avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz asociatie de proprietari

Buna seara. Incerc sa fiu cat mai succint, sa nu plictisesc.
Am un proces pe civil cu asociatia de proprietari la care este arondat apartamentul alor mei. E platit avocatul de 2 ani, abia in ianuarie 2024 va incepe. Cauza: abuz in calculul penalizarilor lunare de pe tabel + doamna administrator nu respecta legea: am achitat retroactiv pe ultimii 5 ani toate cheltuielile + penalizarile aferente acestor 5 ani insa s-au pastrat pe tabel sumele datorate mai vechi de pana in acei 5 ani. Exista o lege a prescrierii pe care nu toata lumea o respecta, se pare.
Intre data platii din 2021 si astazi, noiembrie 2023, s-au platit luna de luna cheltuielile lunare.
Problema merge mai departe: vorbim de un apartament debransat de la agentul termic al orasului, nu beneficiaza de caldura si apa calda. Doar apa rece.
Luna de luna se trezesc ai mei cu totaluri de plata pe tabel de 400-500 lei. Sume exorbitante la rubricile de reparatii. Ne-am interesat si peste tot ni se transmite ca cei cu centrala sunt exclusi, doar cei fara centrala trebuie sa achite pierderile.
As vrea sa stiu parerea avizata a cuiva: care este diferenta intre un apartament debransat dar cu centrala si respectiv unul in aceeasi situatie dar fara centrala? Nu tot DOAR APA RECE ajunge in locuinta cuiva? Este un abuz tacit valabil prin toate asociatiile de proprietari care se regaseste in statutul de organizare intern?
Cat timp apa rece ajunge in apartamentul fiecaruia, cred ca nu conteaza cum o incalzesti, si gazul cui il folosesti, absolut toti locatarii unei zone ar trebui sa contribuie la un buget pentru reparatiile tevilor ce produc inundatii.
Multumesc in avans pentru eventualele raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2023
GEKO17, utilizator
Cel mai recent răspuns: GEKO17 , utilizator 15:19, 23 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@robert

Raspunsul dinainte mesajului dv confirma cele spuse de RIcadinas.
Cand rezulta ca e de vina locatarul e clar ca orice indicatii dau dureri de cap unor a ca mine si ca dv si ca cei de pe aici implicati in conducerea unei asociatii de proprietari.
Dar vad ca intr-un final v-ati dat seama ce voia omul sa zica (Ricadinas) si ati renuntat.

@geko 17
Penalizarile pot fi mai mari pe o lista decat suma afisata si in mod normal si mai ales cand este facuta imputatia platilor.


Daca dv aveti de plata intr-o luna 600lei si 600lei penalizari (maximul posibil) iar dv achitati 400lei veti mai avea de platit 200lei si 600 lei penalizari.


Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2023
w_v_w_v, utilizator


w_v_w_v a scris:

@robert

Raspunsul dinainte mesajului dv confirma cele spuse de RIcadinas.
Cand rezulta ca e de vina locatarul e clar ca orice indicatii dau dureri de cap unor a ca mine si ca dv si ca cei de pe aici implicati in conducerea unei asociatii de proprietari.
Dar vad ca intr-un final v-ati dat seama ce voia omul sa zica (Ricadinas) si ati renuntat.

@geko 17
Penalizarile pot fi mai mari pe o lista decat suma afisata si in mod normal si mai ales cand este facuta imputatia platilor.


Daca dv aveti de plata intr-o luna 600lei si 600lei penalizari (maximul posibil) iar dv achitati 400lei veti mai avea de platit 200lei si 600 lei penalizari.


