avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cheltuielilor la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cheltuielilor la asociatia de proprietari

Buna ziua.de 2 luni pun aceeasi intrebare si primesc raspunsuri diferite....va cer ajutorul! De ce administratorul asociatiei mele repartizeaza salariile femeilor de serviciu pe nr. de persoane,daca legea 230 spune ca se aplica cota indiviza la salariile personalului ANGAJAT sau contractat al asociatiei .De asemeni tot la nr. de persoane pune si viramentele aferente salariilor si comisionul datorat la C.E.C. Cum este corect? va multumesc anticipat
Toata lumea raspunde ca si cum dv ati avea dreptate.

Cheltuielile pt curatenie respectiv salariu operatorului ecologic cum e numit in lege se distribuie pe nr de persoane.
este si normal si logic.:
-daca la apt 1 locuieste o persoana si la apt 2 locuiesc 6 persoane este normal ca cele 6pers sa murdareasca scara mai mult dece 1persoana.
deci 6 persoane aduc pe talpi mai mult noroi decat o persoana deci mulrdaresc scara mai mult.
-la fel si lumina pe scara se face pe persoane ca 6 persoane aprind lumina mai mult ca una singura.
mai cititi [ link extern ]
pentru o vizualilizare mai usoare a cheltuielilor vedeti aici [ link extern ]

art 45 din PROIECT
hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de
aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi
funcţionarea asociaţiilor de proprietari

Cheltuielile pe număr de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru:
apă rece şi canalizare; apă caldă menajeră; combustibilul şi apa rece pentru
prepararea apei calde; gaze naturale pentru bucătării şi spălătorii ori duşuri
comune; gaze naturale pentru prepararea apei calde, în cazul centralelor
termice de bloc; energia electrică aferentă instalaţiilor de pe proprietatea
comună exclusiv garaje, boxe şi alte spaţii aflate în proprietate individuală,
care se măsoară prin contor montat separat de cele aferente proprietăţilor
individuale; energia electrică aferentă funcţionării ascensoarelor; energia
electrică aferentă funcţionării hidroforului; energia electrică pentru
prepararea apei calde, în cazul centralelor termice de bloc; ridicarea
reziduurilor şi a gunoaielor menajere, dacă prin contract nu se prevede altfel;
vidanjarea haznalelor; salariile sau remuneraţiile pentru curăţenie şi
evacuarea gunoiului menajer.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
w_v_w_v, utilizator
Va rog sa cititi HG 1588/2007 care este in vigoare.
Fraza citata de dv. din proiectul Normelor nu corespunde cu fragmentul oarecum coresponzator din legea care se aplica fiind deja publicata in MOf.

Salariul ingrijitorului intra in categoria salarii care se impart pe cota parte indiviza, colectarea deseurilor menajere, inseamna factura de la societatea de salubrizare care se imparte pe numar de persoane.

Interventie moderator
Va rog sa nu mai scrieti mesaje consecutive (se vor sterge) - va puteti adauga noile idei la ultimul mesaj prin folosirea butonului Editeaza, daca dupa acel mesaj nu a raspuns nimeni.
Aici se discuta legea, nu se face colectie de ziare sau forumuri unde se spun tot pareri, ca si aici.
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
elga50, moderator
Referitor la mesajele identice am dorit sa le sterg dar se pare ca nu am aceasta optiune.Multumesc pentru stergere si pentru intelegere.

Cunosc HG1588/2007 promulgata de dl Tariceanu dar stiu si ca datorita confuziei create de aceasta intrucat schimba modul de calcul referitor la curatenie prin articolul 44 si fragmentul "cheltuieli pentru curatenie" aceasta a fort modificata si conform ministerului administratiei aceasta nu mai este in vigoare in forma initiala.
Aratati-mi unde scrie pe un site oficial ca al ministerului administratiei ca aceasta este in vigoare in forma veche cu denumirea 1588/2007.
In schimb noua forma cu modificarea numita"PROIECT
hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de
aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi
funcţionarea asociaţiilor de proprietari"
se poate gasi ca este in vigoare la ministerul administratiei [ link extern ]

In principal sunt lidentice primele articole dar apoi apar unele modificari.Aici sunt evidentiate modificarile aduse de aceste norme metodologice denumite initial 1588/2007 apoi PROIECT hotarare de guvern. [ link extern ]
La FAPR la cursuri se aplica repartizarea cheltuielilor de curatenie si lumina pe persoana.
Imi cer scuze pentru linkul postat dar numai asa va puteam arat care este forma in vigoare a normelor pentru aplicarea legii 230/2007.
Va rog sa imi demonstrati contrariul si sa imi dovediti ca este in vigoare forma veche denumita 1588/2007 si deasemena v-as ruga sa va precizatii si opinia personala referitor la modul de repartizare al cheltuielilor de curatenie (salariul operator ecologic) si al luminii pe scara .

