avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare prin virament bancar. Cum ma asigur ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare prin virament bancar. Cum ma asigur ca cumparatorul vireaza banii

Bună ziua.
Vand un apartament. Cumpărătorii au banii in banca o parte si fac transfer bancar. Restul cash. Cum se procedeaza la notar? Semnăm actele pe care scrie ca dreptul de proprietate se transfera in ziua semnarii ( e corect sa scrie asa) si apoi aștept sa imi intre banii? Cum ma asigur ca nu vor "uita" sa trimita banii? Care sunt etapele corecte?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2023
Tiberiu25, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 12:31, 9 Octombrie 2023


Sauvignon a scris:

Doamna, de noaptea mintii e doar abordarea unilaterala a unora
Atat cumparatorul cat si vanzatorul au drepturi care trebuie protejate. Despre asta e vorba.
Nu poti sa platesti sau sa dai ceva nefiind sigur ca ai sa si cumperi/ vinzi. Si nu poti fi sigur ca tranzactia va fi incheiata pana nu semnezi contractul. Sunt o gramada de prevederi acolo pe care poti sau nu sa le accepti in fata notarului, chiar in ultimul moment.
Apoi una este obtinerea unui drept legal asupra a ceva si alta este intrarea in posesie. Chiar daca ai incheiat contractul la notariat, dar bunul nu ti-a fost predat, nu poti sa spargi usa si sa intri peste ala. Spre exemplu, aveti idee daca un proprietar care a inchiriat un imobil poate sparge usa si intra peste cine sta acolo pe motiv ca "are contract si e bunul lui"?
Ia vedeti cate spete cu proprietari care nu au mai eliberat imobilele dupa ce si-au primit banii inainte de a se ajunge la notar sunt pe forumul asta. Unii nici nu s-au deranjt sa mai vina la notar.
Ce v-am spus eu e ca dpdv LEGAL banca nu ar trebui sa accepte plati de genul asta fara justificarile necesare. Altfel toate spagile pe care le vedeti zilele astea la TV s-ar da cat se poate de legal. Ar trebui doar sa spui ca o sa cumperi candva un imobil de la cineva si vrei sa-i pui niste bani in cont ACUM.
Ar fi fost ok sa vedem si parerea unor avocati sau chiar notari, daca sunt pe aici. Cred ca am avea toti de castigat din clarificarea situatiei cu ajutorul unor specialisti.


Aa, ba da, poți sa spargi usa vânzătorului. Din momentul semnării contractului ești proprietar. Iar în baza contractului de vânzare, îl poți evacua, sparge usa și schimba yala.
Predarea bunului, de care tot va cramponati, nu înseamnă absolut nimic și nu e nicio garanție pentru vanzator.
Dacă ești în biroul notarului, vânzătorul e acolo, actul e redactat, de ce nu poți sa plătești? Cum ii sunt protejate interesele vânzătorului ?
Nu este treaba băncii, ce și de ce face un cetățean cu banii. Eu, Gigel vreau sa ii pun lui Ionel în cont 30.000 euro. Care e problema? Și de când e banca organ de cercetare penală? Ca de unde am banii, e fix treaba mea. Dacă ai suspiciuni și dovezi, du-te la politie și o sa prezint dovezile de proveniență acolo.
E posibil sa aveti dreptate, dna notar
Doamne ajuta!
Ba nu poți să evacuezi legal pe nimeni de maniera asta. Nici măcar pe cineva care ți-a ocupat abuziv imobilul. Legea îți impune să obții o hotărâre judecătorească de evacuare, iar Codul de procedură civilă îți pune la dispoziție o procedură dedicată.

De asemenea, potrivit legislației actuale privind spălarea banilor, banca e obligată să pună tot felul de întrebări.
Da, și având un act de proprietate, credeti ca asta ca fi o problema intr-atat de "delicată "?
Actul de proprietate nu te protejează de consecințele penale ale însușirii fără drept a bunurilor persoanei care ocupă imobilul (în cazul în care schimbați încuietorile cu bunurile respective înăuntru), ale dispariției/distrugerii acestor bunuri în cazul evacuării lor pe domeniul public, ale pătrunderii prin efracție și violării domiciliului (mai ales când persoana care ocupă imobilul e fostul proprietar al acesteia). Legiuitorul a prevăzut expres o procedură specială și rapidă pentru evacuare tocmai ca să evite "haiducismele" unora care înțeleg dreptul de proprietate ca în Texas: întâi tragi cu arma, apoi întrebi.

raluk0207 a scris:

Da, și având un act de proprietate, credeti ca asta ca fi o problema intr-atat de "delicată "?

Alte discuții în legătură

Plata apartamentului, prin transfer bancar cristina.risca cristina.risca Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul ... (vezi toată discuția)
Doresc tranzactie fara risc Neali Neali Buna dimineata. Am facut tranzactii imobiliare la viata mea. Dar mi se pare ca acum s-a schimbat cate ceva. Voi vinde un imobil. Nu se mai poate da cash? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar ... milena2020 milena2020 Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar un apartament sunt restrictionata la a i da doar 10000 euro vanzatorului in mana si restul prin ... (vezi toată discuția)