avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... am cumparat un teren iar fostul prop nu mai recunoaste
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

am cumparat un teren iar fostul prop nu mai recunoaste

Buna seara! Am si eu o problema. In urma cu vreo 6-7 ani am cumparat un teren intr-o statiune balneara la un pret de mic si am facut doar un contract de vanzare cumparare de mana, semnat si cu martori. Dupa cumparare, am tot incercat sa dau de dansa, am sunat-o pentru a merge la notar sa intabulam pamantul, dar nu am mai reusit sa dau de ea. Familia ei spunea ca este plecata la munca in Israel sau ca este internata in spital........ Eu locuiesc in alta localitate (distanta cam 70 km intre cele doua localitati) am cautat-o cam de 6 ori in 7 ani de zile. Sincer nici eu nu m-am grabit cu intabularea pamantului. Acum, cum s-au facut investitii mari in acea zona, iar pretul pamantului a crescut nu mai recunoaste ca mi-a vandut pamantul. Vreau sa va intreb:
1) Mai este valabil acel contract incheiat intre noi in care este indicat pretul contractului, cand s-a achitat suma, precum si numele martorilor. De retinut ca exista 2 martori, unul adus de mine, iar unul adus de fost proprietara. Martorul fostei proprietare a decedat intre timp.
2) Pot sa deschid un proces penal? Pentru ce sa o acuz.
Oricum as dori sa imi angajez un avocat, dar vreau si niste sfaturi de la d-voastra.
Va multumesc.
Stoica Ioana a scris:

Hmm.. rezolutiunea actiune reala? Am mari indoieli insa consider ca problema comporta anumite discutii cu privire la natura cererii de rez. Daca este vb despre o actiune mixta da.


@ dorians

E reala , cand e ceruta de vanzator .



Rezolutiunea vanzarii pentru neplata pretului este reglementata de art. 1365 Cod Civil, conform caruia " daca cumparatorul nu plateste pretul , vanzatorul poate cere rezolutiunea vanzarii." Desigur, in caz de neplata a pretului , vanzatorul nu e obligat sa ceara rezolutiunea vanzarii, putand opta pentru executarea silita a platii
Vanzatorul poate solicita rezolutiunea vanzarii atat in cazul in care neachitarea pretului este integrala, cat si in cazul in cazul in care neachitarea este doar partiala- insa insemnata , in raport cu pretul . De asemenea, rezolutiunea poate fi solicitata si in cazul in care ceea ce nu s-a achitat este doar dobanda pretului, aceasta fiind o parte din pret si garantata in consecinta.


Pentru a exercita actiunea in rezolutiunea vanzarii, vanzatorul trebuie sa-si fi executat propriile obligatii .


Sub aspectul naturii juridice, actiunea in rezolutiunea vanzarii este reala , caracter consacrat de art. 1368 Cod Civil, fiind imprescriptibila extinctiv.

Acest aspect e mentionat de Fr.Deak , cat si de Mihaela Tabarca.


Nu exista o actiune mixta, dupa cum sustineti dumneavoastra.


Actiunea va fi respinsa ca prescrisa (s-au scurs 7 ani de la perfectarea actului ), dupa cum a mentionat si colegul Posdarie.


pentru acest motiv da, aveti dreptate insa nu stiu de ce ati ales un caz special care nu are legatura cu speta. Ma rog... Pretul a fost platit (daca retin bine) singura problema fiind ca nu a fost intocmit un act autentic pentru a se putea rezolva restul formalitatilor.

Si inca o rugaminte nu imi mai puneti vorbe in text. Nu AM SPUS ca este mixta in cazul acesta. Am spus intr-un caz ipotetic DACA ...
Si daca vreti neaparat, da sustin ca este mixta.
Si ce parere mai aveti, in afara celor deja spuse, in cazul rezolutiunii , va avea loc repunerea partilor in situatia anterioara? fiindca promitentul cumparator a achitat pretul iar promitentul vanzator nu poate ramane si cu terenul si cu banii luati,acest lucru echivaland cu o imbogatire fara justa cauza , fapt juridic ilicit.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
@dorians

Nu e nicio actiune mixta. (asa reiese ca ati mentionat, chiar vag fiind facuta precizarea)
Pentru documentare , va recomand tratatele autorilor sus mentionati.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna seara!

Nu se pune problema rezolutiunii contractului. Acesta este un antecontract de vanzare-cumparare care va ofera posibilitatea intentarii unei actiuni avand ca obiect : prestatie tabulara, actiune care se poate introduce oricand deoarece priveste transmiterea dreptului de proprietate, iar instanta de judecata va pronunta o hotarare care sa tine loc de act autentic.
Adresati-va unui avocat pentru a demara actiunea in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prescris geo_19_07 geo_19_07 am un contract de vanzare-cumparare in rate care s-a prescris,vreau sa stiu cum mai pot actiona cumparatorul in judecata pentru neplata ratelor si pentru ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie peste carte funciara? Anna63 Anna63 In urma deciziei unei sentinte civile, comisia locala este obligata sa anuleze partial un titlu de proprietate in sensul ca va soate un teren extravilan din ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia ... (vezi toată discuția)