avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz asociatie de proprietari

Buna seara. Incerc sa fiu cat mai succint, sa nu plictisesc.
Am un proces pe civil cu asociatia de proprietari la care este arondat apartamentul alor mei. E platit avocatul de 2 ani, abia in ianuarie 2024 va incepe. Cauza: abuz in calculul penalizarilor lunare de pe tabel + doamna administrator nu respecta legea: am achitat retroactiv pe ultimii 5 ani toate cheltuielile + penalizarile aferente acestor 5 ani insa s-au pastrat pe tabel sumele datorate mai vechi de pana in acei 5 ani. Exista o lege a prescrierii pe care nu toata lumea o respecta, se pare.
Intre data platii din 2021 si astazi, noiembrie 2023, s-au platit luna de luna cheltuielile lunare.
Problema merge mai departe: vorbim de un apartament debransat de la agentul termic al orasului, nu beneficiaza de caldura si apa calda. Doar apa rece.
Luna de luna se trezesc ai mei cu totaluri de plata pe tabel de 400-500 lei. Sume exorbitante la rubricile de reparatii. Ne-am interesat si peste tot ni se transmite ca cei cu centrala sunt exclusi, doar cei fara centrala trebuie sa achite pierderile.
As vrea sa stiu parerea avizata a cuiva: care este diferenta intre un apartament debransat dar cu centrala si respectiv unul in aceeasi situatie dar fara centrala? Nu tot DOAR APA RECE ajunge in locuinta cuiva? Este un abuz tacit valabil prin toate asociatiile de proprietari care se regaseste in statutul de organizare intern?
Cat timp apa rece ajunge in apartamentul fiecaruia, cred ca nu conteaza cum o incalzesti, si gazul cui il folosesti, absolut toti locatarii unei zone ar trebui sa contribuie la un buget pentru reparatiile tevilor ce produc inundatii.
Multumesc in avans pentru eventualele raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2023
GEKO17, utilizator
Cel mai recent răspuns: GEKO17 , utilizator 15:19, 23 Octombrie 2023

GEKO17 a scris:

Robert, absolut, stim ca va urma inca una judiciara, alti bani, ne asumam.
Legat de cei 3 ani, nu stiu, dubios, 5 spunea si el, si cotabilul expert in astfel de expertize.
Ideea era ca pe astfel de spete castiga 9 din 10. Problema e si ca astept de 2 ani sa intru propriu-zis in instanta, primul termen e stabilit dupa 16 luni de asteptare de la data inregistrarii dosarului la Judecatorie... E groaznic in Justitie.


Puneți-le „în brațe” următoarele :

Art. 2517 Cod civil. Termenul general de 3 ani

Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.


*Însă este bine dacă ați achitat pentru ultimii cinci ani pentru că trebuie să știți că așa cum spuneam mai sus, după ce instanța va constata intervenția prescripției dreptului material la acțiune și va dispune radierea sumelor din evidențele dvs., sumele cu pricina rămân în evidențele contabile ale asociațiiei ca sume neachitate și va trebui ca la un moment dat să fie repartizate spre plată celorlalți proprietari ( mai puțin penalizarile dacă nu există penalizări impuse de furnizorii de utilități ), sau pot fi pretinse printr-o altă acțiune în instanță celor care se fac vinovați de inacțiune în privința recuperării debitelor în perioada imprecriptibilă *.
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
Invatati dv cum se calculeaza penalizarile si spuneti-ne si noua ca sunteti presedinte de asociatie de proprietari si ar trebui sa verificati lista luna de luna si apoi invatati si alti rau platnici sa foloseasca acest lucru in procese.
In afara de placerea de a discuta pe teme juridice dar care intr-un proces nu ati avea cu cine face asta ca va taie judcatorul imediat macaroana restul nu am vazut sfaturi concrete dlegat de modul de verificare a penalizarilor.
Cand o sa ajungeti intr-un proces veti vedea ca judeactorul intelege si distinge mai presus de lege ca vrea si ca poate si e clar ca nu trebuie sa pretinda sumele altor locatari cand un locatar nu achita.

