avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament ...

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament prin care trece coloana comuna de gaze,sa plateasca singur reparatia (demontarea coloanei,apoi remontarea ei de la et.4 pina la patrer),deoarece s-a constatat o scurgere de gaze la un fiting de tipT,montat pe coloana,care alimenteaza cu gaze apartamentul meu.Din coloana respectiva se alimenteaza cu gaze 5 apartamente.Exista o lege care reglementeza aceasta speta?Multumesc David D
Multumesc pentru raspuns.Coloana respectiva alimenteaza 5 apartamente care au un singur consumator,aragazul.
V-a fost dată legea, aveți deja link la ea și citat articolul, 35. Problema e doar de (stricta ?) interpretare. Se pare că cei din asociația dvs. interpretează acea piesa de racord (T-ul respectiv) ca nefăcând parte din coloana proprietate comună. Adica sintagma "până la punctul de distribuție " nu include piesa de distribuție.

Aici nu prea sunt soluții, dacă nu doriți să plătiți, trebuie să obțineți hotărâre judecătorească în favoarea dvs., împotriva asociației. Adica să-i dați în judecată.

DaviDinea a scris:

Ma intereseaza legea care reglementeaza aceasta speta,nu pareri personale! S'auzim de bine!

@DaviDinea

Multumesc pentru raspuns. Eu cred ca elementul de tip T nu poate fi impartit in doua,fiind o piesa turnata care are o intrare,o iesire si o deviatie

Corect, așa este, însă eu m-am referit la situația în care s-ar putea demonstra de către asociație că printr-o intervenție a dvs sau a unei terțe persoane s-a produs o deteriorare pe zona de deviație către dvs.
Înțeleg că nu este cazul, deci punctul de distribuție la care face referire art. 35 alin. 1 lit e din legea 196/2018 este fix la ieșirea din piesa „T”, adică piesa cu pricina face parte integrantă din țeava comună după cum v-a spus și dl Adam Grecu.

Ca procedură în primul rînd contestați în mod detaliat lista de plată având în vedere cele discutate mai sus și specificați în OP-ul prin care achitați factura de întreținere că nu achitați contravaloarea lucrării respective ( probabil se va eșalona pe mai multe luni ) și.... așteptați să va dea asociația în judecată.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2023
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
demontarea coloanei,apoi remontarea ei de la et.4 pina la patrer
deoarece s-a constatat o scurgere de gaze la un fiting de tipT,montat pe coloana,care alimenteaza cu gaze apartamentul meu. a scris Davi Dinea.

Nu era nici un dubiu ca nu e treaba dv sa achitati din moment ce orice reparatie se putea face local.
Taiau deasupra si dedesubt pe 50 cm si apoi sudau la loc mai exact pe pozitie cu intreruperea gazului.
Nu schimbam teava de sus pana jos pentru o mica scurgere.
w_v_w_v, utilizator
Taiau deasupra si dedesubt pe 50 cm si apoi sudau la loc mai exact pe pozitie cu intreruperea gazului.

Dacă proiectul de remediere a scurgerii de gaze prevede din considerente de siguranță demontarea întregii conducte cu refacerea etanșeității tuturor îmbinărilor fitingurilor de tip „T”, cu siguranță că soluția propusă de dvs, precum și altele pe cere nici măcar nu le bănuiți, nu au fost demne de avut în vedere.
Instalațiile de gaze au alte norme de executare și remediere a scurgerilor decât cele de apă menajeră sau agent termic.

Întrebarea autorului postării era dacă există o prevedere legală care să permită asociației, în orice condiții de remediere a scurgerii de gaze constatată la nivelul fitingului „T” , să impute plata exclusiv proprietarului apartamentului în care este localizat T-ul cu pricina.
Răspunsul se află în textul art. 35 alin 1 lit. e din legea 196/2018 care prevede că „instalația de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală” este parte comună, de analizat fiind dacă piesa „T” este parte integrantă a țevii comune sau constituie parte din proprietatea individuală.

Chestiunea s-a discutat mai sus și consider că a fost lămurită.
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata reparatie teava comuna apa rece stef55 stef55 Buna ziua, Locuies la bloc si avem contorizare individuala apa rece si calda (de la subsol fiecare apartament are separat trasa conducta (pexal)de apa calda ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Debransare gaze. IANCUDAN IANCUDAN Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc racordat la reteaua de gaze. Prin apartamentul meu trece coloana de gaze la care sunt racordate 9 din 11 apartamente. Doua ... (vezi toată discuția)