avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare prin virament bancar. Cum ma asigur ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare prin virament bancar. Cum ma asigur ca cumparatorul vireaza banii

Bună ziua.
Vand un apartament. Cumpărătorii au banii in banca o parte si fac transfer bancar. Restul cash. Cum se procedeaza la notar? Semnăm actele pe care scrie ca dreptul de proprietate se transfera in ziua semnarii ( e corect sa scrie asa) si apoi aștept sa imi intre banii? Cum ma asigur ca nu vor "uita" sa trimita banii? Care sunt etapele corecte?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2023
Tiberiu25, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 12:31, 9 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeți că notarul nu hotărăște pentru dumneavoastră. Nu vă poate obliga să vindeți piese de mobilier pe care nu vreți să le vindeți. Indiferent ce a scris el acolo, puteți să-i cereți să modifice până ce actul reflectă exact înțelegerea dumneavoastră cu cumpărătorii.

Tiberiu25 a scris:

Daca banii intra in cont a 2a zi, aceasta inseamna ca pot cere ca definitivarea sa se faca a 2a zi. Aceasta inseamna ca nu semnez in prima zi actele sau cer sa fie notat ca abea cand declar ca am primit suma integrala, acest contract intra in vigoare? Cumparatorii vor spune ca am posibilitatea sa declar ca nu i-am primit Cum sa formulez? Notarul e clar de partea cumparatorilor. A scris in contract ca apartamentul se vinde asa cum a fost la vizionare(este mobilat si utilat), dar discutia a fost sa lasam doar mobila de bucatarie si patul dormitor.

MYRA CIMPEAN a scris:

Se consemneaza in contract diferite clauze cu rol de protectie. Dupa semnare notarul trebuie sa se asigure ca plata intreaga a fost facuta. Posibil sa va cheme sa declarati ca ati primit banii, dupa ce aveti intreaga suma achitata si numai dupa aceasta etapa sa definitiveze procedura achizitionarii



Eu am cumparat relativ recent. Nici nu mi-ar fi dat prin cap sa virez banii inainte de a semna contractul. Nici notarul si nici vanzatorul n-au pretins asa ceva. Mi se pare ciudat sa platesti orice, nu neaparat un bun imobiliar, inainte de a semna un contract. De asta se si prevede in contract un termen de plata. Daca, spre exemplu, vanzatorul se razgandeste in ultimul moment, ca proprietarul lui El Zorab (vezi Cosbuc), o sa faca notarul o vraja sa returneze banii?
Mai exact pasii sunt urmatorii:
1. te duci la notar sa semnezi contractul (ai grija sa se specifice un termen de plata si faptul ca bunul va fi predat dupa incasarea pretului)
2. te duci la banca sa achiti sau, dupa caz, sa verifici daca ti-au intrat banii in cont
3. te duci sa primesti/ predai bunul ( de preferinta in baza unui proces verbal in care sa se detalieze ce dai sau primesti)

Scuze pentru revenire! :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, numai ca transmiterea proprietății operează din momentul semnării contractului. Indiferent când se preda bunul.
Vânzătorul îți vinde bunul și bate din buze pana își vede banii. Dacă si-i vede...
Ceea ce nu e ok. Cum adică întâi semnez vânzarea și după aia fac plata?
Pai în act trebuie menționat documentul bancar care atesta achitarea prețului, data fiind și obligația notarului de a se asigura ca prețul a fost achitat și ca peste plafonul legal, a fost facut prin virament.
Contractul de vânzare este un contract cu executare dintr-o data: îți dau bunul, îmi dai banii. Aici și acum.
Plata ulterioara sau în rate, este cu titlu de excepție, dacă părțile au acceptat și convenit astfel.
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2023
raluk0207, utilizator
Nu cred ca trebuie mentionat in contract numarul vreunui document bancar. Nu stiu de unde ati auzit asta. Eu nu stiu sa fie vreo prevedere legala in acest sens. Este insa, cu siguranta, o obligatie legala (vedeti legislatia in domeniul spalarii banilor) de a justifica prin intermediul bancii provenienta sumelor despre care vorbim (de preferat cu documente). Altfel oricine mi-ar putea pune in cont ce suma vrea, fara sa arate vreun document si fara o alta "justificare" decat una verbala cum ca urmeaza CANDVA sa cumpere un bun imobiliar de la mine.
Pentru situatiile cu "batutul din buze" despre care vorbeati exista legea penala.

Alte discuții în legătură

Doresc tranzactie fara risc Neali Neali Buna dimineata. Am facut tranzactii imobiliare la viata mea. Dar mi se pare ca acum s-a schimbat cate ceva. Voi vinde un imobil. Nu se mai poate da cash? ... (vezi toată discuția)
Plata apartamentului, prin transfer bancar cristina.risca cristina.risca Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul ... (vezi toată discuția)
Conditie de pus la banca sa plateasca dupa semnare Nistor bucovineanu Nistor bucovineanu Buna ziua. Vreau sa achizitionez un apartament intr-un oras de la mine din zona. Am crescut in sat, in zona izolata. Nimeni nu stie sa ma sfatuiasca. Cum sa ... (vezi toată discuția)