avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inventariere calorifere apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inventariere calorifere apartament

Buna ziua, mi-am schimbat caloriferele, erau de fonta cele vechi, suprafață calculata era de 4,5m ptr un apartament de 54 mp. Acum am pus în dormitor și sufragerie calorifere 600x1200 Purmo, în bucătărie 600x800,iar în baie un portprosop. Au venit cei de la Veolia sa măsoare, surpriza suprafata este de 18m acum, nu înțeleg de ce o asa diferența, deși cel mai mult plătesc unii 12.5 m, cu calorifere la fel. Majoritatea din bloc au între 8 și 10m(oare au caloriferele toate de 600x600,căldură ioc în asa condiții). Sunt de acord sa plătesc 12 nu 18m,ce pot face în aceste condiții? Mentione ca in bloc nu s-a facut inventarierea tuturor apartamentelor.
Cel mai recent răspuns: mpaul1952 , utilizator 02:39, 21 Decembrie 2022
Formula e buna (pentru calculul SET al unui corp de incalzire) puterile caloriferelor se calculează pentru t intrare de 90, ieșire de 70 de grade și temperatura în încăpere de 20 de grade. Deci coeficientul de corecție este egal cu 1, conform tabelului 1 (la intersecția dintre 80 și 20). Asa ca se împarte la 453, nu e nici o greșeală în linkul respectiv.
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2019
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti s fim seriosi!
Nu cred ca vre-un proprietar se incurca cu asemenea calcule. El isi procura un calorifer "baban" cu un SET supradimensionat. El o sa beneficieze de incalzire corespunzatoare, dar daca nu se fac modificari ale SU, atunci i se vor repartiza costuri la fel ca ceilalti proprietari cu aceeasi SU normala a apartamentului. Practic, proprietarul se incalzeste cu banii vecinilor.
Daca s-au schimbt caloriferele, adica s-a modificat SET-ul original (cel din proiect), trebuie modificata suprafata utila incalzita. Aceasta noua SU incalzita trebuie sa se utilizeze doar la repartizarea costurilor cu incalzirea.
Daca @darida are mai la indemana formula de calcul a modificarii SU originale cu ce-a ce rezulta prin modificarea SET-ului, rog sa o puneti aici, sa inteleaga toata lumea despre ce este vorba. O mai caut si eu - cred ca este prevazuta in Ord. 483/2008...
Altfel, asa cum am mai spus, unii isi incalzesc locuintele cu o parte din banii altora. Poate ma contrazice cineva - cu argumente!
SET -ul initial a fost calculat de proiectantul cladirii tinand cont si de pozitia apartamentelor .Daca singura modificare a fost inlocuirea unor calorifere, SET-ul se recalculeaza cu regula de trei simple (exista formula in lege) . Daca instalatia a fost modificata si prin existenderea suprafetelor utile (balcoane demolate,camari demolate etc..) dar exista un singur sistem de incalzire, SET-ul poate fi recalculat de un proiectant. Daca ,insa, exista sisteme mixte de incalzire, SET-ul nu se mai poate calcula. Nu va ramane decat sa aplicati formula initiala . Chiar daca este gresita macar nu puteti fi acuzati de nimic.
Sunteți glumeț cu explicațiile astea. Contează cât consumă, nu ce temperatură sau ce suprafață au camerele. Dacă un calorifer are să zicem suprafața de 2 mp, el va consuma dublu față de unul de 1 mp, indiferent ce căldură am în apartamente. Eu plătesc ce consum, nu de ce temperatură beneficiez!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul set calorifere - ista piuta21 piuta21 Buna ziua, In luna august m-am mutat intr-un apartament cu 3 camere si am schimbat caloriferele. Dupa ce le-am schimbat m-au informat ca va trebui sa facem ... (vezi toată discuția)
Suprafata radianta in bloc marin1ian marin1ian Cat trebuie sa fie suprafata radianta (calorifere) la un apartament de 50m2? Cine sau care este autoritatea care poate sa calculeze aceasta suprafata,tinand ... (vezi toată discuția)
Calcul repartizare factura caldura dupa schimbare de calorifere ursulina ursulina Bună ziua! In urma inventarierii caloriferelor din bloc, s-a constatat o mărire a SET-ului prin montarea unor calorifere mai mari sau a suplimentării ... (vezi toată discuția)