avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... am cumparat un teren iar fostul prop nu mai recunoaste
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

am cumparat un teren iar fostul prop nu mai recunoaste

Buna seara! Am si eu o problema. In urma cu vreo 6-7 ani am cumparat un teren intr-o statiune balneara la un pret de mic si am facut doar un contract de vanzare cumparare de mana, semnat si cu martori. Dupa cumparare, am tot incercat sa dau de dansa, am sunat-o pentru a merge la notar sa intabulam pamantul, dar nu am mai reusit sa dau de ea. Familia ei spunea ca este plecata la munca in Israel sau ca este internata in spital........ Eu locuiesc in alta localitate (distanta cam 70 km intre cele doua localitati) am cautat-o cam de 6 ori in 7 ani de zile. Sincer nici eu nu m-am grabit cu intabularea pamantului. Acum, cum s-au facut investitii mari in acea zona, iar pretul pamantului a crescut nu mai recunoaste ca mi-a vandut pamantul. Vreau sa va intreb:
1) Mai este valabil acel contract incheiat intre noi in care este indicat pretul contractului, cand s-a achitat suma, precum si numele martorilor. De retinut ca exista 2 martori, unul adus de mine, iar unul adus de fost proprietara. Martorul fostei proprietare a decedat intre timp.
2) Pot sa deschid un proces penal? Pentru ce sa o acuz.
Oricum as dori sa imi angajez un avocat, dar vreau si niste sfaturi de la d-voastra.
Va multumesc.
Eu zic ca nu are rost sa ne complicam intrucat reiese clar ca promitentul cumparator NU a avut posesia terenului (e vorba de 6-7 ani)
Chiar daca ar fi avut un drept de posesie asupra terenului , prescriptia n-ar fi fost intrerupta (pe cale de consecinta o asemenea actiune va fi respinsa ca fiind prescrisa- )

@dorians dreptul de uz , uzufruct , abitatie , servitute se prescriu in termen de 30 de ani .Numai dreptul de superficie e imprescriptibil.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
la primul punct iti dau dreptate insa nu inteleg ideea

Ba da, se poate vorbi de un drept de proprietate oricand deoarece dr de proprietate nu se dobandeste numai in urma instrainarii. Si oricum actiunea este referitoare la dr de proprietate.

Actiunea introdusa nu este una ex contractu...
Indiferent sub ce forma introduci cererea in cel mai bun caz ai o prescriptie la termenul de 30 de ani.

Este

Am avut un caz f f asemanator si am avut castig

Una peste alta oricum nu ma omor dupa civil :))

@ stoica ioana
Am facut referire la decret. Nu stiu ce ai inteles insa nu am spus ca sunt imprescriptile

adrian.posdarie a scris:


Eu zic ca nu are rost sa ne complicam intrucat reiese clar ca promitentul cumparator NU a avut posesia terenului (e vorba de 6-7 ani)




Si asta e o chestie. Ar putea sa mearga si o lipsa de interes (partea adversa). Insa prescrisa eu zic ca nu e
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
dorians, utilizator
Actiunea in rezolutiunea contractului de vanzare cumparare ceruta de catre vanzator e una reala , prin urmare , imprescriptibila.
Nu aceeasi e situatia cand aceasta actiune e introdusa de catre cumparator , intrucat e personala si e supusa termenului de prescriptie de 3 ani .

Interventie moderator :
@dorians : am rugamintea sa editati mesajele , pentru a nu exista unele consecutive. multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stiu ca LEGAL nu poti imprejmui un teren fara autorizatie . Se solicita la fel ca o autorizatie de construire. Totusi, pentruca s-a pus problema demonstrarii dreptului de proprietate a noului ..proprietar, prin argumentarea ca terenul ar fi fost lasat in posesia acestuia de catre fostul proprietar, atata timp cat terenul respectiv nu este delimitat..., probabil este in devalmasala cu alte parcele, lasat in paragina atat de fostul cat si de noul proprietar, nu prea se poate lua in consideratie acest argument...De aceea, m-am gandit ca imprejmuirea, eventual curatarea terenului, de catre actualul proprietar, ar produce o reactie din partea fostului proprietar, cu alte cuvinte , ar fi obligat sa APARA. Astfel, noul proprietar, riscand doar o amenda (pt. imprejmuire ilegala) , ar putea proba buna sa credinta cu actul semnat in prealabil. Faptul ca l-a cumparat pe un pret mic , la vremea respectiva, nu poate fi invocat acum, cand zona s-a dezvoltat...Aceast argument nu ar demonstra decat reaua credinta a fostului proprietar. Nu poti accepta un pret azi si maine sa te razgandesti, doar pentruca ai gasit un alt client mai generos sau s-au schimbat circumstantele...in sensul cresterii valorii terenului...Stiu ca un act olograf, semnat si datat are valoare, ca si in cazul unui testament...

Alte discuții în legătură

Contract prescris geo_19_07 geo_19_07 am un contract de vanzare-cumparare in rate care s-a prescris,vreau sa stiu cum mai pot actiona cumparatorul in judecata pentru neplata ratelor si pentru ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie peste carte funciara? Anna63 Anna63 In urma deciziei unei sentinte civile, comisia locala este obligata sa anuleze partial un titlu de proprietate in sensul ca va soate un teren extravilan din ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia ... (vezi toată discuția)