Notarul ia un procent de bani, dintr-un bun estimat, dar care nu a fost transformat in bani, si nici nu exista certitudinea sigura ca se va transforma in bani. Deci fizic, el ia niste bani din alte surse (buzunarul clientului) si nicidecum din banii imobilului. Deci acesti bani, la momentul prestarii de servici, sunt bani fictivi in acte si gaura in balanta bunului mers economic. Practic, nu exista nici-un contraserviciu pentru banii incasati. Asta cum e?! Daca e legal, nu inseamna ca e corect, sau nu e cumva o evaziune acoperita. Camatarii cand iti cer procente nejustificate pentru niste bani care sunt ai lor (in comparatie cu notarul unde imobilul nu e al lor) de ce sunt acuzati de camatarie, evaziune, etc?! Daca nu ar exista violenta, santajul, camataria cred ca ar fi mai bine indreptatita decat practicile notariale actuale. ... zic si eu cu gandirea mea considerata de unii primitiva si probabil anti-sociala.
abuzinserviciu99 a scris:
Evaziunea fiscala, colocvial explicata, inseamna sustragerea de la obligarea de plata a taxelor si impozitelor catre stat. Atat timp cat activitatea notarului este impozata, indiferent de fluctuatiile de onorariu pentru "acelasi serviciu fizic prestat", nu poate fi vorba de evaziune fiscala. Chiar si in cazul exemplului dumneavoastra cu sucul, daca eu am 10 sucuri si le vand unuia cu 2 lei, altuia cu 5 lei, din moment ce dau bon pe 2, respectiv 5 lei, si platesc darile aferente, nu poate fi vorba de evaziune. Dar asta deja nu mai are legatura cu subiectul.