avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inventariere calorifere apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inventariere calorifere apartament

Buna ziua, mi-am schimbat caloriferele, erau de fonta cele vechi, suprafață calculata era de 4,5m ptr un apartament de 54 mp. Acum am pus în dormitor și sufragerie calorifere 600x1200 Purmo, în bucătărie 600x800,iar în baie un portprosop. Au venit cei de la Veolia sa măsoare, surpriza suprafata este de 18m acum, nu înțeleg de ce o asa diferența, deși cel mai mult plătesc unii 12.5 m, cu calorifere la fel. Majoritatea din bloc au între 8 și 10m(oare au caloriferele toate de 600x600,căldură ioc în asa condiții). Sunt de acord sa plătesc 12 nu 18m,ce pot face în aceste condiții? Mentione ca in bloc nu s-a facut inventarierea tuturor apartamentelor.
Cel mai recent răspuns: mpaul1952 , utilizator 02:39, 21 Decembrie 2022
explicatia este foarte simpla. Induferent ce suprafata radianta avem, temperatura in apartament este cea de care are nevoie omul. E adevarat, caloriferele este bine sa fie dotate cu robinete termostatate. Daca cineva are o suprafata radianta dubla, nu va avea caldura in casa de 40 grade celsius !

Asadar, caldura se repartizeaza dupa suprafata utila a apartamentului nu dupa suprafata radianta. Este adevarat ca acum multi ani a fost o reglementare care cerea acest lucru dar Legea 230/2007 a renuntat la asta.

Lectia asta am invatat-o practic de la un neamt care isi adusese niste calorifere imense pe vremea cand in Romania nu aparusera asa ceva. Vecinii au sarit sa-l bage la plata. Si omul, civilizat, i-a poftit in casa unde era destul de racoare. Cauza, omul nu suferea temperaturile ridicate si atunci ne-a povestit ca el isi regla temperatura in apartament cu acele robinete termostatate. Noi, in schimb, reglam temperatura deschizand fereastra !...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La toate caloriferele am robinete termostatate, îmi reglez temperatura cum vreau.
Pentru a continua un pic discutia:
Intotdeauna, daca ai "rezerva de putere", poti sa faci o depasire auto, sau cum este cazul nostru, daca ai niste calorifere supradimensionate, poti sa-ti faci temperatura / confortul termic, asa cum doresti, dar daca ai niste calorifere - chiar de ultima generatie dar cam "subnutrite", poti sa pui cate 5 robinete termostatate, ca tot nu-ti ajuta la nimic.
Asa ca, domnule doctor, tineti minte ce va spune un practician:
- blocurile acestea au fost proiectate din toate punctele de vedere, de niste oameni foarte competenti, astfel ca daca discutam doar de catre notiunea de confort termic, acesta a fost calculat in ideea de a fi la fel in toate apartamentele, indiferent ca acel apt. era situat la parter sau la utimul nivel, ca era situat in mijlocul blocului sau pe partile laterale, la sud sau la nord, etc.
Ei, ce mai putem discuta? Ca una era situatia / calitatea energiei termice in 1970, cand era din belsug - nu aveam robinete termostatate si oamenii isi realizau confortul termic prin deschiderea ferestrelor si cu totul a fost pana mai de curand neputinta sistemului centralizat de furnizare a energiei termice de a furniza un confort termic decent in locuintele oamenilor.
Asadar, ce puteau face oamenii?
- prima data a fost suplimentarea nr. de elementi de la calorifere (marirea SET-ului);
- schimbarea caloriferelor cu totul, dar tot asa, cu supradimensionarea acestora;
- ajutarea sistemului centralizat cu tot felul de instalatii, mai mult sau mai putin legale ( va rog sa ma credeti, ca stiu ce vorbesc):
- acum, in zilele noastre - renuntarea in totalitate la incalzirea locuintelor prin CET (sistem centralizat) si montarea in fiecare locuinta a unei centrale proprii, pe gaze sau electrice.

Sa revenim la situatia cand oamenii isi suplimentau nr. de elemeni la caloriferele sau chiar le schimbau cu totul, dar asa cum am mai spus, calorifere supradimensionate...
Ei, la un moment dat situatia s-a schimbat in sensul ca energia termica furnizata de catre furnizor a inceput sa fie contorizata la fiecare scara, astfel incat nimanui nu-i mai convenea sa achite costul incalzirii egal/mp de suprafata utila in scara/blocul respectiv - in conditiile cand vecinii, ba chiar si cei de la as. prop. stiau cu multa precizie cam ce calorifere mai au oamenii prin case... Din acest motiv au aparut reglementari de modificare (marire) a sup. utile incalzite, functie de modificarea SET-ului initial (cel proiectat).
Asa cum a si scris dl dr. Amza, la un moment dat, chiar s-a incercat achitarea costurilor cu incalzirea locuintei, functie de SET-ul instalatiei de incalzire, dar s-a renuntat foarte repede la aceasta metoda.

Daca mai sunt chestiuni care ar trebui clarificate fata de acest subiect, va rog sa le scrieti aici si in masura in care pot, eu sau cine mai doreste, incercam sa le clarificam.
Acum legea nu mai specifica calculul în funcție de SET?
NU, S-a mai spus aceasta informatie.
Calculul costurilor cu incalzirea locuintelor si a spatiilor comune se face dupa suprafata utila a fiecarei locuinte, insa, atentie la ce v-am spus;
- proprietarul poate avea o locuinta de 45 mp - sup. utila si prin proiect el avea calorifere de un anumit SET, dar intre timp, asa cum am mai scris , asa cum ati arfimat si dvs., unii dintre proprietari si-au schimbat caloriferele, desigur, cu alte SET-uri, astfel incat, as. prop. - pentru a face o repartizare corecta/echitabila a costurilor cu incalzirea locuintelor si a spatiilor comune, este obligata sa faca o inventariere a SET-urilor fiecarei locuinte, precum si a celor din spatiile comune.
Ei, odata stiut acel SET nou inventariat pentru fiecare apt. se compara cu SET-ul original (situatia o are atat as. prop., cat si furnizorul de energie termica) si procedeaza la modificarea suprafetelor utile, acolo unde este cazul.
Daca aveti intrebari punctuale, va rog.
Stima, AG.

Alte discuții în legătură

Calcul set calorifere - ista piuta21 piuta21 Buna ziua, In luna august m-am mutat intr-un apartament cu 3 camere si am schimbat caloriferele. Dupa ce le-am schimbat m-au informat ca va trebui sa facem ... (vezi toată discuția)
Suprafata radianta in bloc marin1ian marin1ian Cat trebuie sa fie suprafata radianta (calorifere) la un apartament de 50m2? Cine sau care este autoritatea care poate sa calculeze aceasta suprafata,tinand ... (vezi toată discuția)
Calcul repartizare factura caldura dupa schimbare de calorifere ursulina ursulina Bună ziua! In urma inventarierii caloriferelor din bloc, s-a constatat o mărire a SET-ului prin montarea unor calorifere mai mari sau a suplimentării ... (vezi toată discuția)