avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este cuantumu, taxei de timbru, in cazul in care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este cuantumu, taxei de timbru, in cazul in care fostii soti inteleg sa isi imparta bunurile, intre ei, prin tranzactie?

In urma unui divort, partile doresc sa isi lamureasca si situatia bunurilor comune.
Mentionez faptul ca fostii soti s-au inteles amiabil si au incheiat o tranzactie cu privire la modul in care inteleg sa isi imparta bunurile si datoriile din timpul casatoriei.
Se depune la judecatoria competenta cerere prin care se solicita instantei sa ia act de tranzactia incheiata intre soti si sa pronunte o hotarare de expedient. Cererea de timbreaza cu 19 lei si 0,30 lei timbru judiciar fiind motivata in drept si pe art. 23, alin 2 indice 1 din Legea nr. 146/1997, privind taxele de timbru.
Instanta ia in discutie aceasta cerere si pune in vedere partilor sa precizeze valoarea bunurilor cuprinse in tranzactie si sa plateasca 3% din valoarea lor.
Fata de cele aratate mai sus, va adresez rugamintea de a-mi raspunde totusi care este taxa de timbru care ar trebui platita in cazul in care, asa cum am precizat s-a incheiat tranzactie intre parti, iar in masura in care aveti practica judiciara in acest sens, v-as fi recunoscatoarea daca mi-ati putea trimite si mie. Va multumesc
oanaepreda a scris:

Divortul si tranzactia au facut obiectul aceluiasi dosar. Divortul s-a solutionat la primul termen, in 14.12.2009, (fiind divort acord) iar in ceea ce priveste impartirea bunurilor instanta a disjuns cauza, partajul constituind acum, un dosar nou, care va avea termen la data de 18.01.2010, si, asa cum deja, am scris, ni s-a pus in vedere sa precizam valoarea bunurilor cuprinse in tranzactie, si sa timbram la valoare, adica 3% din valoarea acestora. Eu am platit pt capatul de cerere privind impartirea bunurilor prin trazactie taxa de 19 lei. Dvs ce taxa de timbu ati platit pt tranzactie?



Trebuia sa platim 3%, in cuantum de jumatate fiecare. Cand am depus dosarul, ni s-a spus ca judecatorul s-ar putea sa ne puna sa platim taxa de timbru. La primul termen, am avut o judecatoare super draguta, nu ne-a cerut nici un ban si s-a finalizat tot, divort de comun acord, tranzactie(bineinteles ca am trecut bunurile, dar fara a specifica valoarea lor) si nume.
Asta a fost la judecatoria sectorului 5. Nu stiu cum se procedeaza la judecatoriile altor sectoare.
Da, judecatoarea a fost super draguta pt ca putea sa va puna sa timbrati.
Insa,putea sa existe si riscul ca partile sa nu mai doreasca sa incheie tranzactia si insemna sa se incarce cu un dosar mai dificil de solutionat.
Eu consider omeneste si corect sa se procedeze in acest mod si un stimulent pentru a se finaliza procesul cat mai rapid prin buna intelegere.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da, judecatoarea a fost super draguta pt ca putea sa va puna sa timbrati.


Am fost avertizati, inca de cand am depus dosarul, ca daca unul dintre noi se razgandeste, vom plati taxa de timbru. Cuantumul sumei era de 1000 euro. Credeti ca riscam eu sau el la suma asta?

Insa,putea sa existe si riscul ca partile sa nu mai doreasca sa incheie tranzactia si insemna sa se incarce cu un dosar mai dificil de solutionat.


Daca exista si astfel de situatii,ii pui la primul termen sa timbreze.

Eu consider omeneste si corect sa se procedeze in acest mod si un stimulent pentru a se finaliza procesul cat mai rapid prin buna intelegere.


Poate ca dv. considerati "omeneste si corect sa se procedeze in acest mod si un stimulent pentru a se finaliza procesul cat mai rapid prin buna intelegere", dar sunt oameni care nu dispun de acea suma, sunt de buna credinta si nu pot finaliza tranzactia. Asta tot omeneste si corect vi se se pare? Eu consider ca, judecatorii trebuie sa acorde o sansa, poate, totusi partile sunt de buna credinta.
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
anyme, utilizator
Eu consider omeneste si firesc deoarece legii nu ii pasa daca aveti dvs bani sau nu.
Legea prevede ca taxele de timbru judiciar se platesc anticipat.
Apoi va recuperati banii.

Sunt convins ca daca erati judecator puneati oamenii sa timbreze.
Dar, judecatorii sunt oamenii adevarati cateodata...
De aceea spuneam ca a fost super draguta...
Da, legii ii pasa de banii contribuabilului prin prisma accesului sau la justitie... de aceea exista ajutor cu privire la asistenta juridica, taxe de timbru, mergand pana la scutirea platii acesteia.

Cat despre juzi, as prefera sa nu fie adevarati sau draguti, sa fie judecatori si cu asta basta, nu sa judece emotional, ci dupa lege.

Alte discuții în legătură

Probleme tranzactie alinaalina alinaalina Parintii mei au incheiat o tranzactie, scrisa de un avocat, de impartire a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei. Pe citatia de la tribunal scrie ca ... (vezi toată discuția)
Divort IRINA38 IRINA38 Buna ziua, sant casatorita de 17 ani , detinem un apartament, o masina , un credit prima casa prin care am achizitionat o garsoniera, un credit nevoi ... (vezi toată discuția)
Procedura divort comun acord judecatoria 2 comerciantul comerciantul Am o mare rugaminte. 1. Spune-ti-mi si mie daca la [b]depunerea[/b] cererii de divort prin acord trebuie sa fie ambii soti de fata? 2. Am citit pe ... (vezi toată discuția)