avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenirea intre frați
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenirea intre frați

Tatăl nostru a decedat acum doua săptămâni și a rămas moștenire o casă la țară cu un hectar de pămînt și un apartament . Suntem doi frați și apartamentul vrem să îl vindem sa împărțim banii jumate iar casă și pământul vreau sa le cedez lui cu condiția la pământ atunci când îl vinde sa îmi de-a jumate din suma . Se poate ? sau pierd toată moștenirea ?
Cel mai recent răspuns: Drusil , utilizator 20:10, 2 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mi se pare ok sa pretindeti bani de la vreun potential cumparator, atat timp cat nu aveti succesiunea finalizata, nici documentatia cadastral si nici intabularea facuta.
Mostenirea se poate (si este recomandat) sa o dezbateti pentru toate bunurile. Ulterior, daca nu aveti nicio pretentie baneasca de la frate, ii puteti dona jumatatea dvs din casa batraneasca, urmand ca fratele sa isi reintregeasca astfel dreptul de proprietate.
Pe apartament, ramaneti in continuare coproprietari si il veti vinde impreuna, impartind apoi pretul obtinut.
Problema este că fără un avans de la cumpărătorul apartamentului nu dispunem de banii necesari pentru a face succesiunea . Mă gândeam să facem la notar un contract de împrumut ceva !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn,

Dupa ce este realizata dezbaterea succesorala, pot fi instrainate cotele-parti din dreptul de proprietate, respectiv bunurile din masa succesorala.

Apartamentul va fi instrainat prin acordul ambilor comostenitori.

Pretul va fi impartit conform acordul intre acestia, care trebuie stipulat in scris.

Terenul poate fi atribuit fratelui, cu mentiunea de a plati o sulta, care va fi remisa cand va fi perfectata vanzarea terenului.

Totusi, ati putea efectua impreuna formalitati legate de vanzare-terenului, pretul urmand a fi remis efectiv la momentul efectuarii viramentului bancar, pentru a exista mai multa siguranta.(in acest fel, v-ati exprima acordul, in vederea perfectarii vanzarii, ati putea alege cui sa vindeti, si la ce pret sa instrainati bunul, asa incat sa primiti sulta corespunzatoare).

In contractul de vanzare-cumparare se poate stipula modalitatea de plata a pretului, precum si contul bancar , ori conturile bancare unde acesta va fi avansat.

Va sugerez sa aveti aceeasi abordare si in ceea ce priveste casa mentionata de dumneavoastra.

Consultati un avocat, care sa va asiste in procedura dezbaterii succesorale, respectiv a partajarii.

Renuntarea la succesiune este totala.

Perfectati o declarati de acceptare a succesiunii, in fata notarului public, in termen de 1 an de la deces.


Succes in demersurile pe care doriti sa le realizati!





Va mulțumesc pentru sfaturi deci daca renunț la ceva din masa succesorală in favoarea fratelui pot pierde tot ?
Menționez că fratele este cam lacom dorește casă și pământul pe numele lui și jumătate din apartament . Altfel nu semneaza !

Alte discuții în legătură

Mostenire baderca baderca V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 2 ani iar mama mea a murit luna trecuta si a ramas o casa cu cateva hectare de ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament Anto123456789 Anto123456789 Buna ziua! Părinții au murit acum aproximativ 2 ani amândoi în același an. A rămas un apartament și suntem 2 frați. Apartamentul vreau să îl las ... (vezi toată discuția)
Buna! suntem 4 frati si parintii au decedat , dar nu s a facut ... Raluk94 Raluk94 Buna! Suntem 4 frati si parintii au decedat , dar nu s a facut partaj ( succesiunea) si eu stau in acest apartament cu 3 camere singura.. Cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)