avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz asociatie de proprietari

Buna seara. Incerc sa fiu cat mai succint, sa nu plictisesc.
Am un proces pe civil cu asociatia de proprietari la care este arondat apartamentul alor mei. E platit avocatul de 2 ani, abia in ianuarie 2024 va incepe. Cauza: abuz in calculul penalizarilor lunare de pe tabel + doamna administrator nu respecta legea: am achitat retroactiv pe ultimii 5 ani toate cheltuielile + penalizarile aferente acestor 5 ani insa s-au pastrat pe tabel sumele datorate mai vechi de pana in acei 5 ani. Exista o lege a prescrierii pe care nu toata lumea o respecta, se pare.
Intre data platii din 2021 si astazi, noiembrie 2023, s-au platit luna de luna cheltuielile lunare.
Problema merge mai departe: vorbim de un apartament debransat de la agentul termic al orasului, nu beneficiaza de caldura si apa calda. Doar apa rece.
Luna de luna se trezesc ai mei cu totaluri de plata pe tabel de 400-500 lei. Sume exorbitante la rubricile de reparatii. Ne-am interesat si peste tot ni se transmite ca cei cu centrala sunt exclusi, doar cei fara centrala trebuie sa achite pierderile.
As vrea sa stiu parerea avizata a cuiva: care este diferenta intre un apartament debransat dar cu centrala si respectiv unul in aceeasi situatie dar fara centrala? Nu tot DOAR APA RECE ajunge in locuinta cuiva? Este un abuz tacit valabil prin toate asociatiile de proprietari care se regaseste in statutul de organizare intern?
Cat timp apa rece ajunge in apartamentul fiecaruia, cred ca nu conteaza cum o incalzesti, si gazul cui il folosesti, absolut toti locatarii unei zone ar trebui sa contribuie la un buget pentru reparatiile tevilor ce produc inundatii.
Multumesc in avans pentru eventualele raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2023
GEKO17, utilizator
Cel mai recent răspuns: GEKO17 , utilizator 15:19, 23 Octombrie 2023

vali m a scris:


...Dvs spuneti ca ati achitat tot, inafara de nu stiu care ani. Dar administratorul nu incaseaza ce spuneti dvs...se incaseaza in ordinea emiterii. Deci, cand dvs ati achitat, ea a incasat cele mai vechi penalitati! Ce a ramas in lista, este posibil sa fie urmatoarele...



Înțelegând că debitorul ( GEKO17 ) a făcut imputația plății indicând lunile/anii a căror debite dorește să achite, fiind vorba despre prestații succesive lucrurile pot sta „tot așa da.. altfel ” Vedeți art. 1507 NCc.
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
ricadinas, multumesc pentru raspunsul amplu.
Am ales un avocat care este pe civil pe recuperari creante si plati debite, castiga proces dupa proces. Ce spuneti dvs. cum ca nu s-ar aplica prescrierea decat la aprecierea judecatorului nu este adevarat. Se aplica legea iar legea pana si cea penala spune clar: hotul neprins 5 ani este absolvit de orice vina dupa 5 ani.
Cat despre penalizari, indiferent de cuantumul in procente pe care il stabilesc in adunarea generala acesta trebuie sa respecte alte legi nationale: "conform legii 230/2007, articolul 49 alin 1 precizeaza: „Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere...”
De 12 ani am tot asteptat un proces insa nu ne-au dat ei in judecata fiindca stiu ca n-au sanse, fiind si caz social.
In Romania faptasul e mai avantajat decat pagubitul. De ex. mergeam pe strada, cineva mi-a spart telefonul intenionat, i s-a facut dosar penal pentru distrugere dar pentru a recupera banii pe reparatia telefonului - 1400 lei - tot eu trebuie sa dau in judecata pe civil si sa achit si avocat, nervi, etc.
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2023
GEKO17, utilizator
Gresit, vali m.
Am achitat prin ordin de plata bancar la CEC unde am mentionat ce platesc.
Intr-adevar, daca achitam la ghiseu, doamna administrator imi putea pune ca am platit pentru ultimele luni.
Sub indrumarea avocatului am facut acest lucru, nu de capul meu. A fost platita suma care rezulta dintr-o expertinza contabila extrajudiciara care va fi valabila in proces.

GEKO17 a scris:


Am ales un avocat care este pe civil pe recuperari creante si plati debite, castiga proces dupa proces. Ce spuneti dvs. cum ca nu s-ar aplica prescrierea decat la aprecierea judecatorului nu este adevarat. Se aplica legea iar legea pana si cea penala spune clar: hotul neprins 5 ani este absolvit de orice vina dupa 5 ani.


Spuneți că ați beneficiat de asistența unui avocat. Avocatul dvs. nu știa că dreptul material la acțiune în privința recuperării debitelor în cazul PJ de drept privat, cum este și asociația de proprietari, se prescrie după 3 ani, NU după 5, potrivit art. 2517 NCc ?

În altă ordine de idei o expertiză contabilă extrajudiciară nu are prea mare relevanță în proces dar vă poate ajuta să convigeți instanța să dispună o expertiză JUDICIARĂ cu desemnarea unui expert contabil prin tragere la sorţi, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa sa şi
autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare ( art. 330-347 Cod proc. civ ).
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
Robert, absolut, stim ca va urma inca una judiciara, alti bani, ne asumam.
Legat de cei 3 ani, nu stiu, dubios, 5 spunea si el, si cotabilul expert in astfel de expertize.
Ideea era ca pe astfel de spete castiga 9 din 10. Problema e si ca astept de 2 ani sa intru propriu-zis in instanta, primul termen e stabilit dupa 16 luni de asteptare de la data inregistrarii dosarului la Judecatorie... E groaznic in Justitie.
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2023
GEKO17, utilizator

Alte discuții în legătură

Daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ... irina.vartsu irina.vartsu daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor? (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere SicaD SicaD Buna ziua, Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)