avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Am achiziționat un apartament în 2011 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Am achiziționat un apartament în 2011 (eram divortata), ...

Bună ziua.
Am achiziționat un apartament în 2011 (eram divortata), m-am căsătorit în 2020 și în 2021 am rambursat creditul integral. Rambursarea creditului s-a făcut doar din fonduri proprii, prin banca.
Peste ani si ani, când eu nu voi mai fi, soțul meu va avea vreun drept asupra apartamentului? (el nu a contribuit cu nimic la plata creditului sau la vreo renovare)
Vreau sa ma asigur ca băiatul meu va avea 100% drepturi asupra apartamentulului. Dacă este nevoie, voi face și un testament.
Nu voi mai avea alți copii.
Mulțumesc!
Cristina
Colega Romascanu eu va citesc întotdeauna cu plăcere atât pentru precizia și calitatea răspunsurilor cât și pentru umorul dv. fără a minimaliza evident eficacitatea răspunsurilor altor colegi. Dar toți avem dreptul sa alegem, nu? Intr-adevăr sunt multe raspunsuri pe forum care nu analizează toate aspectele unei probleme .Nu e mai putin adevărat ca nefiind o consultanta fata în fata se prezintă doar o parte a problemei și nici aceea completa. O situație ca aceea de mai sus necesita multe întrebări și mai ales analiza a situației înainte de a da un consiliu. Nu cred ca exista soluție perfecta ca fiul doamnei sa fie tutelat 100% pentru ca exista și a 4 varianta și a 5 etc. Una ar fi ca din varii motive fiul nu ar dori sa fie proprietarul respectivului apartament. Cel putin nu fizic. Acea 1/8 care ar reveni soțului supraviețuitor (dacă într-adevăr este el cel care supraviețuiește poate fi reglementată la momentul potrivit : partaj succesoral etc. Citeam ca un utilizator a făcut cu soacra un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct , să-i trăiască soacra dar ce a functionat acum în cazul soacrei, repet acum, nu înseamnă ca funcționează și în alte cazuri. Sa auzim numai de bine.
Personal as face vanzare cumparare catre fiu si introducere in contract clauza de ramanere in spatiu pentru ambii soti. Puteti avea raspuns exact discutand cu un notar.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
clauza de ramanere in spatiu pentru ambii soti.

adica copilul sa il suporte pe sotul mamei pana la decesul acestuia si abia apoi sa se bucure de casa, daca mai apuca
Va mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.
Stiu ca se va pune problema în viitor și pt alte bunuri sau pt bani, dar acum este vorba strict de apartament pt ca este plătit doar de mine, din munca mea și îmi doresc sa-i rămână 100% copilului meu, care acum are 16 ani. Este orgoliul meu.
Este posibila varianta în care soțul da o declarație la notar în care admite ca nu are nicio contribuție la apartament și renunță la orice drept asupra apartamentului (și el și moștenitorii lui)?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2022
cristinani, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prima parte a declarației, merge. De la „și” ... să-mi recomandați și mie notarul care a autentificat-o.
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2022
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune anonimiu anonimiu Suntem un cuplu la a doua casatorie fiecare, avand cate un copil major din prima casatorie.Ne-am casatorit in 2010. Eu aveam inainte de casatorie un ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala marian1969tm marian1969tm buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest ... (vezi toată discuția)