avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament ...

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament prin care trece coloana comuna de gaze,sa plateasca singur reparatia (demontarea coloanei,apoi remontarea ei de la et.4 pina la patrer),deoarece s-a constatat o scurgere de gaze la un fiting de tipT,montat pe coloana,care alimenteaza cu gaze apartamentul meu.Din coloana respectiva se alimenteaza cu gaze 5 apartamente.Exista o lege care reglementeza aceasta speta?Multumesc David D
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rspunsul la intrebarea initiatorului era NU si acest lucru era evident ca nu se repara nimic prin schimbarea unei tevi care oricum este sudata la maxim 6 metri.(asta daca sunt montatotii buni si exista posibilitatea tehnica sa bagi bucati de 6 metri.

Nu trebuie sa ajung la partea legala cand e evident raspunsul din partea tehnica.

Nu trebuie un proiect sa remediezi ca nu modifici instalatia.
Trebuie doar o firma autorizata ANRE domnule presedinte si la sfarsit obligatoriu face REVIZIA TEHNICA PERIODICA cea care se face la maxim 10 ani ( nu VTP verificarea care se face la 2 ani) si se modifica termenul de la data asta incolo maxim 10 ani.

Utilizatorul instalatiei de gaze naturale este obligat sa realizeze VERIFICAREA tehnică periodică a instalaţiilor o dată la maximum 2 ani, iar REVIZIA tehnică periodică a instalaţiilor
o dată la maximum 10 ani. Revizia inlocuieste verificarea, dar verificarea NU inlocuieste revizia!

Asociatia cauta probabil un locatar "SPONSOR" ca sa faca ceva ce trebuia sa faca ei oricum.
Sau poate cautau sa evite sa faca sedinta sa voteze 2/3 modernizarea instalatiei de gaz.

Presupunand ca ati intervenit dv asupra T-ului ar fi trebuit sa platiti doar remedierea local ( indiferent ca refacea etansarea sau schimbat T-ul sau taia o bucata de teava si suda la loc un nou T)
Dar atentie asociatia va putea imputa doar dv revizia daca se intervine la teava de gaz din cauza dv,

daca scurgerea era ca urmare a interventiei dv la T-ul respecti

Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

Vă înșelați pentru că nu cunoașteți procedura în situația necesității remedierii unei scurgeri de gaze.
Nu cred că este cazul să mergem pe presupuneri.
Fiind vorba despre o avarie pe teava comună, se închid gazele pe toată scara de la vana generală dacă nu există robineți pentru fiecare dintre coloane și se sigilează.

Nefiind vorba despre o avarie pe partea distribuitorului ( până în regulatorul de presiune inclusiv ) s-ar putea ca asteptarea să fie de lungă durată, până când echipa tehnică de intervenție va găsi soluția optimă care să ofere siguranța proprietarilor de apartamente pentru care ei își asumă responsabilitatea.

Noi tocmai ce am trecut prin așa ceva săptămâna trecută, însă scurgerea de gaze fiind localizată la nivelul regulatorului de presiune proprietatea distribuitorului, gazele au fost închise dimineața la ora 9:30 și au fost deschise la ora 14, după înlocuirea regulatorului ( poziționat la exterior)

Nu cred că este cazul să le oferim noi soluții tehnice și sugestii de revizie tehnică sau de verificare din fața calculatorului; cei care au constatat scurgerea de gaze știu mai bine ce au de făcut și nu cred că a fost sugetia asociației pentru demontarea întregii coloane, apoi remontarea ei, având în vedere deranjul provocat în fiecare apartament.
Oricum această operațiune de demontare și remontare a acelorași țevi nu poate reprezenta o modernizare.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Mai exact cu ce se inseala? Sigur nu o sa fie asteptare de lunga durata ca nu suntem papa lapte si avem deja in telefon contacte pentru rezolvarea problemelor care apar.

Sunteti mai nou domnul presedinte RObert.
Avand in vedere ca doamna sau sotul fiecre presedinte undeva au facut sa plateasca cei de la PREMIER fost gaz sud amenda de 1.7 miliarde lei vechi vorbind in 2008 .
Eu zic ca stiu foarte bine ce spun.
Orice este dupa regulatorul de presiune este considerat proprietatea asociatiei.
Cand ne-au modificat teava (cei de la distributie au cerut acordul nostru).
La sfarsit nu mi-a placut ca era prea departe de zid si au zis locatarii ca daca o puuneau putin mai departe era bara de striptease cum s-a intamplat si la altii si au modificat imediat. 2 coturi si au lipit-o de zid. Au resut si iesirile catre locatari.

La sfarsitul oricarei interventii asupra tevii de gaz se face REVIZIA ei.

Daca un locatar suna de nebun ca miroasea gaz vin cei de la DIstributie si daca miroase undeva opresc gazul si pleaca.
Se deblocheaza doar cu revizia instalatiei de gaz.

Si eu cred ca se dorea modernizarea tevii la DaviDinea fara a mai face adunare generala unde mai trebuie si acordul a 2/3.
Asa le baga pe gat si daca nici nu platesc e de-a dreptul de vis.

@ ricadinas

(editat de admin - limbaj nepotrivit pentru o discuție pașnică) ajungem la partea finală :

Si eu cred ca se dorea modernizarea tevii la DaviDinea fara a mai face adunare generala unde mai trebuie si acordul a 2/3.

Ce spune de fapt dl.DaviDinea :

...reparația (demontarea coloanei,apoi remontarea ei de la et.4 pina la patrer)

Cum este definită modernizare în legea 196/2018:
„.........modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.”

Din detaliile oferite respectiv „..... reparația (demontarea coloanei, apoi remontarea ei de la et.4 pina la parter) ”nu rezultă ca ar fi vorba despre nici despre „transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv”, și nici despre „adăugarea de elemente noi” deci nu este vorba despre o modernizare ci despre o reparație după cum o califică ferm chiar autorul postării.
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
unde s-a mai vazut reparatie pe 5 etaje la tot blocul?
(demontarea coloanei,apoi remontarea ei de la et.4 pina la patrer)

Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata reparatie teava comuna apa rece stef55 stef55 Buna ziua, Locuies la bloc si avem contorizare individuala apa rece si calda (de la subsol fiecare apartament are separat trasa conducta (pexal)de apa calda ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Debransare gaze. IANCUDAN IANCUDAN Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc racordat la reteaua de gaze. Prin apartamentul meu trece coloana de gaze la care sunt racordate 9 din 11 apartamente. Doua ... (vezi toată discuția)