avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! este obligatoriu ca o asociație de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! este obligatoriu ca o asociație de proprietari să ...

Bună ziua! este obligatoriu ca o asociație de proprietari să aibă in dotare grup sanitar? Dacă da, conf. cărei legislații? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:04, 28 Septembrie 2023
Adam Grecu....Bună ziua! Eu am întrebat dacă exista cadru legislativ, dacă da, care este acesta?
Eu nu am întrebat cum credeți ca este corect și nici nu sunt la școală să mă întrebați ce am înțeles. Din explicațiile dumneavoastră, sincer, nimic. Eu personal nu am gasit legislație, nici norma nici o posibilă sancțiune( strict pentru asociații de proprietari). Mulțumesc moderatorului!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2023
anamaria1509, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@anamaria1509,
Era o intrebare retorica...
M-am gandit ca poate cu aceasta ocazie, incercam cu mai multe forte sa determinam, in masura in care putem, sa mai schimbam cate ceva, pe unde putem. Nu m-am gandit ca va produc atata suparare intrebandu-va ce ati inteles din toata aceasta discutie si sincer, va cer scuze pentru tot diconfortul creat.
Asa este, acum nu exista cadru legislativ - ne-a luminat si dl. moderator, ba mai mult, stim cu totii acest lucru - pen' ca asociatiile de proprietari nu sunt institutii publice si cu asta trebuia sa inchidem subiectul!
Sincer, acum sunt dezamagit si de catre opia exprimata de catre dvs., precum si a lui @danute.
Observati, subsemnatul nu se ascunde sub un pseudonim, numele si toate informatiile din profil sunt cele reale si, cu aceasta ocazie, repet, sunt opiniile mele pentru care raspund, la fel cum si eu respect opiniile dvs.
Stima, Adam Grecu, Iasi.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da este obligatoriu atata timp cat aveti cel putin un angajat.
Noi am fost amendati de ITM la una din asociatiile de proprietari recent.
Acolo scrie asa: Nu s-au respectat prevederile din HG nr. 1.091 din 16 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca:

ANEXA 1
Art 18.3. Cabine de WC-uri si chiuvete
In apropierea posturilor de lucru, a incaperilor de odihna, a vestiarelor si a salilor de dusuri sau chiuvete, lucratorii trebuie sa dispuna de locuri speciale, dotate cu un numar suficient de WC-uri si de chiuvete.
Trebuie prevazute cabine de WC-uri separate pentru barbati si pentru femei sau utilizarea separata a acestora.

Si au motivat asa:
Presedintele sau oricare din cenzori se considera angajat daca are salariu si e obligatoriu.
Nu mai vorbim daca aveti femeie de serviciu si nu firma de curatenie sau alti angajati.

Era un MINIM de bun simt sa fie obligatoriu nu vi se pare?
Nivea, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate citesc si altii interesati de subiect.
Poate ca chiar asta meritam - fara cadru legilativ...
Iacata ca ne-a aratat @Nivea ca exista acel cadru legilativ - ce ziceti dom' latka?

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu

Pai v-a raspuns prietena lui @Nivea la o postare, care spune ca asociatia e persoana fizica si nu e "firma juridica", deci nu trebuie sa respecte legea asta. :)
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Dvs. ce ziceti ? Ati citit macar la ce se refera ?
[ link extern ]

Capitolul I Dispoziţii generale
Articolul 1
Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locul de muncă, asa cum este definit la art. 4.

Articolul 4
În sensul prezentei hotărâri, prin loc de muncă se înţelege locul destinat sa cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau a unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii.

