avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare prin virament bancar. Cum ma asigur ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare prin virament bancar. Cum ma asigur ca cumparatorul vireaza banii

Bună ziua.
Vand un apartament. Cumpărătorii au banii in banca o parte si fac transfer bancar. Restul cash. Cum se procedeaza la notar? Semnăm actele pe care scrie ca dreptul de proprietate se transfera in ziua semnarii ( e corect sa scrie asa) si apoi aștept sa imi intre banii? Cum ma asigur ca nu vor "uita" sa trimita banii? Care sunt etapele corecte?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2023
Tiberiu25, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 12:31, 9 Octombrie 2023


Sauvignon a scris:

Nu cred ca trebuie mentionat in contract numarul vreunui document bancar. Nu stiu de unde ati auzit asta. Eu nu stiu sa fie vreo prevedere legala in acest sens. Este insa, cu siguranta, o obligatie legala (vedeti legislatia in domeniul spalarii banilor) de a justifica prin intermediul bancii provenienta sumelor despre care vorbim (de preferat cu documente). Altfel oricine mi-ar putea pune in cont ce suma vrea, fara sa arate vreun document si fara o alta "justificare" decat una verbala cum ca urmeaza CANDVA sa cumpere un bun imobiliar de la mine.
Pentru situatiile cu "batutul din buze" despre care vorbeati exista legea penala.


E, auziți acum. Atât timp cât exista prevedere legala în acest sens, notarul trebuie sa se asigure de plata prin virament a sumei care depășește plafonul, menționând în act documentul care atesta plata.
Nu e treaba notarului sa verifice de unde are cumpărătorul banii, ci a băncii. Și poate nici asa. Nu aveți decât, ca după semnarea contractului de vânzare, sa prezentați o copie la bancă. Însă ideea ca proprietatea sa fie transferata și vânzătorul sa semneze actul înainte sa primească banii, e de noaptea mintii.
Penal, însemnând ce infracțiune?
Are dreptate Doamna @raluk0207, înainte de semnarea contractului se dau banii, respectiv prezintă notarului chitanța de virament de la BANCĂ, că altfel vânzatorul nu-i semnează contractul de V/C.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai exista posibilitatea - daca cei doi , vanzator si cumparator , sunt cu asupra de masura prudenti - deschiderii de catre cumparator la banca a unui cont escrow . Va depune pretul in acest cont ( este ca un depozit ) si banca va elibera suma cand vanzatorul o va solicita , dovedind cu contractul incheiat la notar ca tranzactia s-a efectuat . E o metoda putin uzitata la noi , pentru ca implica niste costuri suplimentare , dar posibila , orice banca o are prevazuta intre produsele sale . De pilda , in USA , asa se procedeaza in majoritatea cazurilor la tranzactiile imobiliare . In unele tari , pretul achizitiei se vireaza intr-un cont al notarului , acesta trebuie sa aiba banii deja intrati in cont la incheierea contractului . La noi nu se practica , dar nici taxele notariale nu sunt ca acolo ( de exemplu , tarif notarial de 8500 euro la achizitia unui imobil de 180.000 ) .
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Octombrie 2023
CHKa, utilizator
Doamna, de noaptea mintii e doar abordarea unilaterala a unora
Atat cumparatorul cat si vanzatorul au drepturi care trebuie protejate. Despre asta e vorba.
Nu poti sa platesti sau sa dai ceva nefiind sigur ca ai sa si cumperi/ vinzi. Si nu poti fi sigur ca tranzactia va fi incheiata pana nu semnezi contractul. Sunt o gramada de prevederi acolo pe care poti sau nu sa le accepti in fata notarului, chiar in ultimul moment.
Apoi una este obtinerea unui drept legal asupra a ceva si alta este intrarea in posesie. Chiar daca ai incheiat contractul la notariat, dar bunul nu ti-a fost predat, nu poti sa spargi usa si sa intri peste ala. Spre exemplu, aveti idee daca un proprietar care a inchiriat un imobil poate sparge usa si intra peste cine sta acolo pe motiv ca "are contract si e bunul lui"?
Ia vedeti cate spete cu proprietari care nu au mai eliberat imobilele dupa ce si-au primit banii inainte de a se ajunge la notar sunt pe forumul asta. Unii nici nu s-au deranjt sa mai vina la notar.
Ce v-am spus eu e ca dpdv LEGAL banca nu ar trebui sa accepte plati de genul asta fara justificarile necesare. Altfel toate spagile pe care le vedeti zilele astea la TV s-ar da cat se poate de legal. Ar trebui doar sa spui ca o sa cumperi candva un imobil de la cineva si vrei sa-i pui niste bani in cont ACUM.
Ar fi fost ok sa vedem si parerea unor avocati sau chiar notari, daca sunt pe aici. Cred ca am avea toti de castigat din clarificarea situatiei cu ajutorul unor specialisti.
Chiar “ sunt pe aici “ , dar ... daca dvs. nu puteti fi convins de parerea ( avizata ) a unui notar , si o contraziceti cu vehementa , ce ar mai fi de facut ??? Acea “ abordare unilaterala “ a fost exprimata ( presupun ) SI in considerarea calitatii de notar public ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Octombrie 2023
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata apartamentului, prin transfer bancar cristina.risca cristina.risca Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul ... (vezi toată discuția)
Doresc tranzactie fara risc Neali Neali Buna dimineata. Am facut tranzactii imobiliare la viata mea. Dar mi se pare ca acum s-a schimbat cate ceva. Voi vinde un imobil. Nu se mai poate da cash? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar ... milena2020 milena2020 Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar un apartament sunt restrictionata la a i da doar 10000 euro vanzatorului in mana si restul prin ... (vezi toată discuția)