avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament ...

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament prin care trece coloana comuna de gaze,sa plateasca singur reparatia (demontarea coloanei,apoi remontarea ei de la et.4 pina la patrer),deoarece s-a constatat o scurgere de gaze la un fiting de tipT,montat pe coloana,care alimenteaza cu gaze apartamentul meu.Din coloana respectiva se alimenteaza cu gaze 5 apartamente.Exista o lege care reglementeza aceasta speta?Multumesc David D
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
w_v_w_v

unde s-a mai vazut reparatie pe 5 etaje la tot blocul?


Nu este vorba despre o reparație „la tot blocul” ci doar la una dintre coloanele comune de gaze de pe o scară a unui bloc de 4 etaje după cum rezultă cu prisosință chiar din postarea dlui DaviDinea
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
robert1958, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns.Din punct de vedere tehnic,coloana trebuie demontata de sus in jos(eu locuiesc la et.1) pina la locul unde este scurgerea.Pe scara respectiva mai exista 3 coloane comune de gaze care alimenteaza alte apartamente(asupra lor nu s-a intervenit).Coloana demontata s-a montat la loc,iar elementul de tip T din apartamentul meu a fost inlocuit.Asociatia a angajat firma care sa faca reparatia,a negociat pretul de 1200 lei,iar eu m-am trezit cu aceasta suma peste cheltuielile lunare.Nu mi-au aratat nici o factura,probabil pentru ca beneficiarul facturii este asociatia,nu eu.Aceasta este nemultumirea mea.
@DaviDinea

Acum că s-au lămurit problemele tehnice legate de necesitatea demontării coloanei de gaze, pentru a vă pune la adăpost de nelegalitatea repartizării pe beneficiar iar nu pe CPI sau din fondul de reparații al asociației și a vă asigura câșig de cauză în instanță, reiau ce am scris mai sus :

Ca procedură, în primul rând contestați în mod detaliat lista de plată având în vedere cele discutate mai sus și specificați în OP-urile prin care achitați factura/facturile de întreținere că nu achitați contravaloarea lucrării respective ( probabil se va eșalona pe mai multe luni ) și.... așteptați să va dea asociația în judecată.
Daca asociatia v-a trecut cheltuiala pe dvs. , atunci , daca la sesizarea dvs. in scris, conform art. 28 alin. 3 din legea 196/2018 presedintele va raspunde in scris ca nu aveti dreptate, mai puteti apela doar la o reclamatie, conform ar. 102 alin 1 litera e), pentru "depasirea atributiunilor de catre presedinte", la primarie.

In cazul in care nu aveti cistig de cauza la primarie, nu mai exista decit calea instantei. Asociatia nu va da in judecata, nu are de ce, ea a afisat niste cheltuieli pe care trebuie sa le achitati. Daca nu, curg penalitati.
Articolul 29
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești.

Dar nu puteti sa nu platiti, doar daca aveti o hotarire judecatoreasca favorabila.

@latka

Asociatia nu va da in judecata, nu are de ce, ea a afisat niste cheltuieli pe care trebuie sa le achitati


Ba da, asociația are de ce, pentru astfel de situații există art. 78 alin. 2 din legea 196/2018:

„Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier”.

Chiar am fost într-0 astfel de situație prin 2018 cu acel fond de redresare. Acțiunea poate fi inițiată de proprietar având ca obiect al cauzei deduse judecății „ contestare liste plată” sau de către asociație acțiunea având ca obiect al cauzei deduse judecății „pretenții” ( sau prin cerere reconvențională la acțiunea introdusă de proprietar).

Primăria nu poate să intervină în astfel de situații și recomandă acțiunea în instanță.

Important este ca proprietarul să fi contestat lista de întreținere și să facă dovada refuzului plății, altfel există judecători care în lipsa acestora consideră că proprietarul și-a recunoscut obligația plății și a acceptat situația de fapt.
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata reparatie teava comuna apa rece stef55 stef55 Buna ziua, Locuies la bloc si avem contorizare individuala apa rece si calda (de la subsol fiecare apartament are separat trasa conducta (pexal)de apa calda ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Debransare gaze. IANCUDAN IANCUDAN Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc racordat la reteaua de gaze. Prin apartamentul meu trece coloana de gaze la care sunt racordate 9 din 11 apartamente. Doua ... (vezi toată discuția)