avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere paternitate

buna seara. sunt cetatean turc cu permis de sedere in romania . am un copil de 7 ani dintr-o relatie de concubinaj . copilul este pe numele mamei, eu nefiind in tara in momentul nasterii . vreau sa recunosc copilul , si sa poarte numele meu. ce pasi trebuie sa urmez? ce drepturi am eu asupra copilului? ce drepturi are copilul dupa recunoastere si cum pot sa legalizez drepturile copilului? mentionez ca relatia cu mama s-a terminat dar totul este de comun acord

scuze ca am postat si intr-o alta categorie (drept civil) a forumului, a fost o greseala.
Cel mai recent răspuns: tyusuf , utilizator 23:21, 23 Martie 2010
tyusuf a scris:

ce drepturi am eu asupra copilului? ce drepturi are copilul dupa recunoastere si cum pot sa legalizez drepturile copilului?


Numai dupa ce numele tu apare in spatiul rezervat tatalui din certificatul de nastere se poate spune ca legea te considera tatal lui. Din acel moment ai niste drepturi si obligatii fata de copil (te pot lamuri avocatii de aici mai bine privind legile respective). Pe scurt ai dreptul sa partici la educatia copilului tau, sa deicizi impreuna cu mama asupra anumitor chestiuni (daca nu ajungeti la un consens legat de o chestiune se poate apela la tribunal)...practic totul e ca si cum ai fi casatorit cu mama lui si esti tatal copilului. Cred ca te intrebi daca ai drepturi mai putine doar pentru ca nu esti casatorit cu mama lui. Raspunsul este nu. In raport cu copilul ai aceleasi drepturi si obligatii. Da, in cazul de fata mama poate sa iti ceara prin tribunal pensie alimentara pentru copil (daca erai in relatie cu mama era oarecum automat ca tu contribui cu bani la cresterea copilului...cred ca intelegi ce vreau sa spun)... Bun, deci ce mai voiam sa spun e lgat de intrebarea ta: cum legalizez drepturile copilului. Nu te poti duce nicaieri sa spui: Vreau sa fac o declaratie ca sa legalizez drepturile copilului. Copilul are niste drepturi, tu te-ai declarat tata, este asta in certificatul lui si este OK. Avocatii de aici pot sa iti explice asta mai clar din punct de vedere al legilor dar ideea de baza este: esti tatal lui, ai un act care atesta asta deci te poti ocupa de educatia si cresterea lui si legea iti recunoaste si tie si copilului acest drept.
Cum banuiesc ca poate te intrebi daca ai dreptul sa contribui la educatia copilului cu aspectele culturii si religiei tale raspunsul este da. Mama nu iti poate interzice sa ii faci cunoscute copilului care e pe jumatate turc traditiile voastre, cultura si limba voastra. Mai pot aparea unele discutii la aspectul religions (probabil copilul e deja botezat in stil ortodox si e crestin) dar in multe cazuri s-a reglat prin diverse compromisuri.
Cum banuiesc ca poate vei dori sa il duci in Turcia in vizita, ai dreptul asta dar numai cu acordul mamei. La fel si ea: daca vrea sa plece cu copilul are nevoie de acordul tau la frontiera (numai daca are o decizie judecatoreasca de incredintare a minorului poate sa il scoata din tara fara acordul tau dar asta e o alta chestiune). Poate ca e mai clar acum....Merci!
tyusuf, si pentru lista de acte la schimbarea de nume a minorului iti mai trebuie cazier fiscal (se cere cred de la administratia financiara) si cazier judiciar (din Romania si e foarte posibil sa fie nevoie si de cel din Turcia deci aranjeaza sa il ai din timp si sa ii faci si o traduucere in romana).
bun. am recunoscut copilul, am certificatul de nastere cu numele meu la tata. acum trebuie sa incep schimbarea numelui. acum copilul se numeste : nume A prenume B C . eu vreau ca schimbarea sa fie in felul urmator nume T (al meu), prenume C B . adica are un prenume romanesc si unul turcesc, vreau ca primul prenume sa fie cel turcesc. acum primul este cel romanesc. se poate face aceasta schimbare ? presupune acte in plus? care ?
multumesc pentru raspunsuri .

si inca o intrebare : daca mama nu solicita acum incredintarea copilului prin hotarare judecatoreasca o poate face mai tarziu. adica acum spune ca nu o sa solicite acest lucru dar pe viitor daca se razgandeste ? eu nu sunt de acord cu incredintarea. se poate obtine o decizie acum care pe viitor sa o impiedice sa solicite incredintarea ?
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
tyusuf, utilizator
Asta cu prenumele, chiar nu stiu... era una dintre posibilitati cand copilul avea mai multe prenume, dar nu stiu daca in sensul eliminarii lor sau cum...
Nu o puteti impiedica pe mama asa cum nici ea nu va poate impiedica pe dv. sa va exercitati drepturile parintesti sau accesul liber la justitie etc.
Tranzactii de genul asta nu se admit in dreptul romanesc, slava cui le-o facut asa!
Amandoi decideti de comun acord pana va intelegeti, de dorit sa va intelegeti mereu pentru binele copilului... apoi, oricine poate merge in instanta...
buna ziua .
pt. ca minorul sa poarte numele dvs. de familie, va trebui sa investiti instanta de judecata in acest sens .
inversarea prenumelor nu cred ca este posibila .

daca doriti puteti solicita dvs. incredintarea minorului spre crestere si educare .
nu aveti cum sa impiedicati ca pe viitor mama sa ceara in instanta incredinatrea minorului .

Alte discuții în legătură

Drepturile copilului crissniko crissniko Salut , urmeza sa am un copil dintr-o relatie cu un cetatean italian.Numai suntem impreuna ,nici casatoriti legal nu am fost .eu am preferat sa vin sa nasc in ... (vezi toată discuția)
Copil din afara casatoriei .. lore00 lore00 am si eu o problema, sunt necasatorita, si o sa am un copil curand , as dori sa stiu cum este mai bine sa fac legal ca acest copil sa ramana al meu , ? daca ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in afara casatoriei alexe adrian alexe adrian va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie ... (vezi toată discuția)