avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sentinta definitiva..ce e de facut?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sentinta definitiva..ce e de facut?

Pe data de 02.12.2009 un var de al meu a primit o pedeapsa cu executare de 6 luni pt cp 215 la care s-a mai adaugat 9 luni de la o sentinta cu suspendare.
Desi a fost achitat de 2 instante la curtea de apel judecatorul a dispus aplicarea acestei pedepse.In total are de executat 1 an si 3 luni de inchisoare.Mentionez ca varul meu a avut pe parcursul procesului(care de altfel a durat 5ani, iar fapta a fost comisa acum 7 ani de zile)
o conduita ireprosabila..este student, este casatorit, a avut in jur de 6 contracte de credite toate achitate , are loc de munca stabil,
Am cateva intrebari:

- In cat timp se redacteaza documentul pentru punerea in aplicare a executarii?
- Se poate inlocui pedeapsa inchisorii cu amenda?
- Se poate ataca cumva aceasta sentinta?
- se poate cere amanarea executarii pedepsei?( are probleme medicale,a fost clasat medical pe caz de boala din armata , la plamani, la inima)
- se poate cere gratiere?

Cer toate aceste lucruri deoarece sotia a facut un soc la aflarea vestii.

P.S: SI in ultima instanta daca nu se poate face nimic,in timpul incarcerarii poate cere eliberare conditionata?
Mai este un element care nu l-am specificat.Partea vatatamata si-a retras plangerea in timpul procesului penal si partile s-au impacat.

Noul cod penal care va intra in vigoare in feb 2009 poate avea vreun efect asupra acestei sentinte?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionut214 , utilizator 19:52, 14 Ianuarie 2010
Multumesc pentru raspuns..stiyu ca numai este nimic de facut...el inca nu s-a prezentat pentru ca se gata de orice speranta...daca doresti poti sa imi spui pe prv despre experienta traita acolo...unde a ispasit pedeaspsa....daca a iesit conditionat si daca da pe ce motive( el mai are o condamnare de 9 luni cu suspendare si din cate stiu asta conteaza)...ce face a acolo toata ziua,,,cum se purtau acolo colegii de celula....ce regim de detntie a avut...aceste lucruri tin de calmarea celui care va intra acolo si cred ca sunt foarte importante

O zi buna!
Si inca un aspect....avocatul s-a folosit de toate aspectele conduitei avute si asta au contata foarte mult la fond si la apel cand s-a dat achitare..mai mult de atat fapta de acum nici nu a fost considerata infractiune( cum de altfa o arata si motivatia judecatorilor de la fond si apel)...dar se pare ca la recurs judecatorul nici nu s-a uitat pe dosar(asta e sigur)...este incredibil ce justitie este la noi
Dl avocat are dreptate, DAR...
Durata excesiva a procesului, ar putea fi invocata, alaturi de alte motive (nu mi-ati spus de ce a fost condamnat prima data).
O cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, o incercare de amanare a executarii pedepsei pe motive medicale... se poate agata de orice.
Regimul de detentie la noi, este cumplit.
Nici nu va puteti imagina raul de dincolo de gratii.
Astept precizari pt. a gasi o "portita" intr-o eventuala plangere la CEDO.
Totusi, nu va faceti sperante prea mari...
Cel mai bine este "sa nu treci pe rosu"...
Succes si mult curaj!
ionut214 a scris:

Si inca un aspect....avocatul s-a folosit de toate aspectele conduitei avute si asta au contata foarte mult la fond si la apel cand s-a dat achitare..mai mult de atat fapta de acum nici nu a fost considerata infractiune( cum de altfa o arata si motivatia judecatorilor de la fond si apel)...dar se pare ca la recurs judecatorul nici nu s-a uitat pe dosar(asta e sigur)...este incredibil ce justitie este la noi

Curtile de apel sunt foarte periculoase in ultima instanta.
Nu cred ca judecatorii nu s-au uitat in dosar.
In general eu fac aparari deosebit de atente in recursuri la Curtea de Apel.Am avantajul ca stiu unde se uita judecatorii.
Faptul ca fapta nu a fost considerata infractiune de catre instantele de fond nu va ajuta.
Pentru amanarea executarii pedepsei trebuie motive medicale serioase.Altfel penitenciarele ar fi goale.Toti ar fi bolnavi.

