Fostul sot detine impreuna cu mine un imobil (fara datorii bancare sau catre stat). Vrea sa renunte la dreptul lui de proprietate in favoarea mea in cota de 1/1 fara a fi despagubit de catre mine. Cum poate proceda?
Casa provine de la parintii mei, cu act de intretinere. El nu i-a intretinut pe parinti deloc ( a fost plecat cu o alta femeie) si de aceea intelege ca sa imi lase mie casa. Daca el are alti copii cu alte femei , nu vreau sa atace donatia. Este vreo lege care impiedica partaj fara sulta in legea noua?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, Codul civil e legea.
Art. 676
Regulile privitoare la modul de împărţire
(1) Partajul bunurilor comune se va face în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar.
(2) Dacă bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:
a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;
b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei.
Deci, partaj fara bunuri sau sulta, nu se poate.
Dacă unul din coproprietari nu vrea nimic, se încheie o donație.
Asa mi se pare cel mai corect. In acest caz :
-poate renunta in favoarea mea? Motivul pt care intreb, este ca aveam impresia ca poti renunta numai in favoarea statului
-amindoua partile (sau mandatarrii) trebuie sa fie prezente la semnarea actului?
Multumesc mult!!
Procura notar
cmarian90
salutare tuturor ,
imi puteti trimite si mie un model de procura din care sa reiasa ca renunt la partea mea care mi se cuvine, adica vreau sa renunt la ... (vezi toată discuția)