Dragi colegi,
Am dat de o situatie interesanta, cred eu. Contract sinalamatic (prestari servicii) ce prevede posibilitatea denuntarii unilaterale cu preaviz de 2 luni. O parte notifica incetarea dupa cele doua luni. Poate celalta parte sa renunte la termenul acordat?
Dilema vine de la faptul ca regula din codul civil e ca termenul e in favoarea debitorului - ok, dar aici sunt ambele parti debitoare cu privire la obligatiile asumate. In plus, in materia termenului extinctiv am o problema sa vad cum poate debitorul sa renunte la termen: de ex intr-un imprumut (sa zicem gratuit, pentru simplitate) cum poate imprumutatul sa renunte la termenul extinctiv? Sau mai bine, ce ar insemna renuntarea la termenul extinctiv, poate nu inteleg eu bine problema.
Achiesez la cele sustinute de @Luiza Mitroi.
Cu mentiunea ca nu am cunostinta de obiectul contractului , si de clauzele contractuale(interpretarea se face prin coroborarea acestora ) , cred ca acest termen de preaviz e stipulat in favoarea ambelor parti contractante (avand in vedere prestarea de servicii , desi regula e aceea ca e stipulat in favoarea debitorului )
cat e tinuta de contract ( nu a incetat contractul ) NU, apoi nu mai are la ce:))
cat priveste modalitatile actului juridic nu cred ca suntem in prezenta unui astfel de act ( din descriere), cu atat mai putin in prezenta unuia afectat de un termen exctinctiv
S-a precizat ca este in dicutie un contract de prestari servicii, daca cititi atent (e drept , e o ora tarzie )
Pentru solutiile propuse mai sus de catre @Luiza Mitroi consider ca trebuie interpretate clauzele contractuale si adoptata una dintre cele doua propuse (desi tind sa cred ca in asemenea contracte termenul e in favoarea ambelor parti contractante )
Pentru ca suntem putin obositi:), re-postez ultimul mesaj cu adaugiri:
Acum mi-am definitivat interpretarea Art. 1024:
-atunci cand termenul este prevazut in beneficiul doar al unei parti, renuntarea la termen este un act unilateral;
-atunci cand termenul este prevazut in beneficiul ambelor parti, renuntarea la termen de catre partea nedenuntatoare se supune mutuus consensus, fiind beneficiul ambelor parti si prin urmare, beneficiul avand un singur obiect divizat in favoarea a doua parti, acestea pot dispune de acesta numai impreuna, fiind legate una de alta.
Procedeul 1. Informati partea denuntatoare cu privire la renuntarea la termenul de preaviz si propuneti-i incheierea unui act aditional in acest sens. Daca nu ridica probleme, incheiati un act aditional prevazand incetarea contractului, data incetarii, ultima facturare si plata, renuntarea la orice pretentii pentru daune etc. In cazul in care invoca prejudicii ce pot fi dovedite gasiti un termen (mai scurt decat preavizul) convenabil pentru ambele parti-dar nu vad ce prejudicii ar putea suferi. Renuntarea la termen poate fi supusa conventiei partilor, desi se declara unilateral, pentru evitarea neclaritatii termenului de operare a incetarii, a solicitarii ulterioare de despagubiri etc.
Procedeul 2. In cazul in care aveti certitudinea ca renuntarea la beneficiul termenului nu ii produce daune denuntatorului, consider ca modul in care se transpune renuntarea la beneficiu este notificarea renuntarii la beneficiul termenului si prevederea datei de incetare a contractului, si nu actul aditional. Renuntarea la un beneficiu este un act unilateral.