avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este cuantumu, taxei de timbru, in cazul in care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este cuantumu, taxei de timbru, in cazul in care fostii soti inteleg sa isi imparta bunurile, intre ei, prin tranzactie?

In urma unui divort, partile doresc sa isi lamureasca si situatia bunurilor comune.
Mentionez faptul ca fostii soti s-au inteles amiabil si au incheiat o tranzactie cu privire la modul in care inteleg sa isi imparta bunurile si datoriile din timpul casatoriei.
Se depune la judecatoria competenta cerere prin care se solicita instantei sa ia act de tranzactia incheiata intre soti si sa pronunte o hotarare de expedient. Cererea de timbreaza cu 19 lei si 0,30 lei timbru judiciar fiind motivata in drept si pe art. 23, alin 2 indice 1 din Legea nr. 146/1997, privind taxele de timbru.
Instanta ia in discutie aceasta cerere si pune in vedere partilor sa precizeze valoarea bunurilor cuprinse in tranzactie si sa plateasca 3% din valoarea lor.
Fata de cele aratate mai sus, va adresez rugamintea de a-mi raspunde totusi care este taxa de timbru care ar trebui platita in cazul in care, asa cum am precizat s-a incheiat tranzactie intre parti, iar in masura in care aveti practica judiciara in acest sens, v-as fi recunoscatoarea daca mi-ati putea trimite si mie. Va multumesc
Cu scutirile de taxa din cate stiu se dau extrem de greu.
Conform legii se dau...
Nu am vazut niciodata sa se acorde scutire.
Am vrut odata sa cer pentru un client si am inteles ca nu s-ar da si am renuntat...
Avea venituri mai mari...
Interesant este faptul ca rromii care...nu au venituri ( legale) ar putea beneficia...ca nu au venituri...
Problema este ca trebuie obtinuta scutirea si...se termina procesul pana atunci.
Din nefericire eu nu am intalnit judecatori are sa uite de taxa de timbru...o platesti si daca se face trenzactie la primul termen o recuperezi...:D
Pai nu se poate termina procesul pana la judecarea cererii, ca se face cu precadere pe bune.
Eu am obtinut si scutiri, si esalonari, si scutiri partiale. Dar nu am facut cereri fara acte doveditoare sau fara temei.
Ca si antoanela, nici eu nu am intalnit juzi care s-o faca uitata...
Mie imi pare complicat daca ai o taxa de timbru de 10 000 lei de achitat anticipat...chiar si daca ai venituri...
Probabil ca in viitor datorita taxei pentru partaj se va schimba ceva daca partile nu se inteleg si taxa este mare.
Interesant este ca si CEDO sanctioneaza imposibilitatea de a te judeca pentru neplata taxei de timbru...

avocat Claudiu Lascoschi
Pai la 10000 de lei, valoarea de impartit ar fi cam pe la 6 mld de lei vechi, cam 150000 de euro. Iar taxa e cam 2500 euro.
La bunuri de 150000 de euro, vacantele sunt de regula 1-2000 euro pe an. Deci taxa de timbru e cat o vacanta mai frumoasa. Ca in tarile din vest pe care le tot cautam si laudam atat la alte capitole.
Vrem democratie, dar e greu de dus?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme tranzactie alinaalina alinaalina Parintii mei au incheiat o tranzactie, scrisa de un avocat, de impartire a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei. Pe citatia de la tribunal scrie ca ... (vezi toată discuția)
Divort IRINA38 IRINA38 Buna ziua, sant casatorita de 17 ani , detinem un apartament, o masina , un credit prima casa prin care am achizitionat o garsoniera, un credit nevoi ... (vezi toată discuția)
Procedura divort comun acord judecatoria 2 comerciantul comerciantul Am o mare rugaminte. 1. Spune-ti-mi si mie daca la [b]depunerea[/b] cererii de divort prin acord trebuie sa fie ambii soti de fata? 2. Am citit pe ... (vezi toată discuția)