avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Renuntarea la termenul extinctiv in contractele ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Renuntarea la termenul extinctiv in contractele sinalagmatice

Dragi colegi,
Am dat de o situatie interesanta, cred eu. Contract sinalamatic (prestari servicii) ce prevede posibilitatea denuntarii unilaterale cu preaviz de 2 luni. O parte notifica incetarea dupa cele doua luni. Poate celalta parte sa renunte la termenul acordat?

Dilema vine de la faptul ca regula din codul civil e ca termenul e in favoarea debitorului - ok, dar aici sunt ambele parti debitoare cu privire la obligatiile asumate. In plus, in materia termenului extinctiv am o problema sa vad cum poate debitorul sa renunte la termen: de ex intr-un imprumut (sa zicem gratuit, pentru simplitate) cum poate imprumutatul sa renunte la termenul extinctiv? Sau mai bine, ce ar insemna renuntarea la termenul extinctiv, poate nu inteleg eu bine problema.

Multumesc anticipat pentru pareri :)
AVLIL a scris:
Apoi, acel etrmen este clar precizat ca tremen dupa care inceteaza contractul

Aici cred ca este o nuanta. Am vazut contracte in care clauza spunea ca fiecare are dreptul de a denunta contractul, incetarea producandu-se dupa X timp, si contracte (cum e cel de care vorbeam) in care se prevede ca denuntarea unilaterala e posibila, cu notificare prealabila de 2 luni. In primul caz practic partile au prevazut extrem de clar momentul in care inceteaza contractul si atunci nu exista niciun dubiu - tocmai de asta discutam despre situatia cealalta, care nu e identica (dupa parerea mea).

Da, si eu sunt de acord ca nu se poate renunta, nu stiu daca am spus asta pana acum. E drept insa ca in cazul meu "renuntarea la termen" nu produce niciun prejudiciu pentru ca e vorba de un contract cam fictiv. In fine, situatia e mai complicata si nu despre asta e vorba aici :)
Da, as face o paralela cu demisia din contractul de munca.
Ipotetic, a fost depusa demisia cu respectarea termenului de preaviz de 20 zile.
Angajatorul poate solicita renuntarea la termen, dar acest acord poate fi valabil doar cu acordul salariatului.
Adica se poate renunta la termenul de 20 de zile doar de comun acord.

Daca nu ar fi asa, atunci salariatul ar fi pagubit de salariul aferent 20 de zile de munca.

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:
Angajatorul poate solicita renuntarea la termen, dar acest acord poate fi valabil doar cu acordul salariatului.
Adica se poate renunta la termenul de 20 de zile doar de comun acord.

Daca nu ar fi asa, atunci salariatul ar fi pagubit de salariul aferent 20 de zile de munca.

Alberto, am mai spus deja: exista prevedere expresa in codul muncii (art. 79) care da dreptul angajatorului sa renunte "unilateral" la preaviz, acela fiind momentul in care contractul de munca inceteaza. Nu este deloc un exemplu bun pentru discutia de fata.

imi mentin punctul de vedere :))

ex/ daca eu furnizez 10 ani cuiva un bun, in baza unui contract, contract ce are ca si clauza posibilitatea denuntarii contractului de oricare dintre parti cu x zile inainte, nu inseamna ca acest contract este afectat de termenul exctinctiv

trebuie stabilit mai intai regimul juridic al denuntarii "???

apoi cele x zilestabilite in favoarea unuei parti, "profita" si si celeilalte parti, ca de aia e sinalagmatic

:))

este acesta afectat de termenul exctinctiv ca modaliate juridica a actului juridic civil?

m-am gandit la un exemplu mai fericit, cred

x este electrica iar y sunt eu. y, eu plec in strainatate si notific electrica ca intrerup contractul peste 60 zile
poate electrica sa-mi teie curentul mai devreme de implinirea celor 60 zile:D
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
ContSters63637, utilizator
Nici eu nu cred ca poate, am si spus mai sus, doar ca nu-mi ajung analogii cu alte situatii si ceea ce mi se pare mie si voua normal. Cautam o doctrina, ceva, dar inca n-am gasit.

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat la termen Ciani Ciani Daca nu am pretenti se anuleaza acest precontract find depasit termenul (vezi toată discuția)
Reziliere contract internet dupa legea 161/2010 daniel77 daniel77 Am fost client al unei firme ”A” ce oferea servicii de internet (am platit taxa de instalare 100 RON si abonamentul lunar, iar rezilierea s-a ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie fixa/internet ron_ada ron_ada Sunt clienta unui operator mare ce ofera aceste servicii. As dori sa reziliez contractul cu ei desi mai am 1 an de contract verbal. Le voi da telefon luni. Au ... (vezi toată discuția)