Sora mea e angajată ca lucrător gestionar de aproape 2 luni. La angajare a primit doar un exemplar al CIM; nu i s-a oferit niciun exemplar al fișei postului sau al regulamentului intern, nici măcar nu a văzut așa ceva. De asemenea, nu i s-a făcut SSM si PSI si nici nu a fost trimisă la medicina muncii. La locul de muncă atmosfera e mereu tensionată și se așteaptă să fie concediată in orice moment, fără vreo explicație, mai ales că e încă în perioada de probă. Încă ceva: in CIM e trecut salariul minim pe economie, dar i se dă o diferență la negru .
Ținând cont de cele menționate,în cazul în care e concediată, se gândește să facă plângere la ITM.
Întrebarea este: poate fi firma amendată pentru neregulile amintite, chiar dacă sesizarea e făcută de un fost angajat?
În acest caz,se poate duce cu acel exemplar din CIM la ITM? Încă ceva: poate cere un extras din Revisal, pentru a afla dacă contractul a fost înregistrat totuși?Sau contractul poate fi semnat chiar si acum,remediindu-se astfel eroarea?
SE poate merge sa verifie daca c.i.m.este inregistrrat in perioada de 90 zile de proba?Nu cred ca este adevarat.Cred ca asta inseamna perioada de proba.Ca angajator imi place sau nu cum muncesti,ca angajat imi place sau nu mediu de lucru.Ca angajator in perioada de proba pot sa-ti spun ca nu te vreau fara alte precizari ,acelasi lucru valabil si in cazul in care sunt angajat in perioada de proba.Nu imi place locul de munca,in 90 zile pot sa anunt ca nu vreau sa continu fara sa am perioada de preaviz.
Nu se poate incheia un CIM daca anterior nu s-a efectuat examinarea medicala conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 15 Examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru:
a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;
b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;
c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.
-art. 16 (1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3
Codul muncii precizeaza:
-art. 27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel încauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
-art. 20 (1) Angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său:
a) la angajare;
Se observa ca angajarea cu CIM este posibila din punct de vedere legal numai in urma unei examinari medicale si a instruirii lucratorului.