avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Creanta prescrisa din 2005 si cesionata in 2006, unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Creanta prescrisa din 2005 si cesionata in 2006, unui boschetar pentru 1 dolar

Buna ziua!
Nu mai pomenesc de istoria unei tepe (cand aveam fabrica) in urma careia m-am pricopsit cu o chitanta semnata de mine pentru o suma care nu a existat. Asta s-a intamplat in 2000. Dar, nu de multa vreme, mai precis pe 13.03.06, Tribunalul Bucuresti a emis o decizie civila, prin care spune: ca la data respectiva, cererea de incuviintare a executarii silite s-a prescris, dreptul de executare silita a creantei constatate a inceput sa curga de la 30.05.2002, iar termenul de prescriptie s-a implinit la 30.05.2005, cf. art. 405 C.pr.civ. Deoarece creditorul a pierdut recursul, hotararea ramanand irevocabila, acesta si/a dat frau liber nervilor in camera de consiliu. Dar pana sa apara decizia in forma scrisa, a cesionat repede creanta pe 24.03.06, unui boschetar, pe un dolar, dupa cum ma amenintase. Tot creditorul a schimbat un pic infatisarea boschetarului, adica l-a determinat sa se spele si sa se imbrace curat, si l-a dus la un alt birou de executori judecatoresti. Nici notarul nici biroul de executori, nu aveau cunostinta de prescrierea termenului, cesionarul, declarand pe proprie raspundere ca termenul nu este prescris. De la biroul exec., mi-au spus ca pe ei ii intereseaza de fapt data cesionarii si nu trecutul creantei, asa ca au demarat spre tribunal cererea de incuviintare a altei executarii silite in favoarea boschetarului.
Dar, jud. exec., afland care este situatia, m-au indrumat spre tribunal, unde am predat copia deciziei de prescriere. Am dus-o pe 11 oct, sedinta a fost pe 12 oct, iar pe 16. oct. voi afla verdictul.
Care este pronosticul?
Se va tine cont de prescriere sau nu? Sau creanta din 2000 a primit la data cesionarii un nou termen si va trebui sa o iau cu luptele de la capat? (de data asta cu un betiv analfabet care este in stare sa omoare pentru 100 lei).
#-o:(#-o
Cel mai recent răspuns: Milos Alexandru , utilizator 01:05, 14 Ianuarie 2007
In orice caz instanta trebuie sa se pronunte din oficiu asupra prescrierii dreptului la actiune
fara a descuraja pe nimeni, stim cu totii ce inseamna roul activ al instantei, asa ca mai sigur invocati dvs. aceste exceptii si astfel obligati insatnta sa se pronunte asupra lor.:)
Multumiri tuturor care m-au sfatuit si incurajat in acelasi timp.

Am depus pe 2 XI. solicitarea de a se admite exceptiile respective, intr-un dosar impreuna cu toate actele (si in plus ceva) - care au facut obiectul sedintei camerei de consiliu ce a emis decizia de prescriere. Cu ocazia asta, am inteles si la ce s-a referit instanta in mod exact.
" Creditorul" a mers in 2005 la toate judecatoriile din Bucuresti, sa ceara executare pe eventualitatea existentei unor conturi bancare in raza sectorului respectiv. Toate au aprobat favorabil, insa el se pare el a facut doar colectie de astfel de aprobari deoarece a fost singurul care a stiul asta.
Secretul pastrat de el, fara a face si dovada comunicarii lor catre mine, a determinat ca judecatoria sa constate ca de fapt dreptul de a mai cere executare era deja stins din mai 2005.
O minune s-a intamplat atunci, ca m-au citat si pe mine. Nimeni nu a mai facut asa ceva. Nebunul s-a enervat, deoarece a considerat ca eu nu ar fi trebuit sa fiu citata, ca asa am avut posibilitatea de a-mi goli conturile. Cand am intrat in sala de consiliu, era aglomeratie ca in autobuz. Erau reprezentantii aprox. a tuturor bancilor din Romania (pusi pe drumuri de un nebun).
A facut recurs, dar a pierdut si la recurs. Nu stiu daca ar fi avut dreptul sa mai ceara apel in anulare daca decizia era emisa cu precizarea "irevocabila".

Si spre a se preface ca nu avea habar de continutul deciziei, de la incheierea de sedinta (cu verdict formulat verbal) si pana la trecerea verdictului in forma scrisa, a cesionat repede (in interval de o sapt.) spre a se putea eventual disculpa ,motivand ca in opinia lui, creanta nu se prescrisese.
A cesionat-o boschetarului (fost puscarias), care acum s-a transformat in "om de afaceri" (circula mai spalat dar tot cu plete si barba lunga, probabil ca sa intregeasca imaginea omului de afaceri o avea si mobil si geanta diplomat) - stiind ca acesta nu va tine cont de legi, si va deveni violent incercand pe orice alta cale sa obtina bani (nemunciti si ireali).

Nici acum nu am fost citata, si Dumnezeu m-a indrumat sa merg la biroul executorilor care imi trimesesera notificarea, si care au fost extraordinari de amabili, indrumandu-ma spre tribunal. Altminteri tribunalul nu ar fi avut habar de prescriere. Presupunand nu as fi fost in tara... si nu as fi putut duce decizia de prescriere, s-ar fi incuviintat executarea - si as fi fost un om mort, nu-i asa?

nu chiar, pentru ca aveati deschisa calea contestatiei la executare in termen de 15 zile de la data :
a) contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă sau de refuzul de a îndeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
c) debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie

art. 400 Cod proc civ.
Astazi a fost termenul.
Nu m-am prezentat ca sa nu ma intalnesc cu boschetarul, considerand ca de cate ori ne-am vazut era pulbere de beat, existand posibilitatea sa nu isi mai aminteasca cum arat.

La dosarul depus, am cerut judecarea in lipsa. Oricum, nu fusesem citata. Oare am procedat bine? Maine aflu verdictul de la registru. Am invocat excepiile existente in afara acestei ideii:

"in momentul actual a intervenit subrogatia in drepturile creditorului - astfel incat cele 3 conditii necesare pt a fi in prezenta autoritatii de lucru judecat sunt indeplinite"

deoarece tot nu stiu ce insemna "subrogatie" dar presupunand ca se refera la o trecere de timp, am spus ca de la data emiterii deciziei irevocabile au trecut 8 luni fara sa fi cerut apel in anulare (presupunand ca ar mai fi existat vreo cale de atac extraordinara).

Pana maine mai mor si mai inviu de cateva ori!

Alte discuții în legătură

4 incheieri admise si una respinsa plus decizia de la recurs de respingere georgetta9 georgetta9 La istoria creantei cesionate boschetarului: In perioada 18 - 24 nov. 2005, s-au solicitat in secret fata de mine, aprobari de exec. silita pentru ... (vezi toată discuția)
2. creanta prescrisa din 2005 si cesionata in 2006, unui boschetar pentru 1 dolar georgetta9 georgetta9 In urma recursului la prescriere, dupa emiterea deciziei Tribunalului Bucuresti ramasa definitiva, stiind ca daca ar fi solicitat apel in anulare ar fi ... (vezi toată discuția)
Sos! recursul "debitorului" este posibil sau nu? georgetta9 georgetta9 Deci: exista o decizie prin care tribunalul de recurs a statuat prescrierea. Ea a fost irevocabila si a ramas definitiva prin neatacarea ei. Dar ... (vezi toată discuția)