avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate încheia o persoană în vârstă de 72 de ani ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate încheia o persoană în vârstă de 72 de ani un contract de întreținere cu drept de proprietate în favoarea unei persoane cu care nu este rudă?

din punct de vedere legal o persoana in varsta de 72 de ani poate incheia un contract de intretinere cu drept de proprietate unei persoane care nu are grad de rudenie?
Mentionez faptul ca dupa decesul sotiei nu sa facut dezbatere succesorala, familia respectiva are 2 fiice din care una locuieste in acelasi imobil.

Poate legaliza un notar un asemenea act daca persoana respectiva nu a dezbatut actiunea succesorala dupa decesul sotiei?

Ce acte sunt necesare pentru asemenea contract, si daca este necesar un membru al familiei la semnarea documentelor!
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:43, 23 Septembrie 2019
cine v-a spus ca e 75% din imobil cota fiicelor? in primul rand ca daca era bun comun asa cum spuneti, succesiunea se dezbatea doar pe partea decedatei. adica 50% din imobil. 50/% apartine sotului si nu intra in masa succesorala. deci fiicele ar fi avut dreptul la 3/4 din cei 50% ai mamei lor, nu la 75% din tot imobilul! nu mai insistati cu legea 17, nu aia este problema.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
valeriu avram a scris:
Cine poate stabili daca persoana respectiva avea discernamant sau nu?

Nu trebuie dovedit că avea. Ci acela care afirmă că n-ar fi avut trebuie să facă această dovadă. (cu acte medicale, expertiză medico legală etc.)

Din legendele avocaturii:
Se spune că într-o cauză de anulare a unui testament pentru lipsa de discernământ a testatorului, reclamantul nu reusise să dovedească mai mult decât că autorul testamentului fusese afemeiat și risipitor.
Și cum judecătorul era bărbat, iar avocatul pârâtului tot bărbat, acesta din urmă și-a început pledoaria cam așa: Domnule președinte, dacă a fi afemeiat și risipitor ar fi semne de nebunie eu mă întreb cine ar mai fi apărat și cine ar mai fi judecat în această cauză?


Cam așa și-n povestea dvs. Ne-ați spus că omul avea 72 de ani și era văduv. Or asemenea „indicii” n-ar putea ridica nici măcar vreo bănuială cu privire la lipsa de discernământ.

Cât privește proprietatea, dvs. afirmați că ar fi fost bun comun, iar notarul trebui să-l fi văzut ca bun propriu pentru a autentifica actul. Și noi cum am putea discerne cine a văzut mai bine? Că nu văzurăm nici un act. Doar vorbe...
Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2019
romascanu, moderator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti confuzie, sotul are din start 1/2 din imobil, fiind bun comun, plus 1/4 din jumatatea sotiei.
In situatia in care "bunul" in discutie este "bun propriu",
DA.

In situatia in care "bunul" in discutie este "bun comun",
dupa dezbaterea succesiunii,
DA,
pentru cota parte ce-i revine.

Atentie la actele de proprietate ce reglementeaza posesia acelui "bun" !!!

Mult succes !!!
articolul 972 spune altceva!

Alte discuții în legătură

Testament urmat de vânzarea unui bun inclus in testament liaza liaza Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca un testament, urmat de vânzarea unui bun inclus in acesta ( cu contract de V-C), de către cel care a facut ... (vezi toată discuția)
Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala? mariapopescu mariapopescu In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal ... (vezi toată discuția)
Instrainarea dreptului de proprietate de catre o persoana fara discernamant aurora.loredana aurora.loredana Buna ziua! Intrebarile mele sunt: daca unul dintre soti nu are discernamat , instrainarea dreptului de proprietate prin constrangere de catre o terta ... (vezi toată discuția)