avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. In cazul unei donatii intre mama si fiu, a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. In cazul unei donatii intre mama si fiu, a unui teren ...

Buna ziua.
In cazul unei donatii intre mama si fiu, a unui teren extravilan, este obligatorie a se trece valoarea din grila a acestuia, sau se poate realiza donatia cu o suma modica hotarata intre parti?! ... avand in vedere realitatea faptului ca mama nu incaseaza nici-un ban la aceasta tranzactie! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 05:12, 15 Februarie 2024
Si pe OLX daca vreti sa promovati un anunt in care vindeti un obiect mai scump, platiti mai mult.
Olx-ul nu ma obliga sa vand pe site-ul lor, insa statul ma obliga sa trec pe la notar daca vreau sa am actele in regula, la un bun care poate a apartinut aceleeasi familii de generatii intregi. Daca aveti autoturism Mercedes si va duceti la spalatorie, platiti mai mult decat cel care vine cu Dacia?! Acelasi efort, aceeasi apa, aceeasi spuma .... deci nu comparam autoturisnul cu alta categorie unde necesita efort si consumabile mai multe. Asa este si cu imobilul .... cu ce drept ceri tu 2% din valoarea lui...esti coproprietar, mostenitor, ceva?! Cere un tarif fix pentru prestarea serviciului respectiv (indiferent cat...piata regleaza pretul), ...dar nu procent, caci nu ai nici-un aport la valoarea imobilului si nici-o parte de mostenit din el. Statul ii da dreptul....aici este excrocheria. Daca am vorbi de orice alt domeniu de activitate, cu aceleasi practici (sume colosale incasate pentru aceeasi prestare de servici, in mod preferential/diferit), in urmatoarele zile, imediat s-ar sesiza Anaf-ul pentru evaziune. Dar aici nu...se accepta si chiar se impune. Dar cu toate astea...vai de logica mea proasta ...traiasca smecheria si hotia legala!

abuzinserviciu99 a scris:

Si pe OLX daca vreti sa promovati un anunt in care vindeti un obiect mai scump, platiti mai mult.

Desi nu vad legatura cu evaziunea fiscala, va inteleg argumentul, dar, din pacate, asta e legea.
Legatura cu evaziunea este asa:
Din start, cand am o afacere, imi fixez tarifele: daca sunt prea mari nu mai vine nimeni, daca sunt prea mici, nu castig de ajuns sa ma intretin, dar....sunt obligat de catre institutiile statului sa imi afisat contravaloarea efortului depus in activitatea ce o prestez. Atata timp cat vand o sticla de suc cu 2 lei, altuia cu 10 lei, apoi altcuiva cu 3 lei, etc., cand va veni controlul, prima problema va fi justificarea banilor in plus sau a celor in minus, intrucat acelasi produs nu poate avea 10 preturi diferite in aceeasi zi. Diferenta de bani in plus sau minus, ma va duce la acuzarea de evaziune. Bun ... in cazul notarilor, preturile incasate pentru acelasi produs ( timp alocat, foi tehnoredactate, etc. sunt total diferite, fara ca ei, sau societatea lor sa aduca un serviciu suplimentar "produsului respectiv" , ci doar justificandu-se ca ei nu au pret fix ci procent. Pai cand pentru aceeasi munca iei sume diferite, fara a avea vre-o conexiune directa cu imobilul respectiv, asta nu inseamna ca iei de cele mai multe ori niste bani nemeritati, intrucat nu se reflecta in efortul depus?! Din punct de vedere financiar/economic, asta nu inseamna bani nejustificati fizic, adica un dezecgilibru economic?! Care este atunci diferenta intre un notar si un camatar?! Unul hot cu acte, celalalt fara acte. Aici este evaziunea: bani nejustificati prestarii de contraserviciu. Nu gasesc legatura fizica intre notar si valoarea bunului tau ca si client. Notarul presteaza un serviciu clientului, care va plati o suma fixata de notar, nicidecum nu trebuie sa aiba procent din bunul clientului. Adica daca gandim la rece, notarii din tara asta, detin prin simpla lor existenta, cel putin 2% din toate bunurile existente in tara (mai devreme sau mai tarziu, vor ajunge si pe la ei obligatoriu). Cu astfel de practici, o sa se ajunga ca mostenitorii de drept, sa nu mai poata sa isi insuseasca bunurile muncite si platite de bunici, parinti, ci doar sa plateasca impozitul la stat, iar fizic in acte, bunul sa ramana al mortilor. Poate la un moment dat, strangandu-se destule pe capul mostenitorului, nu isi va permite sa plateasca. Si ce sa plateasca?! Sa plateasca altora pentru un bun platit deja de familia lui de nenumerate ori. Daca e sa vorbim de dreptate, asta cu siguranta e japca, nicidecum altceva.

abuzinserviciu99 a scris:

Desi nu vad legatura cu evaziunea fiscala, va inteleg argumentul, dar, din pacate, asta e legea.

Evaziunea fiscala, colocvial explicata, inseamna sustragerea de la obligarea de plata a taxelor si impozitelor catre stat. Atat timp cat activitatea notarului este impozata, indiferent de fluctuatiile de onorariu pentru "acelasi serviciu fizic prestat", nu poate fi vorba de evaziune fiscala. Chiar si in cazul exemplului dumneavoastra cu sucul, daca eu am 10 sucuri si le vand unuia cu 2 lei, altuia cu 5 lei, din moment ce dau bon pe 2, respectiv 5 lei, si platesc darile aferente, nu poate fi vorba de evaziune. Dar asta deja nu mai are legatura cu subiectul.

Alte discuții în legătură

De ce camera notarilor cere bani pentru grila notariala daca grilele notariale sunt publicate pe site-ul unnpr? RicaRamurica RicaRamurica De ce camera notarilor cere bani pentru grila notariala daca grilele notariale sunt publicate pe site-ul UNNPR? (vezi toată discuția)
Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate, posibilitati de anulare contract Dragosbalta Dragosbalta O ruda vrea sa-mi lase mostenire un apartament. Stiu ca vanzarea este inatacabila in instant. Pot sa fac actul pe o suma mult mai mica decat valoarea reala, ... (vezi toată discuția)