avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara! Va rog frumos sa ma îndrumați cu privire ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara! Va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la următoarea ...

Buna seara! Va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la următoarea situație: sunt căsătorită și împreuna cu sotul meu avem doi copii: un băiat in vârsta de 17 ani (luna viitoare împlinește 17 ani) și o fetița in vârsta de 5 ani( va împlini tot luna viitoare 5 ani). Avem împreuna mai multe priorități , bunuri comune, clădiri, terenuri. Eu (soția) mai dețin un apartament, dobândit prin donație de la părinții mei, pe numele meu. Împreuna cu sotul am decis sa trecem o parte din aceste proprietăți pe numele copiilor, pe fiecare dintre ei câteva proprietăți la fiecare, încă de pe acum, chiar dacă nu au vârsta majoratului. Cum putem proceda? Ce act notarial este recomandat in aceasta situație, pentru fiecare dintre cei doi copilași? Un act care sa nu poată fi atacat ulterior de nimeni( nici de copii între ei doi, nici de noi ca părinți, de nimeni!) . Putem sa facem , ei neavând 18 ani încă? Ca și tutore ,poate fi doar unul din părinți? Cum anume? Iar apartamentul care este doar pe numele meu, cum îl pot da ? In ce forma? Ca tutore pentru amândoi copiii, dacă e cazul, ne-am înțeles sa fie mama copiilor, se poate? Va rugam frumos sa ne lămuriti cu aceste întrebări și ce avem de făcut! Va mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci stand asa degeaba, va uitati la tv sau framantati o paine si ce ati zis, mai barbate, avem prea multe case pe numele nostru, hai sa le dam copiilor pe numle lor, ca sa avem de ce ne scarpina invers, de parca ar avea copiii acuma nevoie sa aiba case pe numele lor...
Ma rog, e treaba dvs de ce vreti, v-am zis mergeti la notar si faceti asa cum doriti.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
gi-jane2, moderator
Aici se dau răspunsuri la întrebările, nedumeririle și problemele cetățenilor. Nu se judeca și analizează deciziile proprietarilor de averi: de ce dorim sa dam ceva pe numele copiilor sau nu. Aștept răspunsuri din partea experților in domeniu aici, dacă se poate . Va mulțumesc frumos!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unul dintre ele, ar fi ca nu mai sunteti proprietari de la data instrainarii lor.
Daca ati avea creditori, actele se pot revoca la cererea acestora.
Daca aveti copii din alte casatorii, pot ataca actele dupa decesul dvs.
daca veti vrea sa vindeti una, apoi- fiind vorba de proprietatea unui minor, veti cere autorizare de la instanta.
sunt enspe scenarii, asa ca e problema dava daca nu spueti interesul real, pt ca eu nu cred, chiar nu cred ca fara motiv , ( altul decat cel zis de dvs )vreti sa dati copiilor MINORI bunurile voastre

iar in cazul in care unul dintre noi pătește ceva, eu sau sotul, este mai sigur ca și copiii sa aibă e deplin aceste bunuri.


Daca patiti ceva , unul din parinti, ambii, ce li se cuvine copiilor, nu le ia nimeni, asa ca asta nu e un motiv.
alinagal27@yahoo.com a scris:

Care sunt dezavantajele in aceste cazuri ?


Intrebarii dvs v-am raspuns, la notar mergeti ca sa donati / vindeti sa ce vreti sa faceti, copiilor..
Pt copii, nu se numesc tutori, ci curatori.

Ce trebuie sa intelegeti, e ca fiecare actiune are o consecinta si s-ar putea sa nu va placa, sa va dati seama in timp ca v-ati pripit, ca nu voiati de fapt asta, ca nu trebuia sa procedati asa sau ca era potrivit un alt act sau niciunul etc, etc
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
gi-jane2, moderator
Va mulțumesc frumos! Noi nu avem creditori, nici copii din alte căsătorii și nici nu dorim sa vindem aceste bunuri ce le dam copiilor noștri. In afara de ce dorim sa le dam lor, avem și alte proprietăți care rămân pe numele nostru comun, unele pt a le vinde ,da, altele nu! Foarte sincer va spun: dorim sa le dam copiilor acestea pentru ca rămân destule și pe numele nostru, altele. Băiatul are 17 ani și deja dorește sa l ajutam sa construiască o casa pt el, pe unul dintre terenuri pe care dorim sa i-l dam și vrem toate sa se facă pe numele lui: proiect de casa, tot . Cu aceasta ocazie , am zis sa-i dam mai multe, adică tot ceea ce am hotărât pt el și la dorința lui, dar avem și fetița care are doar 5 ani; cum sa Ii dam doar lui, și fetiței? Pana la majoratul ei, eu știu? Sa nu patim ceva noi, părinții, iar ea sa împartă ce i se cuvine cu fratele ei, căruia ii dam acum. Înțelegeți de ce am ajuns la aceasta decizie? O întrebare: ce act ne recomandați dumneavoastră pt ei, copii , in acest sens? Donație ? Iar tutore putem numi pe bunica lor, pe mama mea, ea fiind și cea care a stat și sta mereu lângă copii? Va mulțumesc frumos!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin donatie le dati pt ca nu va dau copiii bani pe ele.
Mergeti la notar , se face cerere pt ce vreti sa faceti, apoi notarul va efectua o adresa catre serviciul de autoritate tutelara al primăriei competente pentru numirea unui curator special care să reprezinte/asiste pe minorul la încheirea actelor de dispoziție, isotita de urmatoarele acte:
Repet, copii au parinti, nu se pune problema numirii unui tutore, ii va asista- pe cel mare si reprezenta pe cel mic, un curator numit de primarie, acesta putand fi bunica.