Nu stiti ce s-a intamplat inainte de cei 5 ani cand omul spune ca nu vrea sa plateasca ci doar presupuneti ca nu si-au facut treaba.
Dv la ce sume si la ce perioada actionati oamenii in instanta?

daca utilizatorul nu stie nici macar ca sumele se prescriu la 3 ani si mai are si un geniu de avocat care stie ca la 5 ani se prescriu , si mai si stie ca se castica in 99% din cazuri desi e invers , si mai stie din auzite ca nu trebuie sa plateasca caldura e clar ca se va ajunge nu sa piarda ci sa achite tot poate cu vanzarea apartamentului.

Dar in schimb sa ii dati un sfat bun sa mearga sa verifice la asociatie prin cerere cum se calculeaza penalizarile nu ii dati.
Dar de ce nu ne spune de ce nu a achitat de atat timp? Auzise la tv ca se da vreo lege de aministie sau cum?

DA E GROAZNIC IN JUSTITIE mai ales cand esti vinovat de neplata intretinerii.

Daca plateati luna de luna la timp nu se ajungea la penalizari despre care sustineti ca ar fi gresite.
Daca vreiti sa evitati justitia aveti o posibilitatae de scapare.
ACHITATI tot si ati scapat!

pe viitor achitati la timp si nu vor mai fi penalizari.

Ordinea incasarilor sumelor este ordinea in care s-au nascut.
Vorbiti cu utilizatorii unlocatar sau w_v_w_v sa va dea nr de proces castigat si argumentarea ca are 4 procese castigate c2 banci diferite cu apeluri si tot si cu diversi locatari si asta fara avocati.
@ ricadinas

Dacă aveți o problemă vă rog să fiți mai concis și încercați să structurați puțin „discursul” dvs.
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
Domnule/doamna Ricadinas,
am sa evit intentionat, insa respectuos, unele fragmente din raspunsul dvs. care nu fac decat sa incite.
Va readuc aminte pentru ce suntem aici. Daca voiam tras de ureche, apelam un avocat de pe Publi24.
Aici raspundem pe subiect, scurt si la obiect. Ce probleme financiare are fiecare nu este treaba utilizatorilor.
Revenind.
Sunteti in mare eroare.
Conform legii 230/2007 aceasta prevede ca valoarea penalitatilor de intarziere nu poate depasi suma la care au fost aplicate. Este cea mai intalnita problema legata de acest aspect: proprietarii rau platnici reclama faptul ca li se calculeaza penalitati mai mari decat cotele, ca li se pun penalitati la penalitati, etc. Este valabil si in cazul nostru, erau 200 de milioane cheltuieli si vreo 600 penalitati, lucru clar abuziv.
Referitor la: "achitati tot", am achitat tot pe ultimii ani, asa cum ma obliga Legea. Restul se vor prescrie, tot, din acelasi motiv: asa spune Legea.
Nu intereseaza pe nimeni de ce furnizorii de utilitati stau ani de zile si nu fac nimic in acest sens. Tot ei au de pierdut, intr-un final.
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2023
GEKO17, utilizator

ricadinas a scris:

Invatati dv cum se calculeaza penalizarile si spuneti-ne si noua ca sunteti presedinte de asociatie de proprietari si ar trebui sa verificati lista luna de luna si apoi invatati si alti rau platnici sa foloseasca acest lucru in procese.
In afara de placerea de a discuta pe teme juridice dar care intr-un proces nu ati avea cu cine face asta ca va taie judcatorul imediat macaroana restul nu am vazut sfaturi concrete dlegat de modul de verificare a penalizarilor.
Cand o sa ajungeti intr-un proces veti vedea ca judeactorul intelege si distinge mai presus de lege ca vrea si ca poate si e clar ca nu trebuie sa pretinda sumele altor locatari cand un locatar nu achita. Nu stiti ce s-a intamplat inainte de cei 5 ani cand omul spune ca nu vrea sa plateasca ci doar presupuneti ca nu si-au facut treaba.
Dv la ce sume si la ce perioada actionati oamenii in instanta?



Să înțeleg că insinuările de mai sus mă privesc ?
V-am rugat șă fiți mai concis și să încercați să structurați puțin „discursul” dvs.
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2023
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ... irina.vartsu irina.vartsu daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor? (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere SicaD SicaD Buna ziua, Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)