M-am tot gandit cum naiba sa fie termenul extinctiv in favoarea debitorului
Beneficiul din 1024 opereaza fie in favoarea debitorului, fie a creditorului, fie a amindurora, in functie de actul juridic examinat.
De ex. la imprumut fara dobinda opereaza in favoarea debitorului.
La imprumut cu dobinda. opereaza in favoarea amindurora.
La depozit in favoarea creditorului.
La contractul de asigurare, in favoarea amindurora.
Deci acea favoare din 1024 este acordata in functie de specificul contractului si nu exista o regula generala simplu de enuntat.
Contractele speciale au o sumedenie de reguli care trebuie cunoscute inainte sa recurgi la norma supletiva continuta in enuntul simplificator din 1024.
Eu tind sa cred ca termenele extinctive sunt in favoarea creditorului, ca regula.
Termenele extinctive conventionale sunt intotdeauna rezultatul mutuum consensus si prin urmare profita ambelor parti care pot uza de ele dupa propriul interes.
Interesul partii adverse este protejat pentru ca si el a fost de acord cu acel termen minim (2 luni) pentru propria protectie.
Astfel, nu discutam de prejudiciu la respectarea termenului contractual extinctiv.
Discutam de o incetare licita a contractului.
Daca cealalta parte "renunta la termen", adica denunta ilicit contractul, atunci ne aflam in prezenta unei incalcari a contractului.
Pentru calificarea corecta a raportului juridic este necesara examinarea contractului.
Altfel ne invirtim in jurul cozii.
Alberto Kurtyan