Pe data de 02.12.2009 un var de al meu a primit o pedeapsa cu executare de 6 luni pt cp 215 la care s-a mai adaugat 9 luni de la o sentinta cu suspendare.
Desi a fost achitat de 2 instante la curtea de apel judecatorul a dispus aplicarea acestei pedepse.In total are de executat 1 an si 3 luni de inchisoare.Mentionez ca varul meu a avut pe parcursul procesului(care de altfel a durat 5ani, iar fapta a fost comisa acum 7 ani de zile)
o conduita ireprosabila..este student, este casatorit, a avut in jur de 6 contracte de credite toate achitate , are loc de munca stabil,
Am cateva intrebari:
- In cat timp se redacteaza documentul pentru punerea in aplicare a executarii?
- Se poate inlocui pedeapsa inchisorii cu amenda?
- Se poate ataca cumva aceasta sentinta?
- se poate cere amanarea executarii pedepsei?( are probleme medicale,a fost clasat medical pe caz de boala din armata , la plamani, la inima)
- se poate cere gratiere?
Cer toate aceste lucruri deoarece sotia a facut un soc la aflarea vestii.
P.S: SI in ultima instanta daca nu se poate face nimic,in timpul incarcerarii poate cere eliberare conditionata?
Mai este un element care nu l-am specificat.Partea vatatamata si-a retras plangerea in timpul procesului penal si partile s-au impacat.
Noul cod penal care va intra in vigoare in feb 2009 poate avea vreun efect asupra acestei sentinte?
Buna ziua
Din punctul meu de vedere varul dvs. avand deja o condamnare cu suspendare ( pedeapsa din primul dosar) este considerat recidivist post condamnator ceea ce inseamna ca pe langa pedeapsa primita a primit si un termen de incercare . Astfel savarsind o noua fapta condamnata la final in faza de recurs de Curtea de Apel este normal sa ii dea o pedeapsa cu executare fiind recidivist . Chiar daca a obtinut achitare in fond si apel decizia din recurs este definitiva. Nu avea cu instanta sa ii dea pedeapsa cu suspendare ci doar cu executare.
Este posibil intr-adevar sa fie aplicabil acel 18 ind 1 Cp insa daca in recurs apararea nu a motivat destul de bine acest aspect si daca a mers mai mult pe aspecte de ordin personal si nu a evidentiat aspecte de ordin procedural din pacate s-a ajuns la condamnare.
Nu se poate din punctul meu de vedere face revizuire si nici contestatie in anulare deoarece inselaciunea fiind o infractiune fata de care actiunea penala se pune in miscare din oficiu nu are importanta retargerea plangerii sau impacarea partilor.
Acest lucru poate fi considerat o circumstanta atenuanta doar.
Concluzia fiind ca nu se mai poate face nimic.
Aveti perfecta dreptate.
Ceea ce ma intriga e durata excesiva a procesului penal (5 ani, asa spune userul) si durata excesiva a anchetei penale (2 ani, am dedus din ce spune userul).
Sincer va spun ca din punctul meu de vedere nu este o durata excesiva avand in vedere faptul ca stim cu totii ca faza de urmarire penala este una greoaie, ca organele de ancheta se misca greu si mai ales faptul ca exista termene impuse de lege de exemplu solutia pe care o inainteaza organul de cercetare catre parchet are un termen ( se poate face plangere impotriva rezolutiei/ordonantei parchetului). Trebuie luat in considerare faptul ca exista vacantele judecatoresti si fiind dosar penal fara arestat nu se judeca in timpul vacantei. Durata redactarii sentintei si a deciziei poate si cateva cereri de amanare, poate li o lipsa de proceura, toate acestea duc la o solutionare lenta. Dar nu este o durata excesiva de solutionare.
Stau si ma intreb...ca unul care gandeste logic...daca nu se iau in considerare probele depuse la dosar si anume dovedirea ca nu exista inselaciune ci doar o neintelegere (ceea ce de fapt si victima a declarat) de ce oare nu exista doar o singura sentinta...daca se stabilea intr-o singura sedinta sentinta ca e alba ori neagra era ma bine...au trecut 5 ani de la instanta de fond ..indiferent de ce se spunea atunci pana acum pedeapsa era savarsita....