avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenirea intre frați
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenirea intre frați

Tatăl nostru a decedat acum doua săptămâni și a rămas moștenire o casă la țară cu un hectar de pămînt și un apartament . Suntem doi frați și apartamentul vrem să îl vindem sa împărțim banii jumate iar casă și pământul vreau sa le cedez lui cu condiția la pământ atunci când îl vinde sa îmi de-a jumate din suma . Se poate ? sau pierd toată moștenirea ?
Cel mai recent răspuns: Drusil , utilizator 20:10, 2 Decembrie 2019
Eu nu doresc să îl las pe drumuri și accept sa îi rămână lui casa bătrânească dar în schimb vreau sa împărțim suma de pe apartament și pământ.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Drusil a scris:

Va mulțumesc pentru sfaturi deci daca renunț la ceva din masa succesorală in favoarea fratelui pot pierde tot ?


Renunțarea este totală.
Nu puteti accepta un bun și renunta la altul.
Fie acceptati tot, fie renunțați la tot.
Dacă renunțați, fratele dvs va fi unic moștenitor și pe casa si pe apartament.
Mai departe, daca aveti incredere ca la vanzarea apartamentului, fratele va va da jumătate din bani....este decizia dvs.

Doar in cazul in care ati merge la notar si ati da o declaratie prin care renuntati la mostenire, puteti pierde mostenirea.
Dvs. doriti ca acea casa sa revina in totalitatea fratelui, fara a avea pretentia sa primiti o
sulta in schimb, situatie in care nu se pune problema renuntarii la mostenire sau ca ar exista posibilitatea sa pierdeti intreaga mostenire din aceasta cauza.

In situatia expusa. din care rezulta ca v-ati inteles cu fratele cu privire la modul in care veti impartii bunurile mostenite, singura problema ar fi sa faceti partajul intr-o modalitate care sa va coste mai putin.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partajul fara sulta are regimul juridic al unei liberalitati.
Dacă userul nu are nicio pretentie băneasa de la frate și vrea să îi lase absolut tot sa renunte din start la succesiune.
Dacă vrea să îi lase doar casa, fără niciun ban, să încheie un contract de donație pentru cota sa de 1/2.
Din ceea ce a scris userul nu rezulta ca nu ar avea nicio pretentie baneasca de la frate sau ca vrea sa ii lase absolut tot.
Am inteles doar ca nu are nicio pretentie cu privire la partea din casa care i se cuvine, ceea ce este altceva si nu are semnificatia juridica a renuntarii la mostenire. Partajarea bunurilor se poate face in asa fel incat, fratele sa nu platesca nimic doar pentru acea parte din casa.

Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2019
Avocat Ciurea Cristina, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire baderca baderca V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 2 ani iar mama mea a murit luna trecuta si a ramas o casa cu cateva hectare de ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament Anto123456789 Anto123456789 Buna ziua! Părinții au murit acum aproximativ 2 ani amândoi în același an. A rămas un apartament și suntem 2 frați. Apartamentul vreau să îl las ... (vezi toată discuția)
Buna! suntem 4 frati si parintii au decedat , dar nu s a facut ... Raluk94 Raluk94 Buna! Suntem 4 frati si parintii au decedat , dar nu s a facut partaj ( succesiunea) si eu stau in acest apartament cu 3 camere singura.. Cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)