Multumesc
Gabriel M
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
w_v_w_v, utilizator
Linkurile la care faceti trimitere sunt fie proiecte de HG, fie modificari ale guvernului care deja sunt aplicate in lege, fie o insiruire de fisiere .pdf care nu cuprind impartirea cheltuielilor decat a celor de caldura si apa, fie un text intitulat Program de impartire a cheltuielilor....si care este in conformitate cu HG 400 care erau normele de aplicare a Legii 114/1996, legi care nu se mai aplica asociatiilor de proprietari.

Noi vorbim aici despre Legea 230/2007 si HG 1588/2007, care (legea) nu au suferit modificari pana anul acesta si singura modificare este Legea 175/2010.

Nu stiu ce invatati si dupa ce legi invatati la cursurile de administratie, dar noi raspundem aici numai in conformitate cu singurele forme in vigoare ale legilor.

Daca cunoasteti un site unde sa se vada clar modificari ale legilor in versiunea actuala, aprobate si aparute in Mof, atunci va rog eu sa ne dati un link, altfel.... va rog sa va abtineti sa ne dati tot felul de proiecte neaprobate sau legi care nu se mai aplica de 3 ani.
Pe site-ul Camerei Deputatilor gasim Legea 230/2007 cu istoric (proiecte), forma finala trimisa la promulgare si modificarea art 31 prin Legea 175/2010.
[ link extern ]
Aceasta este legea in vigoare si care se aplica. Aceasta lege a fost promulgata de preseditele Romaniei Basescu si nu de Prim-ministrul Tariceanu.
Decret nr. 698 din 6 iulie 2007, Emitent: Preşedintele României
Publicare: M.Of. nr. 490/23 iulie 2007

Proiectul indicat mai sus de utilizatorul @w_v_w_v, se refera la normele de aplicare a legii 230/2007, dar ramane un proiect. Dupa cum se vede acest proiect propune norme de aplicare a legii 230/2007. Logic acesta s-a discutat in 2007 imediat dupa apartitia legii 230 publicata in M.Of. nr. 490/23 iulie 2007.
Asa a apaut HG 1588 /19.12.2007 ce cuprinde normele de aplicare. Acestea sunt de actualitate, sunt in vigoare si se aplica. Proiectul a fost o baza de discutie in guvern si nu s-a aplicat niciodata, logic pentru ca nici un proiect nu se aplica pana nu se publica in MO in forma finala. A fost publicat la timpul sau pe site pentru a fi pus in dezbatere publica asa cum se procedeaza cu multe proiecte. In urma dezbaterilor Guvernul a adoptat normele si le-a publicat ca HG 1588/2007 în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008.
In forma adoptata HG 1588 cuprinde modificari de continut si de forma fata de proiectul initial.

In HG 1588/2007 se prevede ca toate cheltuielile salariale se repartizeaza pe cota indiviza si nu pe numar ce persoane.
Consumul de energie electrica pentru iluminat comun si lift se repartizeaza pe numar de persoane.
Facturile de la firma de salubrizare se repartizeaza pe numar de persoane pentru ca si acestia factureaza la numar ce persoane.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se plateste corect femeia de serviciu? dborsanu dborsanu Cum platiti femeia de serviciu? La noi discutia era sa se plateasca dupa cota-parte indiviza, adica cei cu 3 camere sa plateasca mai mult decat cei cu 2 ... (vezi toată discuția)
Calculul întreținerii Iuniik Iuniik Bună seara. Am și eu o întrebare in legătură cu repartizareA cheltuielilor intro asociație de locatari. La o primă ședință am hotărât să ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli pot fi incluse la rubrica "cota indiviza/apartament" nicoleta_85 nicoleta_85 recent m-am mutat cu chirie intr-un bloc. am observat ca intretinerea pentru garsoniera in care m-am mutat este dubla fata de ce plateam pentru apartamentul ... (vezi toată discuția)