avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Se poate refuza testarea
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Se poate refuza testarea

Daca o firma vrea sa testeze angajatii pentru COVID-19 pot acestia refuza sau exista vreo lege care sa oblige la testare ?

Acestia nu au simptome.
In mod normal aceasta este o procedura medicala preventiva deci obligativitatea nu ar trebui sa existe. Este necesar acordul persoanei. In statustul starii de alerta de asemenea nu se precizeaza vreo obligativitate.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:01, 10 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce abuziv? Firma are grija / nu stiu daca se poate vorbi de raspundere / ca ceilalti angajati sa nu se imbolnaveasca (cel putin la servici).
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
andrei2005, utilizator
Firma ar putea răspunde juridic daca nu ar respecta prevederile legale în materie sau daca s-ar dovedi o culpa a acesteia in infectarea angajaților sau a clienților.
Mare problema ar fi de dovedit ca angajatul s-a infectat in firma si nu în afara ei.
In cazul spitalelor situatia este diferita.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pai pentru firme zic. Daca se pune test zilnic de firme ce facem ?
Se numeste deja tortura !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul raspunde conform Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare de asigurarea starii de sanatate a lucratorilor,
-art. 6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
Este de competenta angajatorului sa ia masurile preventive pe care le crede de cuvinta pentru a respecta obligatiile legale care ii revin.
Testul de laborator pe care il dispune trebuie platit de catre angajator pentru respectarea prevederilor,
-art.7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.
Testul de laborator nu se poate face zilnic, periodic, da.
Zilnic, la intrara in schimb se poate determina temperatura angajatilor, respectandu-se astfel prevederile Ordin comun MMPS + MS nr. 3577/ 831/ 2020 Masuri pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii ssm pe perioada starii de alerta.
-art.1.r asigurarea triajului angajatilor prin verificarea temperaturii la intrarea la program si ori de cate ori este cazul.
Refuzul testarii poate duce la aplicarea de catre angajator a masurilor disciplinare prevazute de ROI al firmei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testarea zilnica ar fi si inutila.
Trebuie calculata perioada de incubatie a virusului si facuta testarea in functie de aceasta perioada de incubatie a virusului.
In consecinta, o testare zilnica ar fi ilegala, fiind neconforma cu toate normele de drept intern si international.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! sunt angajata unei firme multinaționale. am fost ... Roxa2410 Roxa2410 Bună ziua! Sunt angajata unei firme multinaționale. Am fost chemată pentru testare Covid. Pot refuza testarea în vreun fel? Sau pot sa fac o plângere ... (vezi toată discuția)
Testarile domnului dr. streinu cercel si a doamnei primar firea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Mie imi pare o masura foarte utila. Voi ce parere aveti. Gandesc bine pentru ca vin doctorii la scara blocului si nu merg oamenii la.spital. Ar.fi fost ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga angajatorul sa am test negativ după ce am efectuat ... Pmpmpreda Pmpmpreda Ma poate obliga angajatorul sa am test negativ după ce am efectuat perioada legală de izolare fiind confirmată pozitiv Covid-19. Cadrul legal as vrea sa il ... (vezi toată discuția)