avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sentinta definitiva..ce e de facut?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sentinta definitiva..ce e de facut?

Pe data de 02.12.2009 un var de al meu a primit o pedeapsa cu executare de 6 luni pt cp 215 la care s-a mai adaugat 9 luni de la o sentinta cu suspendare.
Desi a fost achitat de 2 instante la curtea de apel judecatorul a dispus aplicarea acestei pedepse.In total are de executat 1 an si 3 luni de inchisoare.Mentionez ca varul meu a avut pe parcursul procesului(care de altfel a durat 5ani, iar fapta a fost comisa acum 7 ani de zile)
o conduita ireprosabila..este student, este casatorit, a avut in jur de 6 contracte de credite toate achitate , are loc de munca stabil,
Am cateva intrebari:

- In cat timp se redacteaza documentul pentru punerea in aplicare a executarii?
- Se poate inlocui pedeapsa inchisorii cu amenda?
- Se poate ataca cumva aceasta sentinta?
- se poate cere amanarea executarii pedepsei?( are probleme medicale,a fost clasat medical pe caz de boala din armata , la plamani, la inima)
- se poate cere gratiere?

Cer toate aceste lucruri deoarece sotia a facut un soc la aflarea vestii.

P.S: SI in ultima instanta daca nu se poate face nimic,in timpul incarcerarii poate cere eliberare conditionata?
Mai este un element care nu l-am specificat.Partea vatatamata si-a retras plangerea in timpul procesului penal si partile s-au impacat.


Noul cod penal care va intra in vigoare in feb 2009 poate avea vreun efect asupra acestei sentinte?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionut214 , utilizator 19:52, 14 Ianuarie 2010
Poate intra la eliberare conditionata dar nu acum ci dupa ce a executa 2/3 din pedeapsa nu mai devreme.
Sa mearga la executari penale si se lamureste.
Adica in 10 luni?

aloysia a scris:

Poate intra la eliberare conditionata dar nu acum ci dupa ce a executa 2/3 din pedeapsa nu mai devreme.
D-le lascoschi ati spus ca nu se poate ataca dosarul vechi...bun...Si vreau sa fiti atent la ceea ce vrea sa va spun..vreau sa priviti lucruruile putin mai mult decat partea juridica...La momentul cercetarii penale care a durat 1 zi(exact atat) varul meu a declarat la politie ca nu are casa...locuia intr-un camin studentesc...a dat adresa caminului unde se afla ...insa politistul a trecut in procesul verbal ca locuieste la adresa din buletin(buletin care nu exista pentru ca expirase si nici nu a avut cum sa-si faca altul pe motiv ca nu are casa..).Citatiile au venit la acea adresa la care numai locuia de 3 ani si a fost judecat in lipsa.

Ceea ce vreau sa va intreb este:

Daca cineva se trezeste ca are o hotarare definitiva si afla dupa 6 luni acest lucru numai poate face nimic...avand in vedere ca citatiile au fost trimise gresit?
Este evident faptul ca daca se stia de proces nu se dadea cu suspendare cel mult o amenda...in fapt daca acea pedeapsa nu exista nici acum deznodamantul nu era acesta.
Tot ceea ce am spus mai sus este sustinut de dovezi clare.

Astept un rapuns,

Va multumesc
Pentru Aloysia.
Depinde foarte mult de avocat la momentul judecarii propunerii de arestare preventiva.Cu avocat din oficu cota este 95 %, insa in ceea ce ma priveste daca nu este vorba de trafic de droguri, omor sau infractiuni deosebit de grave cota de la care pornesc eu este inversata.Nu chiar 95% dar destul de aproape.
In mod normal este mult mai greu pentru instanta sa emita mandat decat sa il puna liber pe inculpat.Problema este ca avocatii nu mai cred asa ceva in prezent...
In rest, nu cam asa este.
Sunt destul de rare cazurile in care se intampla sa se admita recursul de o parte sau de alta, dar se intampla.
Depinde foarte mult si de felul in care se desfasoara judecata in instantele inferioare.Si iarasi avocatul este vital in acele momente.
Unii clienti isi schimba avocatul si o patesc, altii poate ca ar trebui sa isi mai angajeze un avocat in momentul in care parchetul declara cale de atac si exista anumite riscuri majore...


Pentru Ionut.
Daca acuzatul nu a comunicat schimbarea domiciliului este culpa lui.
Puteti incerca sa analizeze un avocat dosarul daca chiar sunteti atat de optimist.
Poate, poate, s-ar gasi ceva, dar este teribil de greu sa il ajute...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Este aceasta hotarare definitiva? picika picika buna in decembrie 2011 am fost condamnat la 1 an inchisoare cu supraveghere.(art.215 alin 1,2,3) atat parchetul cat mine am declarat recurs,parchetul a cerut ... (vezi toată discuția)
Se mai poate ceva? eventual cedo? dandanaua dandanaua Proces penal judecat la fond, apel si recurs.In recursul partii vatamate, se schimba inclusiv solutia pe latura penala. Treaba e ca se fac, in solutionarea ... (vezi toată discuția)
Termen legal recurs si formulare (penal) vm85 vm85 Buna seara, Va rog dati-mi un sfat, deoarece sunt putin cam speriat in acest moment. Sunt inculpat intr-un dosar penal, am fost arestat preventiv timp de 5 ... (vezi toată discuția)