In ce oras v-ati judecat in recurs?

Ma tem ca nici revizuirea nu functioneaza in cazul dvs.

Cat priveste CEDO este o idee, dar procedura ar dura 6-7 ani...

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsuri,

Primul proces penal a fost judecat in lipsa. Nu exista nico dovada la dosar ca inculpatul(adica varul meu) a luat cunostiinta de acea citatie.Pe scurt :a fost prins fara bilet in mijlocul de transport , acestia i-au cerut sa se ligitimeze, el le-a raspuns ca nu are buletinul asuopra sa. Atunci acestia au hotarat sa il perchizitioneze si au gasit asupra sa un buletin care nu era a lui, ci il gasise pe (strada) chiar in aceiasi zi.A fost dus la sectia de politie a dat o simpla declaratie cum s-a intamplat , apoi a fost trimis la un procururor care s-a uitat la el si i-a spus ca este baiat bun si ca este la facultate si i-a dat drumul sa plece.Acest fapt s-a intamplat in 2001.Apoi in 2003 dorind sa plece in straintate s-a dus sa isi faca pasaport si la eliberare i-au spus sa aduca o hotarare definitiva pentru un proces..Atunci el i-a spus ca stie ca nu a avut proces cu nimeni si nu are cum sa fie asa..A fost apoi la tribunal si asa a aflat ca pe numele lui exista o hoatarare definitiva de 9 luni cu suspendare, pentru insusirea unui bun care nu era al sau si fals sub identitate..acestea sunt faptele pentru care a fost condamnat prima data.

LA CEDO O SA AJUNGEM PENTRU CA NU ESTE POSIBIL CA JUSTITIA SA FIE ASA DE NEDREAPTA CU CEI CARE AU DEMONSTRAT IN LIBERTATE CA AU UN COMPORTAMENT EXCEPTIONAL.

Chiar daca osa dureze si 10 ani sunt convins ca o sa castigam . Si nu ne intereaza absolut deloc planul material ci doar acest om sa-si recapete demnitatea.

P.S: Judecatorul daca se uita pe dosar nu ii dadea crezare procurorului. Exista dovezi clare, pe care de altfel celelalte instante le-au aprobat ca fapta din urma nu reprezinta pericol social.
Daca va vine sa credeti procurorul a spus la ultimul termen urmatoarele(nici el nu credea ca o sa castige):Dorim pedeapsa subminim deoarece fapta nu este lipsita de importanta si ca inculpatul a avut dealungul procesului si a cercetarii penale declaratii nuantate(INCREDIBIL)....Apoi avocatul a sustinut ceea ce a si sustinut si in fata celorlalte instante(eu ma uitam la judecator si nici macar nu se uita catre avocatul lui daramite sa il si asculte)..
La sfarsit judecatorul l-a intrebat pe inculpat daca stia ca are antecedente si el i-a raspuns adevarul ..ca aflat foarte tarziu .ATAT!!!

La numai 3 ore sentinta a fost data.Avand in vedere ca celelealte soulutii au fost date la 2-3 saptamani cum vi se pare asta???

Alte discuții în legătură

Este aceasta hotarare definitiva? picika picika buna in decembrie 2011 am fost condamnat la 1 an inchisoare cu supraveghere.(art.215 alin 1,2,3) atat parchetul cat mine am declarat recurs,parchetul a cerut ... (vezi toată discuția)
Se mai poate ceva? eventual cedo? dandanaua dandanaua Proces penal judecat la fond, apel si recurs.In recursul partii vatamate, se schimba inclusiv solutia pe latura penala. Treaba e ca se fac, in solutionarea ... (vezi toată discuția)
Termen legal recurs si formulare (penal) vm85 vm85 Buna seara, Va rog dati-mi un sfat, deoarece sunt putin cam speriat in acest moment. Sunt inculpat intr-un dosar penal, am fost arestat preventiv timp de 5 ... (vezi toată discuția)