avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz, care nu a fost acceptata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz, care nu a fost acceptata

Daca o persoana si-a dat demisia fara preaviz, pe motiv ca angajatorul nu si-a respectat indatoririle din contractul de munca (neefectuare concediu), mai poate fi cercetat disciplinar? Pentru ca angajatorul nu a fost de acord cu demisia fara preaviz a amenintat ca ii va face angajatului cercetare disciplinara. Angajatul a plecat imediat dupa depunerea notificarii demisiei fara preaviz. In alta ordine de idei, nu i-au fost platite nici drepturile salariale pentru zilele lucrate de la ultimul salariu incasat pana la demisie . In plus, nu a primit de la angajator nici decizie de incetare a CIM, nota de lichidare, extras din revisal. Cum poate sa intre angajatul in posesia acestor documente. Care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa i le dea? Multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2023
kat1975, utilizator
Cel mai recent răspuns: kat1975 , utilizator 06:41, 14 Octombrie 2023
Data inregistraii demisiei = data cand a fost inaintata angajatorului.

1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

2. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Daca niciodata pe perioada angajarii nu s-au primit fluturasii de salariu, poate fi considerat ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile conform contractului de munca? Si in plus, in contractul de munca nu este precizata data la care se face plata salariului. Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu există prevedere legală cu privire la distribuirea fluturașului de salariu către angajați, cu excepția cazului în care această procedură este specificată în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în Regulamentul Inten.

Prin urmare, nedistribuirea lui nu este motiv de demisie fara preavzi decat daca obligativitatea eliberarii este mentionata in ccm aplicabil sau in Reg. intern.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ajungeti la ITM poate ar fi bine sa verificati daca angajatorul v-a platit CAS si CASS aferente perioadei lucrate. Asta pentru a nu avea socuri emotionale la pensie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ITM-ul nu are nicio legatura cu plata CAS si CASS aferente perioadei lucrate..intra in competenta altei institutii.

Alte discuții în legătură

Reclamatie itm victoria87 victoria87 Buna ziua, Am lucrat pana la 1.09.2016 la o firma unde am plecat cu demisie in urma incheieri activitatii am primit actele de incetare a activitatii si am ... (vezi toată discuția)
Preaviz demisie si recuperare restante WinstonSmith WinstonSmith Buna ziua! Mi-am dat demisia pe 12 august si am mentionat ca preaviz 20 zile calendaristice. Am luat numar de inregistrare pe demisie, dar pana la ora ... (vezi toată discuția)
Timp de asteptare pentru actele intocmite incetari contactului de munca WRazvan WRazvan Buna ziua, vin si eu cu o problema la voi, in urma unor discuti de marire de salar promise de cateva luni si ne ajungand la cererile promise, la discutia ... (vezi toată discuția)