avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 o ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 o necesitate de interes national

Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 este o strategie de interes național.
Primii vor trebui vaccinați medicii, profesorii, bugetarii care au contact cu publicul si toti politicienii care ocupa funcții publice.

Daca acestia vor deveni imuni la noul coronavirus va scădea semnificativ rata de infectare dar nu de tot.

La profesori necesitatea este maxima ca sa se poată începe școlile.

Elevii cred ca ar trebui si ei inclusi in prioritatea de interes național pentru ca in cazul în care acestia nu vor fi vaccinați isi vor infecta parintii si bunicii.
Daca vaccinarea a fi finalizata în decembrie 2020 in ianuarie 2021 ar putea începe școlile.

Daca cei vaccinați nu mai transmit virusul pandemia este pe sfert rezolvata.
Dar, depinde si cat timp va rezista imunizarea si daca la toti cei vaccinați efectul vaccinului va fi la fel ca durata in timp.
Nu am vazut niciun studiu pe acest aspect.

Stie cineva care este numărul acestora de mai sus si cate doze de vaccin ar fi necesare?
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ma asteptam de la dvs. la opinii mai elaborate. Juridic vorbind. Sa explicati legalitatea discriminarilor pozitive (premierul a spus ca daca Germania poate, de ce sa nu poata si Romania).

Mai ales ca unii se gindesc sa legifereze interzicerea unei astfel de discriminari :
[ link extern ]

E ciudat ca aceasta initiativa vine din partea unora ce nu admit nici purtatul mastii in spatii inchise.
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2021
latka, moderator
Nu am inteles ce anume juridic v-ar interesa?
România copiază ceea ce fac alții.
Și Germania are constituie și trebuie sa respecte CEDO.

Eu nu am o ideologie asemănătoare cu cea a partidului AUR desi eu lupt pentru libertate foarte tare atunci când se impune.
Nici eu nu consider de ajutor mastile purtate în aer liber dar în spatii inchise se impune purtarea lor în acest moment.

Daca cei vaccinați nu transmit virusul si nici nu fac forme grave, cei nevaccinati trebuie protejați și statul are aceasta îndatorire fundamentala, iar, purtarea măștii de cei nevaccinati va fi o măsură necesară.
Nu trebuie sa uitam ca exista și persoane care nu se pot vaccina din condiții medicale și aceștia la rândul lor trebuie protejați și nu doar cei care înțeleg sa invoce libertatea încălcând drepturile altora.
Este insa vorba de perioada în care exista risc pandemic sau epidemic local, nu și de o perioada ulterioara.
Contează foarte mult si care va fi evoluția virusului și cata forta va mai avea în viitorul apropiat.
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Nu am inteles ce anume juridic v-ar interesa?

V-am explicat deja, discriminarea pozitiva, beneficiari fiind cei vaccinati. Nu ati priceput ?
Este un subiect extrem de vast.
Ar dura foarte multe ore sa il dezbatem daca nu cumva cateva zile.

Ideea de baza este aceea ca nimeni nu are dreptul de a ingradi alte drepturi altuia prin atitudinea sa individuala.
Faptul ca unii nu au chef sa se vaccineze este problema lor dar in acelasi timp si problema mea si nu numai a mea ci si a unei mari parti din societate.

Nimeni nu are dreptul de a pune in pericol viata altei persoane si nici sa tinda spre sinucidere prin propria sa imprudenta.

De asemenea, ne aflam intr-o situatie similara cu cea din februarie 2020, atunci cand trebuia inchisa tara si pregatita de pandemie pentru a se evita tot ceea ce a urmat in anul 2020.
Pentru cateva sute de mii de oameni au suferit mai mult de un an milioane de romani.
Eu inca de atunci am estimat ca asa va fi dar degeaba anticipez eu ceva pentru ca nu sunt factor de decizie.

Vaccinarea presupune apararea propriei persoane dar si a celorlalti.
Cum ar fi fost sa avem ciuma sau lepra si persoanele sa nu aiba chef sa se vaccineze?
Nu toti au murit de ciuma sau de lepra in perioadele de epidemie.

Legea nu iti confera dreptul de a dispune de viata ta in sens de suicid si nici in sensul de a putea ucide alte persoane.

Asadar, pe parte de afaceri, fiecare firma din HORECA va trebui sa aiba dreptul de a alege ce politica a firmei adopta, respectiv sa primeasca numai persoane vaccinate sau sa primeasca si clienti nevaccinati.
Nu la nivel de lege ar trebui rezolvata aceasta problema ci la nivel individual al firmei, tot la fel cum si fiecare va alege localul unde sa mearga.