Poate aveti nevoie si de (conform anexei ) :
16. Încăperi pentru odihna
16.1. Dacă securitatea sau sănătatea lucrătorilor, în special datorită tipului activităţii sau prezentei unui număr mare de angajaţi, impun acest lucru, lucrătorilor trebuie să li se pună la dispoziţie încăperi pentru odihna uşor accesibile.
Aceasta prevedere nu se aplică dacă lucrătorii sunt angajaţi în birouri sau în încăperi de lucru similare care oferă posibilităţi echivalente de relaxare în timpul pauzelor.
16.2. Încăperile pentru odihna trebuie să fie suficient de mari şi prevăzute cu un număr de mese şi scaune cu spatar corespunzător numărului de lucrători.
16.3. În încăperile pentru odihna trebuie luate măsuri corespunzătoare pentru protecţia nefumatorilor împotriva disconfortului cauzat de fumul de tutun.
16.4. Dacă orele de lucru sunt cu regularitate şi frecvent întrerupte şi nu exista o încăpere pentru odihna, trebuie să fie asigurate alte încăperi în care lucrătorii să poată sta în timpul unor astfel de întreruperi, ori de câte ori este necesar pentru securitatea sau sănătatea lor.
Trebuie luate măsuri corespunzătoare pentru protecţia nefumatorilor împotriva disconfortului cauzat de fumul de tutun.
18. Instalaţii sanitare
18.1. Vestiare şi dulapuri pentru îmbrăcăminte
18.1.1. Lucrătorilor trebuie să li se pună la dispoziţie vestiare corespunzătoare dacă aceştia trebuie să poarte îmbrăcăminte de lucru specială şi dacă, din motive de sănătate sau de decenta, nu li se poate cere să se schimbe într-un alt spaţiu.
Vestiarele trebuie să fie uşor accesibile, să aibă o capacitate suficienta şi să fie prevăzute cu scaune.
18.1.2. Vestiarele trebuie să aibă dimensiuni suficiente şi să aibă dotări care să permită fiecărui lucrator să îşi incuie îmbrăcămintea în timpul programului de lucru.
Dacă este cazul (de exemplu, existenta substanţelor periculoase, umiditate, murdarie), dulapurile pentru îmbrăcămintea de lucru trebuie să fie separate de cele pentru vestimentatia şi efectele personale.
18.1.3. Trebuie sa existe vestiare separate sau o utilizare separată a vestiarelor pentru bărbaţi şi femei.
18.1.4. Dacă vestiarele nu sunt necesare în sensul primului paragraf al pct. 18.1.1, trebuie prevăzut pentru fiecare lucrator un loc în care să îşi ţină îmbrăcămintea personală sub cheie.
18.2. Duşuri şi chiuvete
18.2.1. Trebuie prevăzute pentru lucrători duşuri corespunzătoare şi în număr suficient, dacă acest lucru este impus de natura activităţii sau din motive de sănătate.
Trebuie prevăzute sali de duşuri separate sau o utilizare separată a salilor de duşuri pentru bărbaţi şi pentru femei.
18.2.2. Sălile de duşuri trebuie să fie suficient de incapatoare încât să permită fiecărui lucrator să îşi facă toaleta fără să fie deranjat şi în condiţii de igiena corespunzătoare.
Dusurile trebuie prevăzute cu apa curenta rece şi calda.
18.2.3. Atunci când dusurile nu sunt necesare în sensul primului paragraf al pct. 18.2.1, trebuie să fie prevăzute chiuvete cu apa curenta (şi cu apa calda, dacă este necesar) adecvate şi în număr suficient şi care să fie amplasate în apropierea posturilor de lucru şi a vestiarelor.
Din motive de decenta, trebuie să existe chiuvete separate sau să fie asigurată utilizarea separată a acestora pentru bărbaţi şi pentru femei.
18.2.4. Dacă încăperile cu duşuri sau chiuvete sunt separate de vestiare, trebuie să existe o cale uşoară de comunicare între ele.

Sau poate ar trebui sa (mai) cititi legea 196/2018 :

"asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;"
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Salut, vreau sa deschid o frizerie și am nevoie de un grup sanitar, ... Ciprian625183 Ciprian625183 Salut, vreau sa deschid o frizerie și am nevoie de un grup sanitar, spațiul este limitat și as vrea sa fac baie de 0.8x1m care sa aiba un wc si o chiuveta, ... (vezi toată discuția)
Intrebari legislatie grup sanitar pentru un cafe-bar overburn overburn Buna ziua, Ma intereseaza ce legi reglementeaza compartimentalizarea unui grup sanitar pentru un cafe-bar. Tot ce am putut gasi este in ORDIN Nr. 976 ... (vezi toată discuția)
Vestiare mariusastra mariusastra Buna ziua m ar interesa daca exista vreo lege in privinta vestiarelor si a chiuvetelor sa u a dusuriilor dintr un vestiar si cat de mare ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)