Acte necesare pentru emiterea dispoziției privind acceptarea donaţiei de către minor



1) Adresa notarului public prin care se solicită autorizarea reprezentantului legal/curator special (dacă este cazul) în vederea reprezentării/ asistării minorului în vederea acceptării donaţiei de către minor, conform Legii 60/2012 și Legea 214/2013;

2) Declarație autentificată de acord, a părinților/ reprezentantului legal al minorului, cu privire la numirea curatorului special / autorizarea reprezentantului legal pentru a-l reprezenta (asista) pe minor la perfectarea actelor privind acceptarea donației;

3) Declaraţie autentificată la notarul public sau Consulat al părintelui/părinților ce locuiesc în străinătate prin care îşi dă acordul cu privire la cumpărarea imobilului de către minor, în forma solicitată; (după caz)

4) Declarație autentificată de acord a curatorului special, (dacă este cazul);

5) Certificatul de naştere al minorului în copie;

6) Carți de identitate ale părinților solicitanți sau a reprezentantului legal al minorului;

7) Certificat de căsătorie al părinţilor (dacă este cazul);

8) Cartea de identitate a minorului (dacă este cazul);

9) Cărţile de identitate ale persoanelor care donează;

10) Cartea de identitate a curatorului (dacă este cazul);

11) Extrasul de carte funciară pentru informare al imobilului care se donează cu valabilitate de 30 de zile de la data emiterii (apartament, casă, teren);

12) Adeverință medicală cu valabilitate de 30 de zile de la data emiterii, în care să se specifice că, persoana ce urmează a fi desemnată în calitate de curator special/reprezentant legal, nu figurează în evidențele medicale cu boli neuropsihice;

13) Sentinţă civilă referitoare la încredinţarea minorului la unul din părinţi, investită cu formulă definitivă şi irevocabilă (dacă este cazul);

14) Hotărârea Comisiei de Protecţia Copilului privind plasamentul minorului (dacă este cazul);

15) Declaraţiile persoanelor care donează cu privire la eventualele sarcini care grevează donaţia.

16) Alte acte doveditoare relevante fiecărui caz.



Precizare: Sarcinile curatorului numit, încetează odată cu încheierea actului juridic, ce face obiectul solicitării.

Termen de rezolvare: 30 de zile

Cerere tip pentru numirea curatorului special
în vederea reprezentării/asistării unui copil minor la încheierea unui act juridic

DOMNULE PRIMAR

Subsemnatul/a/ţii_ cu domiciliul în_ telefon fix_ posesor B.I./C.I seria_ nr._ şi respectiv BI/CI seria_ nr._ solicit/ăm numirea lui_ în calitate de curator special al copilului/copiilor_ şi autorizarea pentru reprezentarea /asistarea la_ (se indică actul juridic pe care îl va încheia minorul, contact de vânzare-cumpărare, donaţie, succesiune etc., după caz)

Încheierea actului juridic răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor, deoarece:_ (se motivează cererea)

Menţionez că am/avem interese contrare cu copilul/copiii întrucât_ (se precizează dacă părinţii sunt parte in contract, au drept de uzufruct, abitaţie etc.)

Alte menţiuni:_





Declarația curatorului special
DECLARAŢIE

(curator special)

Subsemnatul (a)_ cu domiciliul în_ str._ nr._ Bl._ sc._ et._ ap._ sector/jud._ posesor B.I. (C.I) seria_ nr._ eliberat de la data de_ declar că sunt de acord să fiu numit curatorul special al copilului/copiilor_ la_ (se indica actul juridic pe care îl va încheia copilul minor)

Precizez că nu am interese contrare cu copilul/copiii, deoarece nu voi fi parte în contract/sunt străin de moştenire.

Dau prezenta spre a-mi servi la numirea în calitate de curator special, la autoritatea tutelară de la Primăria sectorului_.

Data:_

Semnătura


Declaraţia copilului minor ( cel de 17 ani)
DECLARAŢIE

(minor)

Subsemnatul (a)_ cu domiciliul în_ str._. nr._ bl._ sc._ et._ ap._ sector_, posesor B.I. (C.I) seria_ nr._ eliberat de_ la data de_, telefon fix_, declar că sunt de acord să se instituie curatela specială şi să fiu asistat de Dl/D-na_ în calitate de (curator special) la_ (se indica actul juridic pe care îl va încheia copilul)

Dau prezenta spre a servi la numirea curatorului special, la Autoritatea Tutelară de la Primăria Sectorului_.

Data:_
Semnătura

Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Temeiul de drept pentru vanzare-cumparare incheiata parinti si copii actoru_vlad actoru_vlad Buna ziua. Am urmatoarea speta: Parintii vor sa vanda copiilor minori o casa pe care o detin intr-o statiune de vacanta. Notarul insa spune ca nu se poate ... (vezi toată discuția)
Cum pot trece casa pe numele copiilor mei minori gabryelaalex gabryelaalex buna seara . am doi copii unul de 7 ani si unul de 6 luni , pt cel de 7 ani am hotarare incredintare minor nefiind casatorita cu tatal lui dar am cerut ... (vezi toată discuția)
Donatie mihaela495 mihaela495 Buna ziua As avea urmatoarea problema daca ma poate ajuta cineva. In calitate de parinti am dori sa donam un imobil copilului nostru minor. Legat de ... (vezi toată discuția)