avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Între mine și bunicul s-a încheiat un act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Între mine și bunicul s-a încheiat un act de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. El ar dori să-l vândă, iar eu sunt de acord. Care sunt procedura și costurile?

Buna ziua!Intre mine și bunicul meu s-a încheiat un act de vânzare cumpărare cu uzufruct viager.El ar dori sa vândă acest apartament,iar pentru asta trebuie sa renunț la acest act.Care este procedura și costurile?El vrea sa fie din nou unicul propietar al imobilului,iar eu sunt de acord cu asta.Problema vrem sa o rezolvam pe cale amiabila.Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 18:28, 12 Ianuarie 2020
S-a achitat prețul minim,suma de 10000 de lei.Dar eu nu am nici o pretenție.Vreau doar sa scap de stresul amenințărilor.Daca el nu mai dorește ca acel apartament sa fie pe numele meu,vreau să ii îndeplinesc și dorința asta.Sa fie el liniștit.Din cauza asta vreau sa fie totul pe cale amiabila.As putea sa îl dau in judecată și așa mai departe.Dar nu vreau lucrul asta,fiind un om vârsta și știind ca nu mai judeca cum trebuie.O sa consider banii aceia și tot ajutorul meu ca un favor pe care îl l-am făcut și eu,bunicii mei având grija de mine .
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
maryflory231991, utilizator
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
maryflory231991 a scris:
El ar dori sa vândă ....

El nu are ce să vândă pentru că nu mai este proprietar. El este doar titularul unui drept de uzufruct și creditorul unei obligații de întreținere.

Dvs. sunteți proprietarul (mai exact, nudul proprietar - sună bizar, dar juridic așa se numește) și debitorul obligației de întreținere.

Usus, fructus și abusus sunt atributele dreptului de proprietate.
Iar proprietatea poate fi dezmembrată (și-mi place mie să-i zic „dezbrăcată” din pricina denumirii de nud proprietar) în:
usus + fructus, pe de o parte
și abusus, pe de altă parte

El are usus + fructus (= uzufruct), adică dreptul de a folosi bunul (usus) și de a-i culege fructele. Unde fructele nu sunt doar cele ce cresc prin copaci, ci și chiriile, bunăoară (chiriile sunt fructe civile). Altfel spus, el ar putea cel mult să închirieze, dar nu să vândă.

Dreptul de dispoziție (abusus) - de a vinde, ipoteca, dona etc. - vă aparține dvs. (nud poprietar).

2257 NCC
4) Întreținerea continuă a fi datorată în aceeași măsură chiar dacă, în cursul executării contractului, bunul care a constituit capitalul a pierit total sau parțial ori și-a diminuat valoarea, dintr-o cauză pentru care creditorul întreținerii nu este ținut să răspundă.

Mai pe românește: dvs. rămâneți obligată la întreținere chiar dacă bunul acela ar dispărea de pe fața pământului, în vreun încendiu (neprovocat de creditor) ori în vreun cutremur.

maryflory231991 a scris:
... a început sa aibă anumite probleme neurologice...

Dacă dvs. - iertați exprimarea - „vă puneți la mintea lui” s-ar putea să vă creați pentru viitor un stres și mai mare decât acela de care ați vrea acum să scăpați.
Mai bine discutați cu un avocat. Eu nu cred că v-ați obligat (prin contract) să prestați orice visează creditorul obligației de întreținere.

2257 NCC
(1) Debitorul întreținerii datorează creditorului prestații stabilite în mod echitabil ținându-se seama de valoarea capitalului și de condiția socială anterioară a creditorului.
(2) Debitorul este obligat în special să asigure creditorului hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, menaj, precum și folosința unei locuințe corespunzătoare. Întreținerea cuprinde, de asemenea, îngrijirile și cheltuielile necesare în caz de boală.
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2019
romascanu, moderator
Vă mulțumesc!Acum am inteles ce presupune acest contract.Nu am la ce sa renunț,eventual ii pot vinde eu lui apartamentul.
~ Conținut șters la cerere ~
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și ce ar obține dacă ar dona!?
Aruncarea averii pe fereastră și cam atât.
Ați uitat de disp. art. 2252, care se aplică prin asemănare.

Nu faceți așa ceva!
Veți rămâne obligată la prestarea întreținerii.
Nu vă puteți libera de obligație făcându-i casa ... cadou.
Asigurați-vă că știți ce faceți, în clipa în care vreți să faceți orice fel de act.
Mai bine lăsați lucrurile așa cum sunt. Sau discutați-le cu un avocat, dacă nu vă mai plac așa cum sunt. Căci simt că, dincolo de cele ce povestiți, ar mai fi și alte amănunte.

Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Clauza de intretinere sirenuta sirenuta in urma cu 5 ani ,mama mi-a facut act de donatie pe apartamentul ei cu clauza de intretinere si drept de uzufruct.formularea spune ca sunt de drept proprietara ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil obtinut in urma unui contract de intretinere catalin_just catalin_just Contract de intretinere, cu drept viager de abitatie pentru creditorul obligatiei. Conventia are la baza un pact comisoriu de gradul III. Creditorul ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un apartament cu clauză de uzufruct viager dacă uzufructuarul nu-și poate exprima acordul? Margo72 Margo72 Buna ziua! Eu si sora mea detinem un apartament obtinut prin vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager (dar doar pe 2 dintre cele 4 camere ale imobilului) ... (vezi toată discuția)