Nu, nu am renunțat, întrebarea era adresată lui @ ricadinas , nu dvs, și aștep în continuare clarificări la partea care presupun că mă viza pe mine :

„ Invatati dv cum se calculeaza penalizarile si spuneti-ne si noua ca sunteti presedinte de asociatie de proprietari si ar trebui sa verificati lista luna de luna si apoi invatati si alti rau platnici sa foloseasca acest lucru in procese.
In afara de placerea de a discuta pe teme juridice dar care intr-un proces nu ati avea cu cine face asta ca va taie judcatorul imediat macaroana restul nu am vazut sfaturi concrete dlegat de modul de verificare a penalizarilor.
Cand o sa ajungeti intr-un proces veti vedea ca judeactorul intelege si distinge mai presus de lege ca vrea si ca poate si e clar ca nu trebuie sa pretinda sumele altor locatari cand un locatar nu achita. Nu stiti ce s-a intamplat inainte de cei 5 ani cand omul spune ca nu vrea sa plateasca ci doar presupuneti ca nu si-au facut treaba.
Dv la ce sume si la ce perioada actionati oamenii in instanta?”
Pai ma refeream ca ati renuntat si ati inteles si v-ati oprit din sfaturi dupa cum va spunea omul.
Oricum cand v-am mai intrebat si eu acelasi lucru de penalizari ati ocolit subiectul.
La cate zile le calculati? Cu e cu maxim 30 de zile de la data scadenta pe care noi il intepretam oricate zile de la 0 la 30 zile.
In ce ordine acoperiti sumele debit si restanta adica ordinea incasarilor.
Ce faceti cu sumele ramase daca face unul imputatia platii?
Cum distribuiti diferentele de apa de la apometre?
Cum faceti cu caldura la comun cu cei debransatii?
Dupa ce perioada si la ce sume dati datornbicii in judecata ca v-au intrebat si mai sus?
Cum procedati cu spatiile de la parter daca aveti la deschidere si apoi lunar la intretinere .


w_v_w_v

Considerați că subiectul modului de calcul al penalităților de întârziere necesită lămuriri ?

Noi am considerat că dispozițiile art. 77 alin. 1 și alin. 2 prin coroborare cu art. 78 alin. 2 din lege conduc spre concluzia că penalitățile de întârziere au ca dată de start ziua 61 de la afișarea listei de plată, respectiv că termenul de plată este de 30 de zile calendaristice de la afișare.

În periooada în care era în vigoare legea 230/2007, termenul de plată era de maxim 20 de zile calendaristice de la afișare și data de start a calculului penalităților de întârziere o consideram ca fiind ziua 51 de la afișarea listelor de plată.

Interpretare dvs. că termenul de maxim 30 de zile prevăzut la art. 77 alin. 2 din lege poate fi între 0-30 de zile după pofta asociației este greșită, dar nu vreau să intrăm în polemică pe acest subiect.

În privința imputației plății, noi aplicăm dispozițiile art. 1507-art. 1509 din legea nr. 287/2009 cu privire la Codul civil, cu modificările și completăîrile ulterioare.

În privința acționării debitorilor în instanță, noi nu mai avem această problemă de prin 2020, dar oricum acționarea în instanță a debitorilor este un drept al asociației care dacă este exercitat se supune termenelor prevăzute la art. 78 alin. 2 după îndeplinirea procedurilor prealabile cu privire la notificarea prevăzută la art. 78 alin. 1 și punerea în întărziere a debitorului.

Restul problemelor pe care le-ați înșiruit nu ne privesc.
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2023
robert1958, utilizator
Da consider mai ales ca trebuie verificate de dv si vad ca sustineti imputatia platilor.
Presupunand ca un locatar are de plata 100 lei si considerand termenul de 60 zile perioada de aplicare a restantelor daca un locatar vine dupa dupa 90 zile cu 20 lei si apoi vine dupa alte 30 zile cu inca 20 lei si apoi dupa inca 30 zile cu inca 80 lei si spune ca ca cei 80 sa fie pentru luna urmatoare care este de fix 80 lei cum faceti concret si ce suma ii mai ramane de plata ??

Presupunad ca uni au restanta de 10 luni si vin oamenii cu o suma de bani care nu acopera tot in ce ordine ii luatii sumele ??

Ce faceti cu restantele la ce cei solicita alocarea platilor lor catre anumite sume si ce faceti la cei ce nu solicita?
Vi se pare corect ca unii sa scape de restante?


Atat timp cat nu am auzit de vreun proces in care sa arate ca nu ai voie la 31 de zile si toate procesele castigate au fost pe termenul asta nu consider ca e gresit deloc. Maxim e un cuvant definit de dictionar si altfel nu ar mai fi fost folosit.

Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ... irina.vartsu irina.vartsu daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor? (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere SicaD SicaD Buna ziua, Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)