maryflory231991 a scris:
El ar dori sa vândă ....
El nu are ce să vândă pentru că nu mai este proprietar. El este doar titularul unui drept de uzufruct și creditorul unei obligații de întreținere.
Dvs. sunteți proprietarul (mai exact,
nudul proprietar - sună bizar, dar juridic așa se numește) și debitorul obligației de întreținere.
Usus, fructus și abusus sunt atributele dreptului de proprietate.
Iar proprietatea poate fi
dezmembrată (și-mi place mie să-i zic „
dezbrăcată” din pricina denumirii de nud proprietar) în:
usus + fructus, pe de o parte
și abusus, pe de altă parte
El are
usus + fructus (= uzufruct), adică dreptul de a folosi bunul (usus) și de a-i culege fructele. Unde fructele nu sunt doar cele ce cresc prin copaci, ci și chiriile, bunăoară (chiriile sunt fructe civile). Altfel spus, el ar putea cel mult să închirieze, dar nu să vândă.
Dreptul de dispoziție (
abusus) - de a vinde, ipoteca, dona etc. - vă aparține dvs. (nud poprietar).
2257 NCC
4) Întreținerea continuă a fi datorată în aceeași măsură chiar dacă, în cursul executării contractului, bunul care a constituit capitalul
a pierit total sau parțial ori și-a diminuat valoarea, dintr-o cauză pentru care creditorul întreținerii nu este ținut să răspundă.
Mai pe românește: dvs. rămâneți
obligată la întreținere chiar dacă bunul acela ar dispărea de pe fața pământului, în vreun încendiu (neprovocat de creditor) ori în vreun cutremur.
maryflory231991 a scris:
... a început sa aibă anumite probleme neurologice...
Dacă dvs. - iertați exprimarea - „vă puneți la mintea lui” s-ar putea să vă creați pentru viitor un stres și mai mare decât acela de care ați vrea acum să scăpați.
Mai bine discutați cu un avocat. Eu nu cred că v-ați obligat (prin contract) să prestați orice visează creditorul obligației de întreținere.
2257 NCC
(1) Debitorul întreținerii datorează creditorului prestații stabilite în mod echitabil ținându-se seama de valoarea capitalului și de condiția socială anterioară a creditorului.
(2) Debitorul este obligat în special să asigure creditorului hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, menaj, precum și folosința unei locuințe corespunzătoare. Întreținerea cuprinde, de asemenea, îngrijirile și cheltuielile necesare în caz de boală.