Astfel, de pilda, eu poate aleg sa merg intr-un local unde sunt toti vaccinati iar altii aleg sa mearga in localuri mixte.
Deci, statul nu ar trebui sa se implice in aceasta chestiune dar sa confere prin lege acest drept de a decide.

Aceasta ar fi rezolvarea acestei dileme care tine de interesul general al societatii si de interesul national.

Demersul legislativ pe care l-ar dori partidul AUR nu este in asentimentul meu si nici nu cred ca ar fi constitutional a se proceda in acest mod prin lege deoarece s-ar incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Insa, se impune o precizare deosebit de importanta.
Toate acestea ar trebui sa dureze numai pe o perioada de timp strict determinata, respectiv pe durata existentei starii de alerta intrucat in momentul in care va disparea ratiunea care duce la o astfel de abordare juridica, respectiv disparitia riscului pandemic, va disparea si problema care a generat necesitatatea adoptarii unor norme de drept restrictive, prohibitive, si nemaiexistand justificarea factuala, norma de drept va deveni ori desueta ori neconstitutionala pentru ca va deveni lipsita de proprotionalitate.
Este posibil sa dureze un an de zile o astfel de necesitate legislativa daca oamenii nu au chef sa se vaccineze.

Chestia cu purtarea mastilor pe plaja sau in apa a celor nevaccinati nu poate fi avuta in vedere intrucat riscul de transmitere a virusului este mult prea redusa pentru a exista o proprotionalitate.
Insa, si in aceasta privinta se pot face plaje pentru persoane vaccinate si pentru persoane nevacinate daca firmele din HORECA administreaza si plaje, pe aceleasi considerente expuse mai sus.
De asemenea, nimic nu impiedica ca persoanele nevacinate sa fie testate zilnic, caz in care nu va exista niciun risc de transmitere a virusului sau un risc mult prea redus.

Deci, desi eu nu sustin vaccinarea obligatorie este necesar sa scapam de pandemie si trebuie luate masuri pentru combaterea pandemiei, masuri care nu au cum sa multumeasca pe toata lumea.
Trebuie sa existe o ratiune care sa duca la echilibru si echilibrul poate fi dat tocmai de politica individuala a firmelor din HORECA, mai ales ca ei risca sa fie inchisi din nou si cu siguranta ca se tem de acest lucru.

Asadar, fiecare trebuie sa aiba dreptul de a alege ce va face si sa nu aiba temerea ca se va imbolnavi de Covid-19 la mare, la munte sau pe unde mai merge fiecare.
Asa cum cei nevaccinati au drepturi, tot la fel trebuie sa aiba si cei vaccinati pentru ca ei au avut mare grija sa nu se infecteze mai bine de un an de zile si cu siguranta ca nu ar vrea sa se infecteze tocmai atunci cand ar fi sfarsitul pandemiei, respectand drepturile celor care nu i-au respectat pe ei ( nu ma refer la toti dar ignoranta acest lucru arata).
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Turcia se afla in carantină după ce a avut deschis tot.
Ei folosesc vaccinul chinezesc, alt vaccin și așteaptă Sputnik V de la.rusi.

Guvernul turc este extrem de agitat cu vaccinarea.

În România au fost vaccinați doar 26% dintre cei peste 65 de ani.
Dar, nici nu prea vor sa se vaccineze.
A fost și greu cu platforma si cu telefonul care suna ocupat non-stop dar nici nu vor sa se vaccineze.
Este alegerea lor.

Astazi au murit 96 de persoane de COVID-19.
La ATI sunt 1100 de persoane ceea ce este mult.

Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Modelul suediei în abordarea pandemiei covid 19 va pare bun? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Nu prea au treaba suedezii cu stresul pandemiei de COVID 19. La ei se pot aduna 50 de.persoane cel mult.Nu prea vad logica. La.ei.scolile sunt deschise. Ei ... (vezi toată discuția)
Ce dovezi științifice exista ca cei vaccinați împotriva covid-19 ... CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce dovezi științifice exista ca cei vaccinați împotriva Covid-19 nu transmit virusul daca sunt infectati după momentul vaccinării? Formulez aceasta ... (vezi toată discuția)
Care teste rapide pentru detectarea virusului sars-cov-2 sunt ... CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Care teste rapide pentru detectarea virusului SARS-COV-2 sunt cele mai bune? Care teste pentru detectarea existentei anticorpilor in cazul virusul ... (vezi toată discuția)