caz?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
Ce acte de proprietate aveau soții? Concret.

Alte discuții în legătură

Testament urmat de vânzarea unui bun inclus in testament liaza liaza Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca un testament, urmat de vânzarea unui bun inclus in acesta ( cu contract de V-C), de către cel care a facut ... (vezi toată discuția)
Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala? mariapopescu mariapopescu In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal ... (vezi toată discuția)
Instrainarea dreptului de proprietate de catre o persoana fara discernamant aurora.loredana aurora.loredana Buna ziua! Intrebarile mele sunt: daca unul dintre soti nu are discernamat , instrainarea dreptului de proprietate prin constrangere de catre o terta ... (vezi toată discuția)